Σλοβενία: Η Νατάσα Πιρτς Μουσάρ πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας

Η 54χρονη δικηγόρος και πρώην παρουσιάστρια, Νατάσα Πιρτς Μουσάρ, ήταν η μεγάλη νικήτρια στις προεδρικές εκλογές της Σλοβενίας και θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας

Η Νατάσα Πιρτς Μουσάρ είναι η μεγάλη νικήτρια στον δεύτερο γύρο των σλοβενικών προεδρικών εκλογών και θα γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της χώρας. Η 54χρονη δικηγόρος εξασφάλισε το 53,83% των ψήφων στον δεύτερο γύρο των εκλογών, ενώ η αντίπαλός της, ο δεξιός πολιτικός και πρώην υπουργός Εξωτερικών Αντζε Λογκάρ, συγκέντρωσε το 46,17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της εκλογικής επιτροπής με βάση το 86,7% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί.

Αν και ο ρόλος είναι ως επί το πλείστον εθιμοτυπικός, ο πρόεδρος της χώρας είναι ο ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων και διορίζει επίσης αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή της κεντρικής τράπεζας. Οι περισσότερες από τις υποψηφιότητες πρέπει να επιβεβαιωθούν από το κοινοβούλιο.

Η νέος πρόεδρος της Σλοβενίας, κράτους μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα αντικαταστήσει τον Μπόρουτ Παχόρ που δραστηριοποιείται στην πολιτική εδώ και 30 χρόνια. Πρώην μοντέλο μόδας που υπηρέτησε δύο πενταετείς θητείες, ο Παχόρ αναφέρεται συχνά δημόσια ως “πρόεδρος” του Instagram για τη συχνή χρήση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης. «Περιμένω από την επόμενη πρόεδρη να νοιαστεί για εμάς, τους πολίτες, να εκπροσωπήσει τη Σλοβενία ​​με καλό τρόπο», δήλωσε ο Ούρος Πίντερ αφού ψήφισε σε εκλογικό τμήμα στη Λιουμπλιάνα. «Νομίζω ότι ήρθε η ώρα για μια γυναίκα πρόεδρο».

Η Πιρτς Μουσάρ, πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια που έγινε δικηγόρος με επιρροή, έκανε εκστρατεία για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ζητήματα κοινωνικής πρόνοιας. Ο αντίπαλός της Λογκάρ, 46 ετών, είναι μέλος του δεξιού Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS) του πρώην πρωθυπουργού Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος έχασε τις κοινοβουλευτικές εκλογές του Απριλίου από το περιβαλλοντικό Κίνημα Ελευθερίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Γκολόμπ. Το σύνθημα της εκστρατείας του Λόγκαρ ήταν: «Ας εργαστούμε μαζί για το μέλλον». Στις ομιλίες του είχε επικεντρωθεί στις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τη θρησκεία στην χώρα με πληθυσμό κυρίως Ρωμαιοκαθολικούς.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί