Σιτηρά Ουκρανίας! Γιατί ξαφνικά υπάρχει τεράστια βιασύνη να πουληθούν

Τι σχολιάζεται

Η Ουκρανία εξάγει σιτηρά σε ξένες αγορές με ρυθμό ρεκόρ, έδειξε ανάλυση του Sputnik που βασίζεται στα Υπουργεία Τελωνείων και Γεωργίας της χώρας.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ανήλθαν σε περισσότερους από πέντε εκατομμύρια τόνους, το υψηλότερο ποσοστό από το 2018.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οι ουκρανικές εταιρείες εξήγαγαν 22,2 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού, σιταριού και κριθαριού, ή κατά μέσο όρο 5,56 εκατομμύρια τόνους το μήνα. Πριν από το 2018, οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας ανέρχονταν σε περίπου 14,7 εκατομμύρια κατά το ίδιο τετράμηνο, σύμφωνα με την ανάλυση.

Αυτοί οι ρυθμοί εξαγωγών μπορούν να αποδοθούν σε δύο παράγοντες – στην συνεχιζόμενη επίθεση του ρωσικού στρατού και στα αυξανόμενα αρνητικά συναισθήματα μεταξύ των Ουκρανών αγροτών, δήλωσε στο Sputnik ο ανεξάρτητος αναλυτής, Λεονίντ Χαζάνοφ.

«Οι αγρότες προσπαθούν να πουλήσουν σιτηρά στο εξωτερικό με κάθε κόστος για να λάβουν γρήγορα δολάρια και όχι «περιτυλίγματα καραμέλας» με την μορφή εθνικού νομίσματος», επεσήμανε ο Khazanov.

Προμήθειες σιτηρών εξάγονταν προηγουμένως από λιμάνια της Ουκρανίας στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για σιτηρά στην Μαύρη Θάλασσα , η οποία έπαψε να ισχύει στις 18 Ιουλίου 2023, όταν η Μόσχα ανέστειλε την συμμετοχή της στην συμφωνία, η οποία σύμφωνα με το Κρεμλίνο έχασε το νόημά της λόγω παντελούς απουσίας προόδου σχετικά με την εφαρμογή του μέρους της συμφωνίας που αφορούσε την Ρωσία.

Η Μόσχα επικαλέστηκε τις συστηματικές προσπάθειες της Δύσης να εμποδίσει την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων και το γεγονός ότι μόλις το 3% των ουκρανικών σιτηρών που εξήχθησαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά πήγε στην πραγματικότητα σε χώρες που είχαν ανάγκη.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί