Σκέψεις να τερματίσουν νωρίτερα την προεδρία Όρμπαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι ισχυρίζεται το Politico

Η επίσκεψη του Βίκτορ Όρμπαν στη Ρωσία φέρεται να έχει σηκώσει υπερβολική σκόνη στις Βρυξέλλες και υπάρχουν φωνές ακόμα και για τον τερματισμό της ουγγρικής προεδρίας!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αποσύρει πρόωρα την εκ περιτροπής προεδρία της Ουγγαρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ την 1η Ιουλίου λόγω του ταξιδιού του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Μόσχα, αναφέρει η ευρωπαϊκή έκδοση του Politico , επικαλούμενο διπλωματικές πηγές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

Από την στιγμή που η Βουδαπέστη ανέλαβε την προεδρία της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, ο Ούγγρος ηγέτης Βίκτορ Όρμπαν πήγε από το Κίεβο για να συναντήσει τον Volodymyr Zelenskyy , στην Μόσχα για συνάντηση με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν και στο Πεκίνο (…), πραγματοποιώντας ένα ιλιγγιώδες πρόγραμμα παγκόσμιας διπλωματίας που, όπως λέει, γίνεται για να φέρει την ειρήνη στην Ουκρανία.

Όμως, η υπερκινητική παρωδία του Ορμπάν έχει κάνει τους πραγματικούς προέδρους της Ευρώπης να γουρλώνουν τα μάτια τους , με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον προϊστάμενο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να ψέγουν τον Ούγγρο ηγέτη καθώς τους κλέβει την βροντή και ανακατεύει την κατσαρόλα στις Βρυξέλλες.

(…)

«Τα κράτη μέλη είχαν ήδη εκνευριστεί από το σύνθημα «MEGA (σ.σ. Make Europe Great Again/Παραλλαγή του συνθήματος του Ντόναλντ Τραμπ για την Αμερική) (…)», είπε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο POLITICO την Παρασκευή, υπό καθεστώς ανωνυμίας για να συζητήσει το ευαίσθητο θέμα.

(…)

Η τακτική του Όρμπαν θα μπορούσε να στραφεί εναντίον του. Οι πρεσβευτές της ΕΕ θα συζητήσουν την προεδρία και τα πρόσφατα ταξίδια του στην συνάντησή τους την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, ως ένα πρώτο σημάδι ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα μπορούσαν να περάσουν από τις δημόσιες καταδίκες σε συγκεκριμένες ενέργειες με στόχο τον περιορισμό της προεδρίας της Βουδαπέστης.

Σύμφωνα με δεύτερο διπλωμάτη της ΕΕ, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για τον Όρμπαν. «Θα πρέπει να είναι σαφές ότι εκπροσωπεί μόνο την χώρα του».

(…)

Οι αναλυτές λένε ότι υπάρχουν μηχανισμοί για να στερήσουν από τον Όρμπαν την προεδρία.

«Εάν δείξουν αποφασιστικότητα να απαντήσουν σωστά στη διπλωματία «σοκ και δέους» του Όρμπαν που στοχεύει στο τρολάρισμα και την γελοιοποίηση της ΕΕ, μπορούν να απαλλαγούν από την ουγγρική προεδρία εντός εβδομάδων»έγραψε ο Dániel Hegedűs , ανώτερος συνεργάτης στο German Marshall Fund. .

Θα χρειαζόταν ειδική πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να ξαναγράψει το χρονοδιάγραμμα των εκ περιτροπής προεδριών και να μετατοπίσουν την ημερομηνία έναρξης της επερχόμενης πολωνικής Προεδρίας αρκετούς μήνες πριν.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-Hungarian PM’s Press Office/MTI

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί