• Αρχική
  • Άρθρα
  • Πρωτοφανείς πρακτικές: Αποκλείουν Ρώσους δημοσιογράφους

Πρωτοφανείς πρακτικές: Αποκλείουν Ρώσους δημοσιογράφους

Δύο think tanks προσκείμενα στη γαλλική κυβέρνηση δημοσίευσαν μια έκθεση σύμφωνα με την οποία συνιστούν στις αρχές της χώρας να μην παρέχουν διαπίστευση σε δημοσιογράφους του ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RT και του πρακτορείου ειδήσεων Sputnik.

Η έκθεση με τίτλο «Χειριστική Ενημέρωση: Μια πρόκληση για τις Δημοκρατίες μας», που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, δημιουργήθηκε από το Κέντρο Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Στρατηγικής του Γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών (CAPS) και το Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών του Υπουργείου Άμυνας (IRSEM).

Οι συντάκτες της έκθεσης ισχυρίστηκαν ότι η υποτιθέμενη ρωσική ανάμειξη στην Ουκρανία, στο δημοψήφισμα για το Brexit καθώς και στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία και στις ΗΠΑ έδειξε ότι οι «δυτικές δημοκρατίες, ακόμη και οι μεγαλύτερες, στερούνται ασυλίας» έναντι ξένης παρέμβασης. Ωστόσο, η έκθεση δεν παρείχε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τη ρωσική παρέμβαση στις υποθέσεις των τρίτων χωρών.

Το έγγραφο περιέχει μια λίστα με 50 προτάσεις προς τις γαλλικές αρχές και την κοινωνία. Η 19η πρόταση προτείνει την περιθωριοποίηση των «ξένων σωμάτων προπαγάνδας».

«Πρώτα απ ‘όλα θα πρέπει να τους ονομάσουμε… Μετά από αυτό δεν θα πρέπει να τους δοθεί διαπίστευση και οι δημοσιογράφοι τους δεν θα πρέπει να προσκαλούνται σε συνεντεύξεις τύπου», αναφέρει η έκθεση επισημαίνοντας παράλληλα τα επικριτικά σχόλια του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το RT και το Sputnik κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με τον Βλαντιμίρ Πούτιν αποτελεί καλό παράδειγμα για την υπόδειξη τέτοιων μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Η έκθεση κατηγορεί το RT και το Sputnik για χειρισμό της ενημέρωσης αλλά και για διαστρέβλωση στοιχείων, εγγράφων, μεταφράσεων και συνεντεύξεων.

Η αρχισυντάκτρια του Sputnik και του RT, Μαργκαρίτα Σιμονιάν, επανειλημμένα υπογράμμισε ότι η ομάδα του Μακρόν δεν έδωσε ούτε ένα παράδειγμα διάδοσης εσφαλμένων πληροφοριών από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Στην αρχή της έκθεσης, οι συντάκτες της υπογραμμίζουν ότι το έγγραφο δεν πρέπει να θεωρηθεί επίσημη θέση της γαλλικής κυβέρνησης.

Από Sputnik