Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής δεν θέλει την επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα G7

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ, που είναι πολιτικός σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, διαφωνεί με την πρόταση του Τραμπ για ενδεχόμενη επιστροφή της Ρωσίας στην ομάδα των χωρών G7, μεταδίδει το ABC News.

Ο γερουσιαστής, που εκλέγεται στη Νότια Καρολίνα, δήλωσε στον παρουσιαστή Τζορτζ Στεφανόπουλος στην εκπομπή “This Week” ότι: “Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να φέρουμε (τον Πούτιν) πίσω στην G7+1”.

“Η Σοβιετική Ένωση έπεσε, αλλά το κακό που αντιπροσωπεύει εξακολουθεί να είναι ζωντανό και στην Ρωσία του Πούτιν. Ο ίδιος δεν είναι φίλος των ΗΠΑ, ενώ αποδιοργανώνει παντού δημοκρατίες, καθώς προσπαθεί να πράξει το ίδιο και στην δική μας αυλή,” είπε χαρακτηριστικά ο Γκράχαμ, που είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στην Γερουσία.

Καθώς ο πρόεδρος Τραμπ ετοιμαζόταν φύγει από την διάσκεψη της G7 που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στον Καναδά, δήλωσε ότι θα πρέπει να επιτραπεί στην Ρωσία η επιστροφή της στην αναφερόμενη ομάδα. “Γιατί έχουμε μία διάσκεψη χωρίς την συμμετοχή της Ρωσίας στην διάσκεψη αυτή;” Είχε ρωτήσει ο Τραμπ τους δημοσιογράφους την Παρασκευή. Για ν’ απαντήσει ο ίδιος: “Θα το προτείνω κι εξαρτάται από αυτούς, αλλά η Ρωσία πρέπει να είναι στην διάσκεψη, πρέπει να είναι μία πλευρά της.”

Αργότερα την ίδια ημέρα και στην διάρκεια μιας συνάντησής του με τον Γάλλο πρόεδρο στην G7, ο Τραμπ δέχθηκε ερωτήσεις για το αν έχει θέσει το θέμα της επιστροφής της Ρωσίας στα υπόλοιπα μέλη της G7 κατά τις συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες των κρατών-μελών. “Δεν έχει τεθεί το θέμα αυτό,” απάντησε ο Τραμπ.

Ωστόσο, το Σάββατο, στην διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε πριν αναχωρήσει από τον Καναδά για την Σιγκαπούρη, ο πρόεδρος Τραμπ εξέφρασε εκ νέου την υποστήριξή του για την επιστροφή της Ρωσίας στην G7 λέγοντας, “νομίζω ότι η επιστροφή της Ρωσίας θα ήταν ένα πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι θα ήταν καλό για τον κόσμο, θα ήταν καλό και για την Ρωσία, αλλά και για τις ΗΠΑ, όπως και για όλες τις χώρες στην παρούσα ομάδα G7. Νομίζω ότι η G8 θα ήταν καλύτερη.”

Παράλληλα, ο Γκράχαμ στην ίδια εκπομπή σχολίασε και μία ανάρτηση που έκανε στο Twitter ο στενός φίλος του και βετεράνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν, αναφορικά με την απόφαση του Τραμπ να μην υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν της διάσκεψης, έπειτα από διαφορές σε ζητήματα εμπορίου. “Προς τους συμμάχους μας: οι δικομματικές πλειοψηφίες των Αμερικάνων εξακολουθούν να υποστηρίζουν το εμπόριο, την παγκοσμιοποίηση & υποστηρικτικές συμμαχίες που στηρίζονται σε κοινές αξίες 70 ετών. Οι Αμερικανοί στέκονται στο πλευρό σας, ακόμη κι αν ο πρόεδρός μας δεν το πράττει”.

Ο Γκράχαμ δήλωσε ότι συμφωνεί με τον Μακέιν για το ελεύθερο εμπόριο και την παγκοσμιοποίηση, αλλά δεν είναι σίγουρος εάν η πλειοψηφία των Αμερικανών αισθάνεται το ίδιο. “Δεν είμαι σίγουρος εάν ο Τζον είναι σωστός για το που στέκεται η Αμερική αναφορικά με το εμπόριο,” είπε ο Γκράχαμ. “Δεν είμαι σίγουρος ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών πιστεύουν πως η παγκοσμιοποίηση και το ελεύθερο εμπόριο εξυπηρετούν τα συμφέροντά μας. Πιστεύω ότι ο Τζον Μακέιν το πιστεύει. Ωστόσο, η αιτία που έχουμε αυτά τα προβλήματα στις ΗΠΑ είναι ότι υπάρχει ένα κίνημα εσωστρέφειας σε ολόκληρο τον κόσμο κι όχι εξωστρέφειας [Brexit, Ιταλία]. Νομίζω ότι είναι λάθος, αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι Αμερικάνοι συμφωνούν με τον Τζον Μακέιν και εμένα”, τόνισε ο ίδιος.

ABC News

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu