• Αρχική
  • Άρθρα
  • Προειδοποιητικές επιστολές Τραμπ στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ

Προειδοποιητικές επιστολές Τραμπ στους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Ουάσινγκτον θέλει από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες, ώστε να μειώσουν το βάρος που έχουν επωμιστεί οι ΗΠΑ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ επανέλαβε το αίτημα αυτό, με επιστολές που απευθύνονται σε Ευρωπαίους ηγέτες πριν από την επερχόμενη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα, η Ισπανία, η Γαλλία, δεν είναι δίκαιο αυτό που έκαναν στις Ηνωμένες Πολιτείες”, δήλωσε ο Tραμπ στους δημοσιογράφους.

Το Βερολίνο, από την πλευρά του, πιστεύει ότι ήταν συνεπές στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της αμυντικής του δαπάνης.

Μετά από συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό της James Mattis, την περασμένη εβδομάδα, η γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ursula von der Leyen δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον ήταν ικανοποιημένη από την προβλεπόμενη αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας.

Ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel, ήταν εξίσου επιφυλακτικός, υποστηρίζοντας ότι η χώρα του “έχει σταματήσει τη συστηματική πτώση των αμυντικών δαπανών και συμμετέχει σε πολλές στρατιωτικές επιχειρήσεις”.

“Δεν με εντυπωσίασε αυτού του είδους η επιστολή”, δήλωσε ο Michel στους δημοσιογράφους στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Οι προσωπικές επιστολές που απέστειλε ο Πρόεδρος Tραμπ στους ηγέτες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, του Λουξεμβούργου, της Νορβηγίας και των Κάτω Χωρών, ενδέχεται να επιδεινώσουν τις υφιστάμενες εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των ευρωπαίων συμμάχων τους, ενώ ακόμα δεν έχουν περάσει δύο εβδομάδες από την επεισοδιακή διάσκεψη κορυφής των G7 στον Καναδά.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει επανειλημμένα επικρίνει τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ, για το γεγονός ότι δεν κάνουν αρκετά για να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να δαπανήσουν το 20% του εθνικού τους ΑΕΠ στην άμυνα μέχρι το 2024.

Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες ανταποκρινόμενοι στα αιτήματα της Ουάσινγκτον.

Εκτός από τη δέσμευσή τους για το ποσοστό δαπανών του 2% σημειώνουν επίσης πρόοδο, όσον αφορά τη συμφωνία τους, να δαπανήσουν το 20% τουλάχιστον, των ετησίων αμυντικών δαπανών τους σε σημαντικό νέο εξοπλισμό μέχρι το 2024.