Σοκ στη Γαλλία: 90 αυτοκτονίες γυναικών ετησίως που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή την γέννα

Οι αυτοκτονίες γυναικών που συνδέονται με την εγκυμοσύνη ή με την γέννα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στην Γαλλία.

Όπως αναφέρει μελέτη του ινστιτούτου ιατρικής έρευνας Inserm καθώς και ο δημόσιος οργανισμός της Γαλλίας, οι «μητρικοί θάνατοι» παρότι σπάνιοι, εξακολουθούν να υπάρχουν με την αυτοκτονία να έχει γίνει η κύρια αιτία.

Περίπου 90 γυναίκες πεθαίνουν ετησίως στη Γαλλία από αιτία που συνδέεται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό – μία κάθε τέσσερις ημέρες κατά μέσο όρο- σύμφωνα με την 7η έκδοση αυτής της έκθεσης.

Μεταξύ 2016 και 2018, καταγράφηκαν 272 μητρικοί θάνατοι από την περίοδο μεταξύ της σύλληψης και μέχρι ένα χρόνο μετά το τέλος της εγκυμοσύνης. Στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, η αναλογία μητρικής θνησιμότητας (11,8 θάνατοι ανά 100.000 γεννήσεις ζώντων βρεφών) δεν έχει αλλάξει σε σύγκριση με προηγούμενες έρευνες.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, η αυτοκτονία – με άλλα ψυχιατρικά αίτια – αναδεικνύεται ως η κύρια αιτία μητρικής θνησιμότητας (17%) και προηγείται των καρδιαγγειακών νοσημάτων (14%).

«Ήταν η δεύτερη αιτία και έγινε η πρώτη: δεν είναι μια ριζική αλλαγή στην τάση, αλλά μια αυξημένη επιβεβαίωση της βαρύτητας των αυτοκτονιών», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Κατρίν-Ντενέ Ταρό, διευθύντρια έρευνας στο Inserm.

Μόνο στις 42 ημέρες μετά το τέλος της εγκυμοσύνης – την περίοδο αναφοράς για τις διεθνείς συγκρίσεις – σημειώθηκαν 197 θάνατοι μεταξύ 2016 και 2018, οι οποίοι προκλήθηκαν κυρίως από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σε παγκλοσμιο επίπεδο, μια γυναίκα πεθαίνει κάθε δύο λεπτά από επιπλοκές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό (έως και 42 ημέρες αργότερα), σύμφωνα με εκτιμήσεις του 2023 από τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

(Με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί