Ορατός κίνδυνος νέου «Shutdown» για τις ΗΠΑ; Πως σκέφτεται να χτίσει το τείχος ο Τραμπ

Λόγω της μεγάλης ζημιάς στην οικονομία των ΗΠΑ,

στις 26 Ιανουαρίου, υπαναχωρώντας, ο επικεφαλής της Εθνικής Δεξιάς στις ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, υπέγραψε τον νόμο που έβαλε τέλος στο πολυήμερο shutdown.

Η Γερουσία τότε ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση με την οποία τερματίστηκε η «παράλυση» των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, που κράτησε 35 ημέρες, εγκρίνοντας τη χρηματοδότησή τους, χωρίς όμως να περιλάβει στον προϋπολογισμό τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που ζητά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για να οικοδομήσει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

Αυτό είναι και το πρόβλημα.

Ο Τραμπ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι στις τρεις εβδομάδες για τις οποίες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση (μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου) αναμένει από το Κογκρέσο να συζητήσει και να βρει μια συμβιβαστική λύση για το τείχος, αλλιώς δεν αποκλείεται ενδεχόμενου νέου shutdown.

Σήμερα, ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Ρίτσαρντ Σέλμπι στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox και στην εκπομπή “Fox News Sunday.” δήλωσε πως “οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε αδιέξοδο,” Το διαπραγματευτικό αδιέξοδο προκλήθηκε μετά από διαφωνία στα ζητήματα κράτησης των μεταναστών.

Ο ίδιος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι διαπραγματευτές θα επιστρέψουν σύντομα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε στο NBC News ότι “δεν μπορεί απολύτως να αποκλείσει” το ενδεχόμενο ενός δεύτερου shutdown των ομοσπονδιακών υπηρεσιών.

Έτσι ο Τράμπ βρίσκεται εν μέσω συνεχόμενων εμποδίων που του βάζει το Βαθύ Κράτος, με σκοπό να μην μπορέσει να χτίσει το τείχος. Όπως όλα δείχνουν, δεν θα του το χρηματοδοτήσει το Κογκρέσο.

Έτσι σκέφτεται να τραβήξει τα πράγματα στα άκρα και να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης, με σκοπό να παρακάμψει το Βαθύ Κράτος και να κατασκευάσει το περιβόητο τείχος στα σύνορα με το Μεξικό.

«Σκέφτομαι ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες να το κάνουμε αυτό (σ.σ: να κηρύξει τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης) » δήλωσε την 1η Φεβρουαρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, έπειτα από μια σύσκεψη για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων.

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, είχε δηλώσει ότι δεν πιστεύει πως ένα νομοσχέδιο που θα δίνει μόνιμο τέλος σε νέες αναστολές λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους (shutdowns) θα πρέπει να αποτελεί μέρος των σημερινών διαπραγματεύσεων για την ασφάλεια των συνόρων.

Στις 13 Ιανουαρίου, ο Τράμπ είχε πεί χαρακτηριστικά πως δεν θα ήθελε «τόσο γρήγορα» να κηρύξει διαδικασία εθνικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης που θα του επέτρεπε να χρησιμοποιήσει κονδύλια που έχουν ήδη εγκριθεί από το Κογκρέσο προκειμένου να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του συνοριακού τείχους.

«Αυτό που δεν επιδιώκουμε να κάνουμε προς το παρόν είναι η κήρυξη εθνικής [κατάστασης] έκτακτης ανάγκης»,η χρήση αυτού του προεδρικού προνομίου θα βύθιζε χωρίς αμφιβολία τη χώρα σε μια πολιτικοδικαστική θύελλα» .

Αναμένουμε εξελίξεις.

(φώτο: Eurokinissi)

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...