• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ουάσινγκτον – Βερολίνο, ώρα μηδέν: Έρχεται ο πόλεμος των…αυτοκινητοβιομηχανιών;

Ουάσινγκτον – Βερολίνο, ώρα μηδέν: Έρχεται ο πόλεμος των…αυτοκινητοβιομηχανιών;

Το τελευταίο διάστημα, τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το επιτελείο του Τραμπ, σχεδιάζει την επίθεση του, εναντίον των γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Όπως πολύ λογικά έχει δηλώσει ο Τραμπ, στους αμερικανικούς δρόμους, δεν πρέπει να κυκλοφορούν γερμανικά αυτοκίνητα. Πως αλλιώς θα πάρουν ανάσα οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες;

Ήρθε η ώρα η Ουάσινγκτον να πατήσει..πόδι;

Οι επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών — της Volkswagen, της Daimler και της BMW — προσκλήθηκαν στον Λευκό Οίκο για μια συνάντηση αφιερωμένη στην ενδεχόμενη επιβολή επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Ευρώπη, αποκάλυψε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Οι προσκλήσεις αυτές φέρονται να προκάλεσαν οργή τόσο στις Βρυξέλλες, όσο και στο Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση από την πλευρά της θεώρησε ότι η συνάντηση αυτή μπορεί να έχει σκοπό ο Λευκός Οίκος, να μαζέψει πληροφορίες από τους επικεφαλής των αυτοκινητοβιομηχανιών ώστε να τις χρησιμοποιήσει στις επίσημες συνομιλίες που θα γίνουν, οι οποίες θα αφορούν το εμπόριο.

Σημείωση: Τον Μάιο, δημοσιεύματα ανέφεραν πως ο Τραμπ, ο οποίος έχει επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς σε διάφορα προϊόντα που εισάγονται στη χώρα του από πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, εξέταζε το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την εισαγωγή γερμανικών αυτοκινήτων στην αμερικανική αγορά.Τον Αύγουστο, ο Τραμπ απείλησε για άλλη μια φορά να επιβάλλει επιπρόσθετους δασμούς 25% στα αυτοκίνητα που εισάγονται από την ΕΕ.

Ωστόσο, κατόπιν μιας καταρχήν συμφωνίας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η απειλή αυτή δεν υλοποιήθηκε, καθώς οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν να διεξαγάγουν συνομιλίες για τη μείωση των άλλων φραγμών για το διμερές εμπόριο.