Πώς σκοπεύει η Ρωσία να ξεμπερδεύει με το δολάριο των ΗΠΑ

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σχέδιο για τον απεξάρτηση της οικονομίας της χώρας από το δολάριο. Αναμένεται να είναι μια μακρά και οδυνηρή διαδικασία. Το RT ζήτησε από τους αναλυτές να εξηγήσουν πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό.

Σύμφωνα με το σχέδιο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα, η Ρωσία επιδιώκει την απεξάρτηση της οικονομίας από το δολάριο μέχρι το 2024. Το πρόγραμμα είναι μακρύ και περίπλοκο, αλλά το βασικό σημείο είναι ότι οι Ρώσοι εξαγωγείς που χρησιμοποιούν ρούβλια αντί για δολάρια θα έχουν τεράστια φορολογικά οφέλη, πιο γρήγορη επιστροφή φόρου κι άλλα κίνητρα που θα βοηθήσουν την απεξάρτηση από το δολάριο.

Υπάρχουν όμως και άλλοι τρόποι ενίσχυσης του ρόλου του ρουβλίου στη Ρωσία. «Είναι απαραίτητο να στραφούμε σταδιακά σε ένα τέτοιο σύστημα διεθνών πληρωμών, το οποίο συνεπάγεται την καταβολή σε ρούβλια των αποκλειστικά καλύτερων και πιο δημοφιλών αγαθών της Ρωσίας στην παγκόσμια αγορά, όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα όπλα», δήλωσε ο Andrey Perekalsky, αναλυτής της ασφαλιστικής εταιρείας FinIst.

Η Ρωσία πρέπει επίσης να ενωθεί με την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στη δημιουργία ενός καναλιού πληρωμών που δεν θα μπορεί να ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εναλλακτική λύση στο διατραπεζικό διακανονισμό SWIFT, που θα μπορούσε να παρακάμψει τις ιρανικές κυρώσεις, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημειώνει ο αναλυτής.

Ο Petr Pushkarev, επικεφαλής αναλυτής της TeleTrade, λέει ότι η Ρωσία με τα συναλλαγματικά αποθέματα σχεδόν 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερό το ρούβλι παρά τις πιέσεις των αμερικανικών κυρώσεων. Η σημερινή περίοδος υψηλών τιμών πετρελαίου θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει.

Ωστόσο, η Ρωσία πρέπει να διαφοροποιηθεί όχι μόνο ως προς το ρούβλι, αλλά να χρησιμοποιήσει και το κινεζικό γουάν, το βιετναμέζικο dong, την ινδική ρουπία, ακόμα και το ευρώ, αναφέρει ο αναλυτής. «Το ευρώ δεν πρέπει να το φοβόμαστε. Το δολάριο είναι πολύ υπερτιμημένο έναντι του ευρώ. το ΔΝΤ προβλέπει μια σταδιακή υποτίμηση του δολαρίου κατά 10-15% «, δήλωσε ο Pushkarev.

«Η αμερικανική πολιτική δεν είναι αρεστή και φυσικά, όχι μόνο στη Ρωσία. Οι υπάλληλοι της ΕΕ έχουν ήδη αναγγείλει ανοιχτά, ότι αρχίζουν να δημιουργούν το δικό τους σύστημα διευθετήσεων με το Ιράν, στο οποίο οι συναλλαγές δεν θα είναι διαφανείς για τις αρχές των ΗΠΑ και συνεπώς δεν θα υπόκεινται σε κυρώσεις», πρόσθεσε.

Η χρήση του ευρωπαϊκού νομίσματος έχει και τα μειονεκτήματά του, λέει ο Eldiyar Muratov, Πρόεδρος του Singapore Castle Family Office. «Το Σεπτέμβριο, το επιτόκιο κατάθεσης της ΕΚΤ παρέμεινε στο επίπεδο -0,4%. Με άλλα λόγια, αν θέλετε να κρατήσετε τα χρήματά σας σε ευρώ – πληρώνετε για αυτό. Συνεπώς, οι Ρώσοι εξαγωγείς θα πρέπει να κάνουν εκπτώσεις στους καταναλωτές προκειμένου να τους πείσουν να στραφούν σε συναλλαγές με ευρώ «, δήλωσε.

Η μεταβλητότητα του ρωσικού ρουβλίου είναι μια άλλη δυσκολία για τις ρωσικές αρχές στην προσπάθειά τους για ενδυνάμωση της οικονομίας. Το ρωσικό νόμισμα έχει μια ελεύθερη κυμαινόμενη συναλλαγματική ισοτιμία και τους τελευταίους 12 μήνες η συναλλαγματική του ισοτιμία κυμάνθηκε από 56 σε 71, έναντι του δολαρίου.

«Ενώ το ρούβλι αυξάνεται ως νόμισμα διακανονισμού, η κεντρική τράπεζα πρέπει να αποτρέψει την αστάθεια που υπονομεύει το ρόλο του στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Η ρυθμιστική αρχή πρέπει να εξετάσει τη θετική εμπειρία της Κίνας ή ακόμα και της Λευκορωσίας », δήλωσε στο RT ο Vladimir Rozhankovsky, εμπειρογνώμονας του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Κέντρου.

Για να λύσει αυτό το πρόβλημα, η Ρωσία θα πρέπει να αναπτύξει τις χρηματοοικονομικές της αγορές, προειδοποιεί ο Ivan Kapustiansky, κορυφαίος αναλυτής στο Forex Optimum. «Είναι απαραίτητο να αντισταθμίζουμε τους συναλλαγματικούς κινδύνους τουλάχιστον με τη βοήθεια επιλογών, συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, κλπ. Ένα ισχυρό σύστημα εκκαθάρισης είναι επίσης απαραίτητο για τις πληρωμές σε εθνικά νομίσματα», ανέφερε.

Η πλειοψηφία των αναλυτών από τους οποίους πήρε συνέντευξη το RT συμφώνησαν ότι η μείωση του μεριδίου του δολαρίου ΗΠΑ στη ρωσική οικονομία είναι μια μακρά, οδυνηρή και δαπανηρή διαδικασία. Αλλά αυτή η τάση είναι αναπόφευκτη όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu