Σαουδική Αραβία και Ισραήλ: Θα τα πούνε μετά τον πόλεμο για… «παγκόσμια ειρήνη»

Προσωρινό το όποιο πάγωμα συνομιλιών – Στην πολιτική έχουμε να κάνουμε με συμφέροντα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Σαουδάραβας διάδοχος πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν συμφώνησαν να βασιστούν στις διαπραγματεύσεις, για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας, που ξεκίνησαν πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Γάζα.

Ο Λευκός Οίκος στην Ουάσιγκτον το επιβεβαίωσε, γνωστοποιώντας τηλεφωνική συνομιλία που είχαν οι δύο πολιτικοί!

Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Μπάιντεν και ο Μπιν Σαλμάν «επιβεβαίωσαν την σημασία της προσπάθειας για διαρκή ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μόλις υποχωρήσει η κρίση, βασιζόμενοι στο έργο που έχει ήδη γίνει μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους μήνες, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν αναγνώρισε ότι οι προσπάθειες εξομάλυνσης δεν είναι πλέον η ύψιστη προτεραιότητα για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, καθώς αμφότεροι θέλουν να απαντήσουν στην επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου.  Ωστόσο, ο Μπάιντεν, αλλά ιδιαίτερα ο Μπιν Σαλμάν, «χαιρέτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή τους», συνεχίζει η δήλωση.

Και οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν επίσης την πρόσφατη παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναγνώρισαν ότι απαιτείται περαιτέρω βοήθεια εκεί.

«Οι δύο αρχηγοί κρατών συμφώνησαν ότι θέλουν να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειές τους για την διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρη την περιοχή και την εμπόδιση της επέκτασης της σύγκρουσης», συνέχισε ο Λευκός Οίκος

Σύμφωνα με την έκθεση της Σαουδικής Αραβίας που δημοσιεύτηκε στην συνέχεια, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός στην Λωρίδα της Γάζας κατά την διάρκεια της συνομιλίας και απέρριψε τις επιθέσεις κατά αμάχων.

Ο Σαουδάραβας διάδοχος λέγεται ότι πίεσε για επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας Ισραήλ-Παλαιστινίων. Ο Μπάιντεν ευχαρίστησε επίσης τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για την αποτροπή της περιφερειακής κλιμάκωσης χάριν των προσπαθειών του.

Και μόλις τελειώσει όλο αυτό Ισραήλ και Σαουδική Αραβία τα ξαναλένε..

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί