• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρεζίλι η NASA ζητά βοήθεια από τον Πούτιν ακόμα και για την τουαλέτα

Ρεζίλι η NASA ζητά βοήθεια από τον Πούτιν ακόμα και για την τουαλέτα

Μετά την πρώτη παραγγελία της ρωσικής διαστημικής τουαλέτας το 2007, η NASA παράγγειλε από ρωσική εταιρεία μια νέα, καθώς οι μηχανικοί της δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν κάποια αντίστοιχη.

Την συνεργασία της με την Energia Rocket and Space Corporation ανανέωσε η NASA για την συντήρηση και την επισκευή μιας μεγάλης σειράς εξαρτημάτων στο αμερικανικό τμήμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) σύμφωνα με την ετήσια αναφορά της ρωσικής εταιρείας.

Η NASA αγόρασε τη διαστημική τουαλέτα της Energia το 2007 για 19 εκατομμύρια δολάρια, ύστερα από τις αποτυχημένες προσπάθειες αμερικανών μηχανικών να κατασκευάσουν τη δική τους διαστημική τουαλέτα. Τα αμερικανικά σχέδια παρουσίασαν πολλές δυσλειτουργίες πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να προτιμήσουν τη ρωσική εναλλακτική.

«Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν επιτυχώς και η διαστημική τουαλέτα παραδόθηκε στον πελάτη μας σε εννέα στάδια, εντός του χρονοδιαγράμματος των προηγούμενων παραγγελιών», αναφέρει η Energia.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η Energia δέχτηκε νέες παραγγελίες για τουαλέτες το 2017 ύστερα από διαπραγματεύσεις.

Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η ρωσική διαστημική τουαλέτα έγινε γνωστή το 2007 επειδή οι αμερικανοί αστροναύτες, αρνούνταν να επιτρέψουν στους ρώσους συναδέλφους τους στον ISS τη χρήση της.

Από Sputnik