«Σκούρα» τα πράγματα: Τουρκικές τράπεζες δεν επιθυμούν να χρηματοδοτήσουν την «Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης»

Reuters: Οι τουρκικές τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας των περιβαλλοντικών και επενδυτικών κινδύνων Οι μεγάλες τράπεζες της Τουρκίας είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος RecepTayyipErdoğan πριν από 10 χρόνια, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς επίσης των επενδυτικών κινδύνων που εγκυμονούν τα […]

Reuters: Οι τουρκικές τράπεζες δεν είναι διατεθειμένες να χρηματοδοτήσουν τη Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης εξαιτίας των περιβαλλοντικών και επενδυτικών κινδύνων

Οι μεγάλες τράπεζες της Τουρκίας είναι απρόθυμες να χρηματοδοτήσουν το έργο της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος RecepTayyipErdoğan πριν από 10 χρόνια, λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς επίσης των επενδυτικών κινδύνων που εγκυμονούν τα μεγάλα κατασκευαστικά έργα.

Τέσσερις τραπεζικές πηγές του Reuters ανέφεραν ότι οι τράπεζες είναι απρόθυμες να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση λόγω των κινδύνων που θα δημιουργούσε το έργο λόγω περιβαλλοντικών παραγόντων.

«ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΠΟΡΩΝ»

Αμφότεροι οι τραπεζίτες ανέφεραν ότι η συμφωνία υπεύθυνων τραπεζικών αρχών η οποία υπεγράφη στο παρελθόν από έξι από τις μεγάλες τράπεζες της Τουρκίας, αποτελεί εμπόδιο για την χρηματοδότηση της κατασκευής της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης.

Σύμφωνα με την εκπονηθείσα ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) που δημοσιεύθηκε στα τέλη του 2019, εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 75.000.000.000 YTL (ή περίπου 13,000,000,000 $ σύμφωνα με τη συναλλαγματική ισοτιμία της αντίστοιχης περιόδου), για την κατασκευή της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης την οποίο ο Erdoğan είχε χαρακτηρίσει “τρελό έργο” όταν το παρουσίασε πριν από 10 χρόνια.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να ξεκινήσει την κατασκευή της διώρυγας τον Ιούνιο η οποία θα συνδέσει τη Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα Μαρμαρά και θα καταστήσει το δυτικό τμήμα της πόλης νησί μήκους 45 χιλιομέτρων.

ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΝΤΙΤΙΘΕΝΤΑΙ

Ο Erdoğan αναφέρει ότι η διώρυγα θα μειώσει τη θαλάσσια κυκλοφορία στο Βόσπορο, ενώ ο Δήμαρχος της ΚωνσταντινούποληςEkremİmamoğlu, μηχανικοί και τουλάχιστον μία δημοσκόπηση αναφέρουν ότι οι περισσότεροι πολίτες αντιτάσσονται στο έργο καθώς θα προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή και θα μολύνει τις παροχές γλυκού νερού. Ο Erdoğan ανέφερε ότι τα θεμέλια της 1ης γέφυρας πάνω από τη διώρυγα θα τεθούν τον Ιούνιο.

Η Ρωσία, γείτονας της Τουρκίας στη Μαύρη Θάλασσα, έχει εκφράσει την ανησυχία της για το έργο για λόγους ασφαλείας καθώς θα ανοίξει 2η είσοδο στη Μαύρη Θάλασσα δια θαλάσσης.

«ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ»

Ένας ανώτερος τραπεζίτης ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε: «Δεν νομίζω ότι θα συμμετάσχουμε στη χρηματοδότηση του έργου. Μοιάζει περισσότερο με κατασκευαστικό έργο. Υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας περιβαλλοντικού προβλήματος. Από αυτή την άποψη, είναι επίσης επιβαρυντικό».

Ένας άλλος ανώτερος τραπεζίτης δήλωσε ότι δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση λόγω των περιβαλλοντικών επιπτώσεων που θα είχε το έργο. Οι τράπεζες που θα υπογράψουν(για την χρηματοδότηση του έργου) θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις Αρχές των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για Υπεύθυνη Τραπεζική οι οποίες αποσκοπούν στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των χρηματοδοτούμενων έργων.

Η GarantiBank, η Vakıfbank και η Denizbank, οι οποίες είναι μεταξύ των τραπεζών που συμμετέχουν σε χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, όπως η 3η γέφυρα του Βοσπόρου, το αεροδρόμιο, ο αυτοκινητόδρομος Γκεμπζέ-Σμύρνη (Gebze – İzmir) και τα έργα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα) στην Κωνσταντινούπολη, δεν έχουν σχολιάσει το όλο ζήτημα. Δεν υπήρξε απάντηση από την İşBank, την ZiraatBank και τη Halkbank κατά τη στιγμή της δημοσίευσης των ειδήσεων.

Τουρκικά Νέα

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί