Σκόπια: Γιατί παραιτείται η κυβέρνηση;

Την Πέμπτη το πρωί ο πρωθυπουργός Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι θα υποβάλει την παραίτησή του, όπως γνωστοποίησε ο ίδιος σήμερα.

Με την παραίτηση του πρωθυπουργού παραιτείται σύσωμη η κυβέρνηση της χώρας. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχουν οριστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός και υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα.

Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την εκλογική νομοθεσία του γειτονικού κρατιδίου, σύμφωνα με την οποία 100 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών σχηματίζεται υπηρεσιακή κυβέρνηση που οδηγεί τη χώρα μέχρι τις βουλευτικές εκλογές.

Οι βουλευτικές εκλογές στα Σκόπια θα διεξαχθούν στις 8 Μαϊου. Αυτό σημαίνει ότι το αργότερο έως την Κυριακή 28 Ιανουαρίου θα σχηματιστεί υπηρεσιακή κυβέρνηση, η οποία πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή της χώρας.

Βάσει μίας πολιτικής συμφωνίας μεταξύ των συγκυβερνώντων κομμάτων «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM), της οποίας ηγείται ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι, και του αλβανικού DUI, του οποίου ηγείται ο Αλί Αχμέτι, επικεφαλής αυτής της υπηρεσιακής κυβέρνησης θα οριστεί πρόσωπο που θα υποδειχθεί από το αλβανικό κόμμα και για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, από το 1991 που απέκτησε την ανεξαρτησία της, η χώρα θα έχει Αλβανό πρωθυπουργό, έστω και για 100 ημέρες.

Το DUI πρότεινε για υπηρεσιακό πρωθυπουργό τον νυν πρόεδρο της Βουλής και υψηλόβαθμο στέλεχος του αλβανικού αυτού κόμματος Ταλάτ Τζαφέρι.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία, στην υπηρεσιακή αυτή κυβέρνηση συμμετέχει και η αντιπολίτευση με δύο υπουργούς από τις τάξεις της (Εσωτερικών και Εργασίας). Οι υπουργοί αυτοί θα υποδειχτούν από το μεγαλύτερο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το δεξιό VMRO-DPMNE. Ωστόσο το κόμμα αυτό, παρά το γεγονός ότι αποφάσισε να συμμετέχει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, θα απέχει, όπως ανέφερε, από την ψηφοφορία στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση, επειδή θεωρεί τον Ταλάτ Τζαφέρι «ακατάλληλο» για πρωθυπουργό της χώρας, για τον οποίο ισχυρίζεται ότι αποτελεί «σύμβολο της διαφθοράς της απερχόμενης κυβέρνησης».

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι δήλωσε ότι μέχρι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου υπάρχει χρόνος ώστε όλοι να καθίσουν να σκεφτούν υπεύθυνα και να ψηφίσουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση.

«Κανείς δεν μπορεί να συμπεριφέρεται σαν 13χρονο παιδί, λέγοντας ότι θα προτείνω υπουργούς, αλλά δεν θα ψηφίσω. Όλοι πρέπει να είναι σοβαροί, πουθενά στον κόσμο δεν θα βρείτε παράδειγμα όπου ένας προτείνει υπουργούς και ζητάει από κάποιον άλλο να τους ψηφίσει» σημείωσε ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕΜΠΕ – φωτο:Freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί