Menu

Σε μέγιστη κομματική κινητοποίηση βρίσκονται οι Ρεπουμπλικάνοι

Το σύνολο του εκλογικού μηχανισμού του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος,

έχει κινητοποιηθεί στο προάστιο Γουέστερβιλ, της πόλης Κολόμπους, που είναι η πρωτεύουσα του Οχάιο.

Ο μηχανισμός αυτός, κινητοποιήθηκε στο πλαίσιο μιας προεκλογικής εκστρατείας 11 ωρών, με στόχο την αποτροπή μιας ενδεχόμενης εκλογικής ήττας για τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά και την πολιτική διάσωση για το κόμμα τους, μιας συντηρητικής έδρας στην Βουλή των Αντιπροσώπων, σχολιάζει το “Politico.”

Ωστόσο, κατά τις ημέρες που προηγήθηκαν της αυριανής κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας, πληθαίνουν οι ενδείξεις για μία νίκη των Δημοκρατικών. Η προοπτική αυτή, διαφάνηκε τόσο από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, όσο κι από τις δηλώσεις αρκετών Ρεπουμπλικάνων, συμπεριλαμβανομένου και του υποψηφίου τους.

Το αναφερόμενο προάστιο ελέγχεται παραδοσιακά από τους Ρεπουμπλικάνους για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, αλλά η κινητοποίηση του εκλογικού μηχανισμού του κόμματος, θεωρείται ενδεικτική για τις ανησυχίες που υπάρχουν σχετικά με το ενδεχόμενο απώλειας της έδρας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σε μία προεκλογική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να κινητοποιήσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους της περιοχής, για την υποψηφιότητα του μετριοπαθούς Τρόϊ Μπέιλντερσον, ενώ αποκάλεσε των 31 ετών υποψήφιο των Δημοκρατικών Ντάνι Ο’ Κόνορ ως “ο μικρός Ντάνι.”

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς επισκέφτηκε την περιοχή, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ υποστήριξε τον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο μέσω ηχητικού μηνύματος. Ο Μπέιλντερσον έχει επίσης, την ανοιχτή πολιτική υποστήριξη του κυβερνήτη της πολιτείας Τζον Κέισιτς, μέσω μιας τηλεοπτικής διαφήμισης.

Η Εθνική Επιτροπή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, άνοιξε δύο γραφεία στην αναφερόμενη περιοχή, διαθέτοντας το ποσό των 500.000 δολαρίων κι αποστέλλοντας ένα από τα κορυφαία στελέχη της, τον Μπομπ Παντούτσικ, που ήταν υπεύθυνος για την προεκλογική εκστρατεία του προέδρου Τραμπ στο Οχάιο, το 2016.

Παράλληλα, οι πολιτικές οργανώσεις υποστήριξης των Ρεπουμπλικάνων, υπό την επιρροή του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν έχουν διαθέσει ποσά μεγαλύτερα των 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων για τηλεοπτικές διαφημίσεις, ξεπερνώντας τα ποσά που έχουν διαθέσει οι Δημοκρατικοί.

Ο βαθμός κινητοποίησης των Ρεπουμπλικάνων σε όλα τα επίπεδα, είναι ενδεικτικός της ανησυχίας που υπάρχει, σχετικά με το αποτέλεσμα της τελευταίας ειδικής εκλογικής αναμέτρησης, πριν από την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο, στις αρχές Νοεμβρίου.

Το ενδεχόμενο απώλειας της έδρας για τους συντηρητικούς στην Βουλή των Αντιπροσώπων, θα δώσει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα, ότι η δυναμική των Δημοκρατικών για τις εκλογές του φθινοπώρου βρίσκεται σε θετικά επίπεδα κι απειλεί πραγματικά τους Ρεπουμπλικάνους.

Παράλληλα, θα επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των Ρεπουμπλικάνων για τον δυναμισμό της εκλογικής βάσης των Δημοκρατικών, που εμφανίζονται ότι μπορούν να απειλήσουν την πολιτική επιβίωση των συντηρητικών, ακόμη και σε περιοχές παραδοσιακής επιρροής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Στην διάρκεια ομιλίας του, που έγινε την Παρασκευή, ο 56χρονος Μπέιλντερσον που είναι μέλος του πολιτειακού κοινοβουλίου στο Οχάιο, αναφέρθηκε στο έλλειμμα ενθουσιασμού που ταλαιπωρεί τους Ρεπουμπλικάνους στην εκλογική του περιφέρεια. Μία δημοσκόπηση (Monmouth University) που έγινε γνωστή την προηγούμενη εβδομάδα του έδινε προβάδισμα μόλις μιας μονάδας 44% έναντι 43% του Ο’ Κόνορ. “Γνωρίζετε όλοι, ότι πρόκειται για μία εκλογική αναμέτρηση σώμα με σώμα. Και θέλετε να ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί θα πάμε ψήφο με την ψήφο; Γιατί το βασικό ζήτημα είναι η συμμετοχή στις εκλογές,” τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Έχοντας στο πλευρό του, τον Ρεπουμπικάνο Γερουσιαστή Ρομπ Πόρτμαν και τον Παντούτσικ, ο Μπέιλντερσον είπε στους εθελοντές εθελοντές της προεκλογικής του εκστρατείας, “ότι υπάρχουν συζητήσεις για εμάς ότι δεν έχουμε συμμετοχή εκεί έξω κι ότι δεν δουλεύουμε πραγματικά,” παρά το γεγονός ότι τους διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειές τους, δεν υποτιμούνται. “Γνωρίζουμε αυτά που κάνετε, γνωρίζουμε για τις πόρτες που χτυπάτε, γνωρίζουμε για τα τηλεφωνήματα που κάνετε,” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους, ισχυρίζονται ότι η κινητοποίηση του εκλογικού μηχανισμού τους, σχετίζεται με τον ασυνήθιστο χρόνο διεξαγωγής της εκλογής, καθώς οι αρκετοί ψηφοφόροι βρίσκονται σε διακοπές και δεν έχουν πληροφορηθεί για την σπουδαιότητα της αναφερόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Έχοντας αυτές τις σκέψεις στο μυαλό τους, οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου που παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία στο Οχάιο με ανησυχία, έστειλαν στην περιοχή τον πρόεδρο Τραμπ. Το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου έγινε με την ελπίδα ότι ο ίδιος, θα μπορούσε να κινητοποιήσει τους συντηρητικούς για να λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία κι όχι να καθίσουν στα σπίτια τους, αύριο.

Σύμφωνα με τις απόψεις συμβούλων του, ο Τραμπ ήθελε να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία, ενώ επίσης, εξέφρασε την υποστήριξή του στον Μπέιλντερσον, επιτιθέμενος στα ΜΜΕ, στους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και στην έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την Ρωσία.

“Νομίζω ότι αυτό που κάνει, είναι ότι σε σημαντικό επίπεδο αναδεικνύει το προφίλ της πολιτικής αναμέτρησης. Εάν βαδίσετε σε κάποιο κεντρικό σημείο εδώ και ρωτήσετε τους ανθρώπους, ‘Υπάρχει κάποια εκλογική αναμέτρηση; Ξέρετε να υπάρχει κάποια εκλογική αναμέτρηση;’ Το 90% από αυτούς θα απαντήσουν, ‘Γιατί ακριβώς μιλάτε;” σχολίασε ο Πόρτμαν για τον βαθμό συμμετοχής των ψηφοφόρων στον προεκλογικό αγώνα.

Η προεκλογική εμφάνιση του Τραμπ είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να συσπειρώσει τους Ρεπουμπλικάνους γύρω από τον Μπέιλντερσον, ο οποίος με ελάχιστη διαφορά επικράτησε στο εσωτερικό προκριματικό γύρο, με εσωκομματική αντίπαλο την Μέλανι Λένεγκαν, που υποστήριζε τον Τραμπ σε τοπικό επίπεδο.

Ο Τζιν Τζόρνταν που εκπροσωπεί το Οχάιο στην Βουλή των Αντιπροσώπων και είναι μέλος της συντηρητικής ομάδας (House Freedom Caucus) και υποστηρικτής της Λένεγκαν ήταν παρών στην προεκλογική ομιλία του Τραμπ, ενώ αυτή έγινε στην κομητεία του Ντέλαγουερ, από την οποία και κατάγεται η Λένεγκαν.

Από την άλλη μεριά, η συμμετοχή του Τραμπ στην αναμενόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει προβλήματα στον Ρεπουμπλικάνο υποψήφιο, καθώς στην 12η Εκλογική Περιφέρεια του Οχάιο κατοικεί μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων με υψηλά εισοδήματα και επίπεδο μόρφωσης, που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους απέναντι στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου.

Αρκετοί αξιωματούχοι των Ρεπουμπλικάνων ανησυχούν ότι η θορυβώδης από την μεριά του κόμματος τους προεκλογική εκστρατεία, είναι ενδεχόμενο να στρέψει τους ψηφοφόρους αυτούς, μακριά από τον Μπέιλντερσον και προς τους Δημοκρατικούς.

Η δημοσκόπηση που αναφέρεται παραπάνω έδειξε ότι το ποσοστό του Τραμπ στην εκλογική περιφέρεια που θα διεξαχθούν οι αυριανές εκλογές, έχει μειωθεί στο 46% έναντι 52%, το 2016.

Οι ανησυχίες αυτές, ενισχύθηκαν το Σάββατο το πρωί, καθώς μερικές ώρες πριν από την πραγματοποίηση της προεκλογικής εκδήλωσης, ο πρόεδρος Τραμπ επιτέθηκε μέσω Twitter στον θρύλο του NBA ΛεΜπρόν Τζέιμς, που κατάγεται από από το Οχάιο και πρόσφατα ίδρυσε ένα δημόσιο σχολείο στο Άκρον για τους νέους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Υπό το φόβο να μην χάσει ψηφοφόρους στην περιφέρειά του, από την επίθεση του προέδρου Τραμπ, ο Μπέιλντερσον στράφηκε προς την κατεύθυνση του Κέισιτς, που θεωρείται μετριοπαθής πολιτικός κι επικριτής του Τραμπ, ενώ θεωρείται πιθανό ότι μπορεί να διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, ευρισκόμενος απέναντι στον Τραμπ, το 2020.

Politico

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...