Ψυχρός πόλεμος στο διάστημα και κούρσα εξοπλισμών μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Μάικ Πένς για δημιουργία διαστημικής δύναμης, έρχονται νέες δηλώσεις από πλευράς ΗΠΑ, οι οποίες κατηγορούν τη Ρωσία για ανάπτυξη όπλων στο διάστημα, εκκινώντας μία κατάσταση κόντρας όσο αφορά την κυριαρχία του γνωστού διαστήματος

Ένα διαστημικό αντικείμενο που αναπτύχθηκε από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας τον περασμένο Οκτώβριο συμπεριφέρθηκε ασυνήθιστα, προκαλώντας ανησυχίες μεταξύ των Αμερικανών εμπειρογνωμόνων ότι θα μπορούσε να είναι το πιο πρόσφατο όπλο στο αυξανόμενο οπλοστάσιο διαστημικών χώρων της Μόσχας.

Ενώ η Ρωσία ισχυρίζεται ότι το αντικείμενο είναι ένας «καταγραφέας διαστημικών συσκευών», η συμπεριφορά του είναι ανόμοια με οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο με παρόμοιο σκοπό, συμπεριλαμβανομένων άλλων που έχουν ήδη αναπτυχθεί από τη Μόσχα, σύμφωνα με τη Yleem DS Poblete, βοηθό γραμματέα του αμερικανικού γραφείου ελέγχου όπλων, επαλήθευσης και συμμόρφωσης. Αμερικανοί αξιωματούχοι «ανησυχούν» για τον δορυφόρο, δήλωσε η Poblete στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για τον αφοπλισμό στη Γενεύη στις 14 Αυγούστου.

«Δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι είναι και δεν υπάρχει τρόπος να το επιβεβαιώσουμε», δήλωσε η Poblete . «Ωστόσο, οι ρωσικές προθέσεις σε σχέση με αυτό το δορυφόρο είναι ασαφείς και είναι προφανώς μια ιδιαίτερα ανησυχητική εξέλιξη, ιδιαίτερα όταν εξετάζονται σε συνεννόηση με τις δηλώσεις του διοικητή διαστημικών δυνάμεων της Ρωσίας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η αφομοίωση νέων πρωτοτύπων όπλων στις στρατιωτικές δυνάμεις [της Ρωσίας] είναι ένα «βασικό καθήκον» για τα διαστημικά στρατεύματα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιούν για την επιδίωξη των διαστημικών όπλων της Ρωσίας εδώ και χρόνια. Οι υπάλληλοι του ρωσικού Υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσαν επανειλημμένα ότι από το 2009 η Μόσχα αναπτύσσει αντικατασκοπετικά όπλα. Τον περασμένο Φεβρουάριο, η Ρωσία δήλωσε ότι αναπτύσσει έναν αντι-δορυφορικό πυραύλο. Τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τα διαστημικά του στρατεύματα έλαβαν «ένα κινητό επίθεσης εναντίον δορυφορικού συστήματος».

Η κατασκευή διαστημικών όπλων από τη Μόσχα συνεχίζεται εν μέσω ισχυρισμών του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ότι η «πρόληψη της κούρσας εξοπλισμών στο διάστημα» αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία. Εν τω μεταξύ, η ανώμαλη συμπεριφορά του διαστημικού αντικειμένου θα μπορούσε να παραβιάζει ένα σχέδιο συνθήκης για τα διαστημικά όπλα που προωθεί η Ρωσία, ανέφερε η Poblete.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σαφώς διατυπώσει τις πολλές ατέλειες αυτού του σχεδίου», δήλωσε η Poblete. «Σημειώνουμε επίσης ότι η κατανόηση της ασυνήθιστης, ακόμη και δυνητικά απειλητικής συμπεριφοράς, όταν ένας δορυφόρος παρατηρείται να κάνει κάτι αντίθετο με αυτό που οι ιδιοκτήτες του ισχυρίζονται ότι σκοπεύει να κάνει, μας απασχολεί πολύ».

Ο Αλεξάντερ Ντεϊνέκο, ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στη Γενεύη, απέρριψε αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε «ίδιες αβάσιμες, συκοφαντικές κατηγορίες με βάση υποψίες, υποθέσεις και ούτω καθεξής».

«Βλέπουμε ότι η αμερικανική πλευρά αυξάνει τις σοβαρές ανησυχίες της για τη Ρωσία, οπότε θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα στηρίξουν τη ρωσική πρωτοβουλία. Θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν μια συνθήκη που θα ικανοποιούσε 100% τα συμφέροντα ασφαλείας του αμερικανικού λαού», δήλωσε.

«Αλλά δεν έχουν κάνει αυτή την εποικοδομητική συμβολή», είπε.

Ο Πρεσβευτής της Κίνας για τον αφοπλισμό, Fu Cong, ζήτησε ουσιαστικές συζητήσεις για το διάστημα, με διαπραγματεύσεις.

«Η Κίνα ανέκαθεν υποστήριζε την ειρηνική χρήση του διαστήματος και είμαστε ενάντια στην ανάπτυξη όπλων στο διάστημα, σε κούρσα εξοπλισμών για το διάστημα ή ακόμα περισσότερο στην μεταστροφή του διαστήματος σε πεδίο μάχης», δήλωσε.

Η προειδοποίηση της Poblete έρχεται στα χέρια μιας έκθεσης του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας στο Κογκρέσο με συστάσεις για τη δημιουργία ενός νέου στρατιωτικού κλάδου αφιερωμένου στον πόλεμο στο διάστημα. Σε ομιλία του στο Πεντάγωνο με την κυκλοφορία της έκθεσης την περασμένη εβδομάδα, ο αντιπρόεδρος Mike Pence προειδοποίησε ότι η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα και το Ιράν εργάζονται εδώ και χρόνια σε αντικατασκοπευτικά όπλα.

Ο Πρόεδρος Donald Trump διέταξε το Πεντάγωνο να δημιουργήσει την έκθεση για διαστημική δύναμη, καθώς ωθούσε το Κογκρέσο επί μήνες στη δημιουργία του νέου στρατιωτικού κλάδου. Ο Λευκός Οίκος εργάζεται ήδη πάνω σε ένα νομοσχέδιο.

«Το διάστημα έχει αλλάξει θεμελιωδώς στην τελευταία γενιά,» είπε ο Pence. «Αυτό που κάποτε ήταν ειρηνικό και αναμφισβήτητο είναι πλέον γεμάτο και αντιφατικό. Σήμερα, άλλα έθνη επιδιώκουν να διαταράξουν τα διαστημικά συστήματα μας και να θέσουν υπό αμφισβήτηση την αμερικανική υπεροχή στο διάστημα όπως ποτέ άλλοτε».

Η Pence επεσήμανε επίσης ότι η Ρωσία και η Κίνα διεξάγουν εξαιρετικά εξελιγμένες διαστημικές δραστηριότητες που θα μπορούσαν να φέρουν τους δορυφόρους τους κοντά στα αμερικανικά διαστημικά συστήματα, «θέτοντας πρωτοφανείς νέους κινδύνους».

Από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Trump εξέδωσε τρεις οδηγίες για τη διαστημική πολιτική, αναβίωσε το Εθνικό Συμβούλιο Διαστήματος και περιέγραψε μια συνολική εθνική στρατηγική για το διάστημα.

«Όταν πρόκειται για την υπεράσπιση της Αμερικής, δεν αρκεί να έχουμε απλώς αμερικανική παρουσία στο διάστημα. Πρέπει να έχουμε αμερικανική κυριαρχία στο διάστημα «, δήλωσε ο Trump στις 18 Ιουνίου.

Η Poblete δήλωσε ότι το σχέδιο της Συνθήκης για την Πρόληψη της Τοποθέτησης Όπλων στον Κόσμο, της Απειλή ή της Χρήση της Δύναμης κατά των Διαστημικών Αντικειμένων είναι λανθασμένος μηχανισμός για την επίτευξη μη διάδοσης των διαστημικών όπλων. Η Poblete σημείωσε ότι η Ρωσία μπορεί να έχει ήδη καταστρατηγήσει τη συνθήκη, καθώς δεν υπάρχει τρόπος να επαληθευθεί η φύση του διαστημικού αντικειμένου που ξεκίνησε πρόσφατα.

«Πρόκειται για ένα ελάττωμα, το οποίο προτείνεται από μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά τις διεθνείς δεσμεύσεις της», δήλωσε η Poblete.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...