ΣΚΥΛΙΑΣΑΝ! Τώρα βγάζουν και…προβλέψεις για το πότε θα χρεοκοπήσει η Ρωσία

Λιγοστεύουν οι πιθανότητες ώστε η Ρωσία να πραγματοποιήσει τις πληρωμές του εξωτερικού της χρέους την ώρα που οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν, η ύφεση πλησιάζει και διάφοροι περιορισμοί πληρωμών συσσωρεύονται μετά την εισβολή των στρατευμάτων της χώρας στην Ουκρανία, όπως αναφέρει η Morgan Stanley.

«Βλέπουμε τη χρεοκοπία ως το πιο πιθανό σενάριο», έγραψε μεταξύ άλλων σε ανάλυσή του ο Simon Waever, παγκόσμιος επικεφαλής της πιστωτικής στρατηγικής της Morgan Stanley στις αναδυόμενες αγορές.

Εάν χρεοκοπήσει η Ρωσία, σύμφωνα με τον Waever, τότε «θα επέλθει μια κατάσταση όπως αυτή στη Βενεζουέλα».

Η χρεοκοπία μπορεί να συμβεί ακόμα και στις 15 Απριλίου, σύμφωνα με τον Waever, μία ημερομηνία που θα σηματοδοτήσει το τέλος «περιόδου χάριτος» 30 ημερών για τις πληρωμές κουπονιών που οφείλει η ρωσική κυβέρνηση σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν το 2023 και το 2043.

Η τιμολόγηση δείχνει ότι οι επενδυτές αποτιμούν τα ομόλογα του 2023 σε περίπου 0,29 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει υπάρξει, σύμφωνα με το Bloomberg, αν και δεν φαίνεται να έχουν πραγματοποιηθεί συναλλαγές σε αυτό το επίπεδο.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα, το χρέος διαπραγματευόταν πάνω από την ονομαστική αξία.

Παρά το ότι είναι σπάνιο το κρατικό χρέος να πέφτει σε μονοψήφια νούμερα, όπως αναφέρει η Morgan Stanley τα ομόλογα της Ρωσίας «θα μπορούσαν να πλησιάσουν». Ο Λίβανος και η Βενεζουέλα είναι τα μόνα πρόσφατα παραδείγματα χρέους χωρών που «έπεσαν» χαμηλά.

Όπως ανακοίνωσε η JPMorgan Chase & Co., θα αφαιρέσει τα ρωσικά ομόλογα από τους σημαντικούς δείκτες σταθερού εισοδήματος, απομονώνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας από τους παγκόσμιους επενδυτές.

Και της Βενεζουέλας τα ομόλογα σε δολάριο αφαιρέθηκαν από τους δείκτες αναφοράς της τράπεζας το 2019, αφού οι κυρώσεις περιόρισαν τις συναλλαγές.

(φωτο:eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί