Ο Τραμπ δεν «μασάει»: Το Βερολίνο μπήκε στο στόχαστρο των ΗΠΑ

Του Γιώργου Φαρμάκη

Οι Αμερικάνοι κοιτάνε τα συμφέροντα της χώρας τους και όταν αυτά πλήττονται, κάνουν τα πάντα ώστε να τα «υπηρετήσουν» με τρόπο που ωφελεί τις ΗΠΑ. Τουλάχιστον, αυτό συμβαίνει επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ γιατί επί Ομπάμα οι ΗΠΑ είχαν πιάσει στην κυριολεξία και χωρίς υπερβολή, «πάτο».

Ο Τραμπ, λοιπόν απειλεί να επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα που εισάγει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα από το Βερολίνο. Άλλωστε, ο Αμερικανός Πρόεδρος πολλές φορές έχει πει ότι δεν θέλει να βλέπει Mercedes και BMW, στους Αμερικανικούς δρόμους και όχι χωρίς καλό λόγο.

Η εγχώρια (Αμερικανική) βιομηχανία αυτοκινήτων, έχει «γνωρίζει» πολύ μεγάλη καθίζηση τα τελευταία χρόνια. Αυτή η τραγική κατάσταση δεν μπορεί να γίνει πλέον ανεκτή από την τωρινή Αμερικανική διοίκηση, οπότε η επιβολή δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων αποτελεί μονόδρομο, εκτός και αν η Γερμανία….

Πως μπορεί να «σωθεί» το Βερολίνο και γενικά η Ευρώπη, από τους δασμούς που θέλει να επιβάλει, ο Τραμπ στα αυτοκίνητα

Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Γερμανία διαβεβαίωσε τους επικεφαλής των μεγαλύτερων γερμανικών αυτοκινητοβιομηχανιών ότι ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πάρει πίσω την απειλή περί επιβολής επιπρόσθετων δασμών στα αυτοκίνητα που εισάγει η χώρα του από την Ευρωπαϊκή Ένωση εάν οι Βρυξέλλες μειώσουν τους δασμούς που επιβάλλουν στα αμερικανικά αυτοκίνητα, έγραψε την Τετάρτη η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt.

Κατά το δημοσίευμα, ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ είπε σε κορυφαία στελέχη της Daimler, της Volkswagen και της BMW κατά τη διάρκεια συνάντησής τους ότι σε αντάλλαγμα για την άρση της απειλής του να επιβάλλει επιπλέον δασμούς στα εισαγόμενα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα, ο Τραμπ θέλει η ΕΕ να μειώσει δραστικά τους δασμούς που επιβάλλονται στα αμερικανικά οχήματα που εισάγονται στις χώρες μέλη της.

Ο μεγιστάνας απείλησε τον Ιούνιο να επιβάλλει πρόσθετους δασμούς 20% στα αυτοκίνητα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την ΕΕ. Μια τέτοια κίνηση θα έπληττε σκληρά το σημερινό επιχειρηματικό μοντέλο των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu