• Αρχική
  • Άρθρα
  • Στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη το State Department, ερωτηματικά για την Τουρκία

Στηρίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη το State Department, ερωτηματικά για την Τουρκία

Παρά την πανδημία, οι δυνάμεις του Ελληνισμού παραμένουν ενεργές ανά την υφήλιο και το Ελληνοαμερικανικό Ινστιτούτο είχε αποστείλει επιστολή προς τον Υπουργό των Εξωτερικών των Η.Π.Α. Mike Pompeo στην οποία το Ινστιτούτο εκφράζει την ανησυχία του ότι λόγο της πανδημίας του κορονοϊού, θα μείνουν πιο πίσω τα θέματα καταδίκης της Τουρκίας από τη διεθνή κοινότητα ενώ η Τουρκία δεν έχει σταματήσει την αναθεωρητική πολιτική της.

Στην ανησυχία που εξέφραζε η επιστολή του Ινστιτούτου απάντησε η διευθύντρια του Τμήματος Νοτίων Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μαρία Όλσον λέγοντας τα εξής:

“Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει την Ανατολική Μεσόγειο ως μια σημαντική στρατηγικά περιοχή και δεσμευόμαστε να παραμείνουμε αφοσιωμένοι και επικεντρωμένοι στο να διασφαλίσουμε την ειρήνη και την ευημερία της περιοχής προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών, των Συμμάχων μας και των εταίρων μας», σημειώνει το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν την στάση του πρωθυπουργού Μητσοτάκη απέναντι στη Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να ενθαρρύνουν δράσεις που μειώνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να αποφύγουν προκλητικές δραστηριότητες», υπογραμμίζεται στην επιστολή.”

(ΠΗΓΗ: iefimerida.gr)

Το ζήτημα της στάσης των Η.Π.Α. απέναντι στην Τουρκία δεν είναι απλό καθώς η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ και δεν είναι σύμμαχος που μπορεί να απεμπολήσει η Συμμαχία. Παρ’ όλα αυτά, η στάση της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, την Ανατολική Μεσόγειο, τα αλισβερίσια με το Ιράν, η προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και το μείζον ζήτημα της στροφής προς την Ρωσία με την αγορά των S-400 δεν τη θέτει στην πλευρά των καλών παιδιών.

Οι Τούρκοι είχαν διαμηνύσει ότι θα έκαναν τις βολές αποδοχής των S-400 μέσα στον Απρίλιο πράγμα το οποίο θα έφερνε τις Η.Π.Α. στη θέση να επιβάλουν τις κυρώσεις της C.A.A.T.S.A. που προβλέπονται για τα κράτη μέλη που προμηθεύονται όπλα εκτός συμμαχίας. Απόρροια αυτής θα ήταν η και με τη βούλα αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 το οποίο σημαίνει ότι πολλά δις δολάρια της Τουρκίας που είχαν επενδυθεί όλα αυτά τα χρόνια θα πάνε στο νερό.

Ταυτόχρονα η Ελλάδα έχει κρατήσει πολύ σοβαρή στάση διεθνώς μετά τις ανορθόδοξες τουρκικές επιχειρήσεις στον Έβρο όπου συσπείρωσε υπέρ της την Ευρώπη ενώ έχει δώσει στην Τουρκία και τη Συμμαχία της κόκκινες γραμμές όσον αφορά τα τουρκικά γεωτρύπανα που μπορεί να έρθουν δυτικά της Ρόδου.

Τυχόν αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα του F-35 και πιθανή αγορά εκ μέρους της Ρωσικών αεροσκαφών, σε περίπτωση που ο Ερντογάν τραβήξει το σχοινί με τις Η.Π.Α., θέτει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση όσον αφορά την μελλοντική προμήθεια αεροσκαφών F-35 για τα οποία έχει εκφράσει ενδιαφέρον, και επίσης και ένα βήμα μπροστά για τη μεταφορά στο Πολεμικό Ναυτικό μεταχειρισμένων καταδρομικών η αντιτορπιλικών από το USN. Πολλά θα εξαρτώνταν για το ζήτημα των πλοίων από το ταξίδι του Υπ.Αμ. στις Η.Π.Α. προς το τέλος του Μαρτίου το οποίο δεν έγινε λόγο πανδημίας και ήταν πιθανό ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να κερδίσει υλικό από τις Η.Π.Α.

Ανεξάρτητα της κατάληξης της αμερικανοτουρκικής κόντρας, η Ελλάδα πρέπει να είναι έτοιμη να απαντήσει κατάλληλα στην Τουρκία και να προσπαθήσει να λάβει όσο περισσότερο εξοπλισμό μπορεί από τις Η.Π.Α. εκμεταλλευόμενη τα γεγονότα.