Η δυνατότητα κατασκευής διαδρόμου υδρογόνου μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ευρώπης, που θα διέρχεται μέσα από την Ελλάδα, συζητήθηκε μεταξύ άλλων στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Ριάντ ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης με τον ομόλογό του, Υπουργό Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκηπα Abdulaziz bin Salman al Saud.
Ο κ. Σκυλακάκης πραγματοποίησε χθες και σήμερα την πρώτη εδώ και πάνω από 20 έτη επίσημη επίσκεψη Υπουργού Ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη χώρα.
Η συνάντηση των δύο Υπουργών πραγματοποιήθηκε, σε συνέχεια της σύγκλισης του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Σαουδικής Αραβίας, που έλαβε χώρα στην Αλ-Ούλα (13/1).
Κατά τη συνάντηση επιβεβαιώθηκε η στρατηγική σημασία που αποδίδουν οι δύο χώρες στη δημιουργία ενός διαδρόμου «πράσινης» ενέργειας μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ευρώπης, που θα διέρχεται μέσα από την Ελλάδα.
Αποφασίστηκε να διευρυνθεί η μελέτη σκοπιμότητας, έτσι ώστε μαζί με την ηλεκτρική διασύνδεση να συνεξεταστεί η δυνατότητα και ενός αντίστοιχου διαδρόμου υδρογόνου.
Ο κ. Σκυλακάκης επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της εθνικής εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας και δικτύων, όπου συζητήθηκε, διεξοδικά, η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες), από την Σαουδική Αραβία που σχεδιάζει να αναπτύξει 130 GW ανανεώσιμων πηγών έως το 2030.
Επιπρόσθετα, παρουσίασε την ελληνική πολιτική για θέματα δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CCS), ενώ εξετάστηκαν πιθανές συνέργειες με την πλευρά της Σαουδικής Αραβίας, που διαθέτει επίσης και τεράστιες δυνατότητες αποθήκευσης CO2 και στο πλαίσιο της υπό διαμόρφωση ευρωπαϊκής στρατηγικής για το CCS.
Τέλος, οι δύο Υπουργοί αποφάσισαν να οργανώσουν μια ελληνική επιχειρηματική αποστολή, στη Σαουδική Αραβία, για θέματα ενέργειας, το συντομότερο δυνατόν.
(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η υπόθεση για τον θάνατο 11χρονου από έκρηξη λέβητα σε σχολείο των Σερρών
- Viral πλάνα: Ο Ιρανός πρόεδρος πήρε… το ποδήλατο, vid
- Περιφέρεια Αττικής: Προκήρυξη δράσης για την ενίσχυση κοινωνικών επιχειρήσεων ύψους 5 εκατ. ευρώ
- Θεσσαλονίκη: Δύο δικαστικά μέτωπα το επόμενο διάστημα για τα αδέλφια Ψωμιάδη
- Κρεμλίνο: Πουλάμε υψηλής ποιότητας πετρέλαιο σε χαμηλές τιμές σε χώρες που ο Τραμπ προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις
- Φάμελλος για πόλεμο στην Ουκρανία: Η κυβέρνηση κατάφερε να «διαρρήξει πλήρως τις σχέσεις μας με τη Ρωσία»
- Κ. Σκρέκας από Αίγιο: Το όραμα που μας ενώνει είναι εκείνο μιας Ελλάδας που προχωρά μπροστά, με σιγουριά
- 29ος Ποδηλατικός Γύρος Αθήνας την Κυριακή 19 Οκτωβρίου – Η εκκίνηση θα δοθεί στο Σύνταγμα
- Διαψεύδονται τα περί παραίτησης του Κ. Τσιάρα από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης
- Κ. Χατζηδάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ/ΚΥΔ: Τέλος στις αθέμιτες πρακτικές, με δράσεις που έχουν άμεσο αποτέλεσμα