Στρατιωτικό εξοπλισμό απομακρύνουν οι ΗΠΑ από την Συρία

Αμερικανός αξιωματούχος του υπουργείου Αμύνης, δήλωσε σήμερα ότι ο στρατός των ΗΠΑ απομάκρυνε στρατιωτικό υλικό από την Συρία.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω την μετακίνηση εξοπλισμού από τη Συρία. Για λόγους ασφαλείας, δεν θα αποκαλύψω περαιτέρω πληροφορίες αυτή τη στιγμή», ανέφερε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα, το CNN μετέδωσε ότι αξιωματούχος της κυβέρνησης Τραμπ με γνώση της κατάστασης, επιβεβαίωσε ότι «ήδη μετακινήθηκε κάποιο (αμερικανικό) φορτίο» από τη Συρία.

Στο μεταξύ, η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Middle East Eye με έδρα το Λονδίνο, δημοσίευσε πρόταση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Τζον Μπόλτον για την απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από κομβική θέση κοντά στα σύνορα του Ιράκ με την Ιορδανία.

Η ιστοσελίδα αναφέρει ότι Τούρκος αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε ότι ο Μπόλτον παρέδωσε το σχετικό έγγραφο σε Τούρκους αξιωματούχους και επισκέφτηκε την Άγκυρα στις αρχές της εβδομάδας προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο για την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων. Αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν θέλησαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Νωρίτερα ο Μπόλτον φέρεται να είπε σε Τούρκους αξιωματούχους, ότι το πρόσφατο άρθρο του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την απόσυρση των ΗΠΑ, ήταν λανθασμένο και προσβλητικό.

Σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτηκε στους New York Times στις 7 Ιανουαρίου, ο Ερντογάν περιγράφει την απόφαση του Τραμπ ως «τη σωστή κίνηση», αλλά σημειώνει ότι η απόσυρση των στρατευμάτων των ΗΠΑ από τη Συρία πρέπει να σχεδιαστεί «προσεκτικά».

Για τις δηλώσεις του Μπόλτον αναφορικά με πιθανή τουρκική επιχείρηση κατά κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, ο Ερντογάν διεμήνυσε πως η Άγκυρα δεν θα διακινδυνεύσει στο συγκεκριμένο ζήτημα και πρόσθεσε μάλιστα ότι οι Κούρδοι των YPG, ποτέ δεν πολέμησαν πραγματικά κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι η απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία είναι σωστή και πως τα στρατεύματα θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους νικητές επί του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 19 Δεκεμβρίου, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το σχέδιο απόσυρσης περίπου 2.000 στρατιωτών από τη Συρία μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς σύμφωνα με τον Τραμπ επιτεύχθηκαν οι στόχοι της αμερικανικής παρουσίας εκεί, εξαλείφοντας το Ισλαμικό Κράτος από τη χώρα.

Η απόφαση αυτή ξεσήκωσε αντιδράσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης των ΗΠΑ και οδήγησε σε δυο παραιτήσεις, του υπουργού Άμυνας Τζιμ Μάτις και του Μπρετ Μακ Γκερκ, ειδικού απεσταλμένου στον διεθνή συνασπισμό στη Συρία.

ΠΗΓΗ: Sputnik, ΦΩΤΟ: eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •