Στα σκαριά διεθνής «σύνοδος κορυφής» για την ειρήνη στην Ουκρανία! Τι συζητιέται…

Θα καλέσουν και τον Πούτιν;

Η Ελβετία δέχτηκε να οργανώσει, κατόπιν αιτήματος της Ουκρανίας, μια «σύνοδο κορυφής» για την ειρήνη, ανακοίνωσαν οι πρόεδροι των δύο χωρών σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Κέρσατζ, κοντά στη Βέρνη.

Ωστόσο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μολονότι είπε ότι θέλει να συμμετάσχει η Κίνα σε αυτήν την παγκόσμια ειρηνευτική σύνοδο για τον τερματισμό του πολέμου στη χώρα του, τόνισε ότι η Ρωσία δεν είναι καλοδεχούμενη.

«Σε ό,τι αφορά τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν, είμαστε ανοιχτοί προς όλες τις χώρες του κόσμου που σέβονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά μας. Έτσι, μπορείτε να συμπεράνετε ποιος θα προσκληθεί», είπε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ενδεχόμενη συμμετοχή της Ρωσίας στη σύνοδο.

«Ελπίζουμε ότι η σύνοδος αυτή θα δώσει την απαραίτητη ενέργεια σε όσα συζητάμε. Και ελπίζουμε ότι το τέλος του πολέμου θα είναι δίκαιο και θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Η Ελβετία είναι ο εταίρος μας σε αυτό», πρόσθεσε.

«Θα θέλαμε ο Νότος να δώσει το παρών… είναι σημαντικό για εμάς να δείξουμε ότι όλος ο κόσμος τάσσεται κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας και όλος ο κόσμος είναι υπέρ μιας δίκαιης ειρήνης».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνέντευξη Τύπου η ελβετική προεδρία δηλώνει πρόθυμη «να οργανώσει, κατόπιν αιτήματος του Ουκρανού προέδρου», μια ειρηνευτική σύνοδο με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων αξιωματούχων.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Βιόλα Άμχερντ διαβεβαίωσε ότι Κίεβο και Βέρνη θα αρχίσουν από σήμερα Τρίτη να προετοιμάζουν τη σύνοδο, καμία πλευρά όμως δεν διευκρίνισε το πού και πότε θα μπορούσε να διεξαχθεί.

Το ειρηνευτικό σχέδιο που προωθεί ο Ζελένσκι παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη σύνοδο της G20, τον Νοέμβριο. Προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων και τον τερματισμό των εχθροπραξιών, καθώς και την απελευθέρωση όλων των αιχμαλώτων.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, η Ελβετία εμμένει σταθερά στη στρατιωτική ουδετερότητά της και αρνείται να στείλει οπλισμό στο Κίεβο ή να επιτρέψει σε άλλες χώρες να επανεξάγουν στην Ουκρανία όπλα ελβετικής κατασκευής.

(απεμπε – φωτο:freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί