• Αρχική
  • Άρθρα
  • Σε δύο εβδομάδες θα γεμίσει το φράγμα του Νείλου η Αιθιοπία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε δύο εβδομάδες θα γεμίσει το φράγμα του Νείλου η Αιθιοπία (ΒΙΝΤΕΟ)

NEILOS

Η Αιθιοπία φέρεται να έχει δώσει ακόμα 2 εβδομάδες διορία στην Αίγυπτο, κυρίως, για να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με κάπως λιγότερο ακραίες απόψεις κατά τους Αιθίοπες με αφορμή την πλήρωση του φράγματος που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Άνω Νείλο.

Η Αιθιοπία κατασκευάζει ένα μεγάλο ταμιευτήρα στον Άνω Νείλο κοντά στα σύνορα με το Σουδάν το οποίο εκτός από το μεγάλο όγκο νερού που θα μαζέψει στη λεκάνη που θα δημιουργηθεί, θα είναι και μία μεγάλη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για την Αιθιοπία.

Το έργο έφερε εξ αρχής τις αντιρρήσεις του Σουδάν και της Αιθιοπίας, χώρες οι οποίες ζούν κυριολεκτικά από το νερό του ποταμού Νείλου. Η Αιθιοπία είχε σκοπό να γεμίσει άμεσα τον ταμιευτήρα ώστε να ξεκινήσει την παραγωγή ενέργειας πολύ άμεσα αλλά συνάντησε την έντονη αντίσταση του Σουδάν και τις Αιγύπτου οι οποίες ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις με τους Αιθίοπες.

Η Αιθιοπία φαίνεται ότι υποχώρησε από την αρχική της απόφαση και συμφώνησε να μη γεμίσει άμεσα τον ταμιευτήρα αλλά να δώσει παράταση για συνομιλίες ακόμα 2 εβδομάδες. Ακόμα δεν έχει γίνει σαφές αν υπήρξαν έντονες πιέσεις και από τρίτους παράγοντες στο να αποφασίσει να  καθυστερήσει γι αυτό το χρονικό διάστημα την πλήρωση του φράγματος αλλά και για την αρχική της απόφαση κατασκευής ενός τόσο μεγάλου έργου.

Η πιθανότητα το όλο ζήτημα να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις δε θα πρέπει να θεωρηθεί ως αβάσιμη υποψία καθώς η ζωή, ειδικά των Αιγυπτίων, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το Νείλο. Η πολιτική ηγεσία της Αιγύπτου έχει να αντιμετωπίσει αυτό το διάστημα εκτός της Λιβύης και το ζήτημα του φράγματος εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης λόγο της πανδημίας. Μία εμπλοκή και του τουρκικού παράγοντα στο ζήτημα του φράγματος δε θα μας έκανε εντύπωση αφού οι Τούρκοι συμμετέχουν στην κατασκευή του.

Η Αιθιοπία είχε απορρίψει τις προηγούμενες μέρες πρόταση του Ο.Η.Ε. για μία αμοιβαία διπλωματική επίλυση του ζητήματος και εμφανίστηκε ανυποχώρητη στη θέση της να πληρώσει το φράγμα όσο πιο γρήγορα γίνεται.