Σερβία: “Είναι πρώτη σε θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη λόγω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ”

Δεν τιμωρήθηκε ποτέ κανείς.

Η χρήση βομβών απεμπλουτισμένου ουρανίου από το ΝΑΤΟ, το 1999, και η καταστροφή επικίνδυνων για το περιβάλλον εγκαταστάσεων κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών οδήγησε τη Σερβία να είναι σήμερα πρώτη σε θανάτους από καρκίνο σε όλη την Ευρώπη με σχεδόν 60.000 νεοδιαγνωσμένους ασθενείς ετησίως, δήλωσε την Τετάρτη (30/06), η Ντάνικα Γκρούιτσιτς, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ογκολογίας και Ακτινολογίας της Σερβίας (IORS).

Συγκεκριμένα, σε σχετική συνέντευξη στο Sputnik, η ίδια ανέφερε: «Υπάρχουν όλο και περισσότερα παιδιά με ογκολογικές διαταραχές, ο καρκίνος εμφανίζεται σε προηγουμένως μη χαρακτηριστικές ηλικιακές ομάδες. Σε ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, οι όγκοι αντιδρούν ασθενέστερα στη θεραπεία. Παρ’ όλες τις απαραίτητες δοκιμές, είναι όλο και πιο δύσκολο να προβλεφθεί η συμπεριφορά των όγκων. Η Σερβία είναι τώρα στην πρώτη θέση στην Ευρώπη σε θνησιμότητα από καρκίνο».

Ακόμα, η ειδικός τόνισε ότι οι συνέπειες της χρήσης ουρανίου και χημικών κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας από το ΝΑΤΟ θα γίνουν αισθητές για μεγάλο χρονικό διάστημα, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη αυτό που το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών χαρακτήρισε ως «οικοκτόνο» και «περιφερειακή περιβαλλοντική καταστροφή τον Απρίλιο 1999».

Η ογκολόγος σημείωσε ότι τα πρώτα αποτελέσματα των βομβαρδισμών, τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν ως «οξεία φάση» σε πρώιμο επίπεδο, ήταν οι θάνατοι ανθρώπων, η καταστροφή εγκαταστάσεων, η ρύπανση του αέρα, των ποταμιών και του εδάφους.

Το επόμενο στάδιο, σύμφωνα με την Ντάνικα Γκρούιτσιτς, ήταν η «χρόνια φάση», η οποία παρατηρήθηκε για πρώτη φορά από τους κτηνιάτρους στο νότιο τμήμα της κεντρικής Σερβίας, αφού τα κατοικίδια άρχισαν να γεννούν ζώα με ανωμαλίες.

Στη συνέχεια, οι γιατροί άρχισαν να παρατηρούν περισσότερες περιπτώσεις, όταν οι καλοήθεις όγκοι αναπτύχθηκαν απρόβλεπτα και επιθετικά στους ανθρώπους, σημείωσε η ειδικός.

Πάντως, το 2018, καταγράφηκαν σχεδόν 30.000 νέοι ασθενείς με καρκίνο στην κεντρική Σερβία, χωρίς τις αυτόνομες περιοχές του Κοσόβου και της Βοϊβοντίνα, σε σύγκριση με τους 19.000 του 1999.

Επίσης, ο αριθμός των νεκρών, το 2018, έφτασε τους 15.500 έναντι 12.000 το 1999, παρά τις διαθέσιμες καλύτερες θεραπείες, σύμφωνα με την ογκολόγο.

Σε ολόκληρη τη χώρα, έχουν αναφερθεί περίπου 58.000 νέα κρούσματα καρκίνου σε έναν χρόνο σε σύνολο 7 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μια ομάδα πρωτοβουλίας περίπου 100 επιστημόνων και ιατρικών εμπειρογνωμόνων είχε προτείνει στη σερβική κυβέρνηση να διεξάγει μια λεπτομερή μελέτη σχετικά με τις συνέπειες των επιθέσεων του ΝΑΤΟ το 1999.

Πάντως, η διάρκεια έστω της μισής ζωής του ουρανίου είναι περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια επομένως, σύμφωνα με διάφορες οργανώσεις, η συλλογή και αποθήκευση όλων των σχετικών πληροφοριών θα απαιτήσει τη δημιουργία ενός ενιαίου ερευνητικού κέντρου.
Υπενθυμίζεται ότι οι αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία έγιναν από τις 24 Μαρτίου έως τις 10 Ιουνίου 1999.

Ο ακριβής αριθμός θυμάτων των αεροπορικών επιθέσεων είναι άγνωστος αν και οι σερβικές Αρχές υποστηρίζουν ότι σκοτώθηκαν 2.500 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 89 παιδιών, και περίπου 12.500 άτομα τραυματίστηκαν στους βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές, η υλική ζημία από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ εκτιμάται μεταξύ 30 και 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η στρατιωτική επιχείρηση διεξήχθη χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βάσει των ισχυρισμών των δυτικών χωρών ότι οι γιουγκοσλαβικές Αρχές είχαν πραγματοποιήσει εθνοκάθαρση στο Κόσοβο και είχαν προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή.

(sputniknews)


ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί