Σε αναμμένα κάρβουνα για το Ναγκόρνο Καραμπάχ – ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΜΑΧΩΝ, τρέχει και δεν φτάνει ο ΟΗΕ (vid)

Σε κίνδυνο η παγκόσμια ειρήνη που θέλουν να φέρουν…

Σε αναμμένα κάρβουνα κάθονται οι διεθνείς δυνάμεις με την κατάσταση στο Ναγκόρνο Καραμπά, όπου μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ Αρμένιων και Αζέρων.

Πρωταρχικός στόχος του διεθνούς παράγοντα είναι η ειρηνική διευθέτηση όλων των εδαφικών διαφορών ανά τον πλανήτη, προκειμένου να προχωρήσει το πρότζεκτ «παγκόσμια ειρήνη».

Σε αυτή την κατεύθυνση, αρκετές χώρες έστειλαν αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ την Τρίτη (29/09) για το ζήτημα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Sputnik, η Γερμανία και αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο Συμβούλιο Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών έστειλαν επίσημο αίτημα για σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Διπλωματική πηγή δήλωσε χθες στο Sputnik:

«Εστάλη επίσημο αίτημα, αλλά η συνάντηση δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε σχετικά με την ανάφλεξη στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ:

«Ο Γενικός Γραμματέας καλεί τις πλευρές να σταματήσουν αμέσως τις μάχες, να αποκλιμακώσουν την ένταση και να επιστρέψουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση. Θα μιλήσει τόσο στον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν όσο και στον πρωθυπουργό της Αρμενίας».

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Οι μάχες συνεχίστηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν και τους Αρμένιους αυτονομιστές στον ορεινό θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας στο Μπακού, καθώς πλέον απειλείται γενικευμένη ανάφλεξη μιας σύγκρουσης που διαρκεί πάνω από ένα τέταρτο του αιώνα. Μέχρι στιγμής οι πληροφορίες κάνουν λόγο για 95 νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα προκαλέσει επέκταση της σύγκρουσης.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΜΑΧΩΝ

Οι μάχες συνεχίζονται στο μέτωπο του Ναγκόρνο Κραμπάχ, όπως μεταδίδουν αρμενικά μέσα ενημέρωσης. Συνδεύονται από εκπαίδευση πυροβολικού από τους Αζέρους, ενώ οι Αρμενικές μονάδες επιτέθηκαν σε μια ομάδα αζέρικων τεθωρακισμένων οχημάτων νωρίς το πρωί. Όπως αναφέρει το “Armenpress” , ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας της RA Shushan Stepanyan γνωστοποίησε τα παραπάνω.

«Αρμενικές μονάδες απωθούσαν τις επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν, προκαλώντας σημαντικές απώλειες ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού στον εχθρό.

Συγκεκριμένα, νωρίς το πρωί, μια ομάδα εχθρικών τεθωρακισμένων οχημάτων δέχτηκε επίθεση προς τη νότια κατεύθυνση (το βίντεο θα είναι σύντομα διαθέσιμο)», δήλωσε ο Στεφανιάν.

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί