Σεισμός στην Ιαπωνία: Σε νέο απολογισμό αναφέρεται ότι υπάρχουν πάνω από 300 αγνοούμενοι

Η εκτίμηση για τον αριθμό των αγνοουμένων μετά τον ισχυρό σεισμό που συντάραξε την κεντρική Ιαπωνία την 1η Ιανουαρίου, τριπλασιάστηκε σήμερα ξεπερνώντας τους 300, σύμφωνα με προκαταρκτικό απολογισμό που κάνει λόγο για 168 νεκρούς στην περιοχή.

Μία εβδομάδα μετά τον σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών, που προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 565 ανθρώπων, συνεχίζει να αγνοείται η τύχη 323 ανθρώπων, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό των τοπικών αρχών σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα).

Η πλειονότητα των αγνοουμένων βρίσκεται στην πόλη Ουατζίμα, η οποία είναι μία από τις πόλεις που επλήγησαν πιο σφοδρά από την καταστροφή, στη χερσόνησο Νότο, στις ακτές της Θάλασσας της Ιαπωνίας.

Ο σεισμός, τον οποίο ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, προκάλεσε σε όλη την περιοχή χιλιάδες κατολισθήσεις καθώς και την κατάρρευση κτιρίων και δρόμων. Προκάλεσε επίσης τσουνάμι με κύματα ύψους άνω του ενός μέτρου στην ακτή της χερσονήσου Νότο, η οποία είναι μια στενή λωρίδας γης που εκτείνεται περίπου εκατό χιλιόμετρα στη θάλασσα στην Ιαπωνία. Η δόνηση από τον μεγάλο σεισμό έγινε αισθητή έως το Τόκιο, σε απόσταση 300 χλμ.

Οι χιλιάδες διασώστες, που έχουν έλθει από όλη την Ιαπωνία και συνεχίζουν να αναζητούν νεκρούς στα χαλάσματα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν σήμερα και το χιόνι που έχει πέσει στην περιοχή, το οποίο φτάνει σε κάποια σημεία τα 10 εκατ. σε ύψος, την ώρα που οι θερμοκρασίες δεν ξεπερνούν τους 4 βαθμούς Κελσίου.

«Για όλους αυτούς που περιμένουν βοήθεια στα χαλάσματα και για τις οικογένειές τους, σας παρακαλώ μην εγκαταλείπετε τις προσπάθειές μας», ζήτησε σήμερα σε συνεδρίαση ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό FNN.

Οι αρχές εκφράζουν φόβους για νέες κατολισθήσεις λόγω των βροχοπτώσεων ενώ ο παγετός αναμένεται να δυσκολέψει τις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο που έχει υποστεί ζημιές από τον σεισμό.

Οι υπηρεσίες διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να φτάσουν σε πάνω από 2.000 ανθρώπους, που βρίσκονται απομονωμένοι λόγω των κατεστραμμένων από τον σεισμό δρόμων, και να τους προσφέρουν βασικές προμήθειες και εξοπλισμό.

(με πληροφορίες από cnn. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί