Ρώσος ΥΦΥΠΕΞ για INF: Έτοιμη η Μόσχα να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την ισορροπία

Η Μόσχα είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσει την ισορροπία στο θέμα της Συνθήκης INF, αλλά δεν θα αναπτύξει πυραύλους στο ευρωπαϊκό μέρος της Ρωσίας, αρκεί να μην προβούν σε ανάλογες κινήσεις και οι ΗΠΑ, επεσήμανε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό.


Την ετοιμότητα της Ρωσίας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να υπάρχει ισορροπία, όσον αφορά στη σφαίρα της Συνθήκης Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF), διεμήνυσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αλεξάντερ Γκρουσκό.

Ο ίδιος, πάντως, τόνισε ότι η Μόσχα δεν προτίθεται να αναπτύξει πυραύλους στο ευρωπαϊκό έδαφος της Ρωσίας, εάν και οι ΗΠΑ αντίστοιχα δεν προβούν σε ανάλογες κινήσεις στις εγακαταστάσεις τους στην Ευρώπη.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα απαντητικά και συμμετρικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλίσουμε την ισορροπία στη σφαίρα της INF. Εντούτοις, δεν σκοπεύουμε να αναπτύξουμε τους πυραύλους μας, περιλαμβανομένου του ευρωπαϊκού τμήματος της χώρας, εφ’όσον δεν υπάρξουν τέτοιου είδους αμερικανικές εγκαταστάσεις στην Ευρώπη», σημείως ο ίδιος, σε συνέντευξή της στη ρωσική εφημερίδα International Affairs.

Παράλληλα, κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποτρέψουν την Ουάσινγκτον από το να αναπτύξει πυραύλους στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι αναστέλλουν τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την INF, αρχής γενομένης από τις 2 Φεβρουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία παραβιάζει τους κανονισμούς της Συνθήκης, κατηγορίες που η Μόσχα απορρίπτει.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε, αργότερα, ότι και η Μόσχα αναστέλλει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Συνθήκη, απαντώντας στην κίνηση των ΗΠΑ.

Πρόσφατα, επίσης, υπεγράφηαπό τον Ρώσο πρόεδρο, το διάταγμα που ενεργοποιεί την αναστολή της Συνθήκης.

(sputniknews.gr-φώτο: Pexels)

  • 2
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...