Ρεπουμπλικάνοι ζητάνε την αποπομπή του αν.Υπουργού Δικαιοσύνης

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων,

κι ανήκουν στην συντηρητική ομάδα (Freedom Caucus) εισήγαγαν διατάξεις για την αποπομπή του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, μεταδίδει το ABC News.

Πρόκειται για την τελευταία εξέλιξη μιας σειράς πρωτοβουλιών που έλαβαν μερικοί Ρεπουμπλικάνοι αναφορικά με τους χειρισμούς που έκανε το υπουργείο της Δικαιοσύνης στην έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τα έντεκα μέλη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατηγορούν το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι “κρατάει από πρόθεση ενοχλητικά έγγραφα, αλλά και πληροφορίες,” ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι το αναφερόμενο υπουργείο απέκρυψε πληροφορίες της έρευνας από το Κογκρέσο και παραβίασε την ειδική νομοθεσία για τις παρακολουθήσεις (FISA).

Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν συμμορφώθηκε με τις κλήσεις που εκδόθηκαν προκειμένου να παραδώσει πληροφορίες κι έγγραφα που του ζητήθηκαν στο Κογκρέσο.

Από την πλευρά του, το υπουργείο, αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με χθεσινοβραδινές δηλώσεις στελέχους των Ρεπουμπλικάνων στο ABC News, οι αναφερόμενες διατάξεις δεν έχουν τον μορφή μιας “προνομιακής απόφασης” που θα μπορούσε να οδηγήσει στην διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας στην ολομέλεια. “Ωστόσο, αυτό μπορεί ν’ αλλάξει” παρατήρησε το ίδιο στέλεχος.

Ο πρόεδρος του αναφερόμενου νομοθετικού σώματος, Πολ Ράιαν δεν υπέγραψε τις διατάξεις, αλλά ούτε κι έκανε δημόσιες δηλώσεις για την προσπάθεια προώθησής τους. Δεν έχει επίσης, διευκρινιστεί αν θα γίνει κάποια ψηφοφορία, ενώ τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων αναχωρούν σύντομα, για την περίοδο των θερινών διακοπών.

Αντιδρώντας στην εισαγωγή των διατάξεων, οι Δημοκρατικοί Τζέρονλντ Νάντλερ, Ελάιζα Κάμινγκς και Άνταμ Σιφ εξέδωσαν ανακοίνωση χαρακτηρίζοντας την όλη προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων ως μία “άμεση επίθεση” στην έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Η απόφαση αυτή, αμφισβήτησης της αξιοπιστίας του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, είναι μία άμεση επίθεση στην έρευνα του ειδικού ανακριτή -τελεία. Είναι μία επικίνδυνη ενέργεια πανικού, προκειμένου να υποβαθμιστεί η συνεχιζόμενη ποινική έρευνα, σε μια προσπάθεια προστασίας του προέδρου Τραμπ, καθώς τα περιθώρια στενεύουν για τον ίδιο, αλλά και για τους συνεργάτες του,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Δημοκρατικών.

Πριν από την πραγματοποίηση μιας χθεσινής συνάντησης με Ρεπουμπλικάνους που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, ισχυρίστηκε ότι το υπουργείο έχει συμμορφωθεί σε μεγάλο βαθμό με τις κλήσεις που έχουν εκδοθεί, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι διεργασίες για τον εντοπισμό των πληροφοριών και των εγγράφων, που πρέπει να παραδοθούν.

Ένας άλλος αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης, δήλωσε στο ABC News ότι οι προσπάθειες που κάνει το υπουργείο για την παράδοση πληροφορικών κι εγγράφων, είναι ιστορικές και ίσως γίνονται για πρώτη φορά.

Τον προηγούμενο μήνα, ο Ρόζενσταϊν κι ο Ρεπουμπλικάνος Τζιμ Τζόρνταν είχαν μία θερμή φραστική αντιπαράθεση στην διάρκεια ακρόασης, για τους χειρισμούς του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην διεξαγωγή της έρευνας για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, αλλά και την έρευνα του FBI για την Ρωσία. “Δεν κρατάω κάποιες πληροφορίες από το Κογκρέσο,” είχε δηλώσει ο Ρόζενσταϊν δείχνοντας με το δάκτυλο του χεριού του, τον Τζόρνταν. “Ελπίζω ότι οι συνάδελφοί σας δεν έχουν την ίδια εντύπωση, καθώς δεν είναι η σωστή, κύριε,” είχε πει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι στην Γερουσία ψήφισαν για την επιβολή μέτρων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, για την αρνητική στάση του σχετικά με την παράδοση εγγράφων και πληροφοριών.

Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων (House Rules Committee) ψήφισε μία μη δεσμευτική απόφαση απαιτώντας την “πλήρη” συμμόρφωση του υπουργείου Δικαιοσύνης με τις κλήσεις που εκδίδονται για την παραχώρηση εγγράφων και πληροφοριών, που είναι σχετικά με την έρευνα για την Κλίντον, αλλά και την έρευνα σχετικά με τον πρόεδρο Τραμπ και την Ρωσία.

Κατά την χθεσινή ανακοίνωση Τύπου σχετικά με τις αναφερόμενες διατάξεις, ο Τζόρνταν για μια φορά ακόμη, άσκησε κριτική στον Ρόζενσταϊν.

“Το υπουργείο Δικαιοσύνης κρατάει πληροφορίες από το Κογκρέσο. Έως εδώ. Είναι ώρα ο κ. Ρόζενσταϊν ν’ αναλάβει τις ευθύνες του για τα εμπόδια που προκαλεί στον συνταγματικό ρόλο εποπτείας του Κογκρέσου,” τόνισε.

Οι Δημοκρατικοί από την πλευρά τους, έχουν κατηγορήσει τους Ρεπουμπλικάνους ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν το υπουργείο Δικαιοσύνης και κατ’ επέκταση την έρευνα του ειδικού ανακριτή για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Τμήμα της προσπάθειας αυτής, σύμφωνα με τους Δημοκρατικούς είναι κι αυτό που περιγράφουν ως προσπάθεια των Ρεπουμπλικάνων να έχουν μη ρεαλιστικές απαιτήσεις παράδοσης εγγράφων, τα οποία σχετίζονται με την έρευνα για την Ρωσία που βρίσκεται σε εξέλιξη.

“Αυτό αποτελεί μέρος μιας διαρκούς, και συντονισμένης προσπάθειας για την υποβάθμιση της έρευνας του Ρόμπερτ Μάλερ, της δουλειάς του FBI, αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να επιτεθούν στην αξιοπιστία όσων διενεργούν την έρευνα,” είχε δηλώσει ο Δημοκρατικός Ντέιβιντ Σίσιλιν, που είναι μέλος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, τον προηγούμενο μήνα στο ABC News.

ABC News

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu