• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ο Τραμπ αμφισβήτησε και πάλι το ΝΑΤΟ – Δηλώσεις «φωτιά» για το Μαυροβούνιο

Ο Τραμπ αμφισβήτησε και πάλι το ΝΑΤΟ – Δηλώσεις «φωτιά» για το Μαυροβούνιο

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επιτέθηκε για ακόμα μια φορά στο ΝΑΤΟ, το οποίο θεωρεί παραμάγαζο από ότι φαίνεται.

Ο Τραμπ θεωρεί ότι το ΝΑΤΟ δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην χώρα του. Παράλληλα πολλές φορές έχει πει ότι οι ΗΠΑ δίνουν τεράστια χρηματικά ποσά για την συμμαχία, ενώ οι σύμμαχοι όχι.

Οι δηλώσεις «φωτιά» που έκανε ο Τραμπ για το Μαυροβούνιο

Ο Τραμπ προκάλεσε νέα πολεμική την Τετάρτη, όταν χαρακτήρισε το Μαυροβούνιο μια «πολύ μικρή χώρα» οι κάτοικοι της οποίας όμως είναι «πολύ επιθετικοί» και φάνηκε να θέτει ξανά υπό αμφισβήτηση την αρχή της συλλογικής άμυνας στους κόλπους του NATO.

«Αν, για παράδειγμα, το Μαυροβούνιο δεχθεί επίθεση, γιατί πρέπει να πάει ο γιος μου στο Μαυροβούνιο για να το υπερασπιστεί;», τον ρώτησε δημοσιογράφος του Αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου Fox News στο πλαίσιο συνέντευξης που μεταδόθηκε το βράδυ της Τρίτης.

«Κατανοώ αυτό που λέτε, έχω θέσει την ίδια ερώτηση», αποκρίθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Το Μαυροβούνιο είναι μια πολύ μικρή χώρα με πολύ δυνατούς ανθρώπους, πολύ επιθετικούς», συνέχισε, «μπορεί να γίνουν επιθετικοί και συγχαρητήρια, καλωσορίσατε στον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Το Μαυροβούνιο εντάχθηκε στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού πέρυσι, αψηφώντας τη Μόσχα, ενώ κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έβαλε κατάσκοπους να οργανώσουν ένα στρατιωτικό πραξικόπημα για να εμποδίσουν αυτή την εξέλιξη.

Ερωτηθείς σχετικά το βράδυ της Τετάρτης στο κοινοβούλιο της χώρας, στην Ποντγκόριτσα, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς πάντως έκρινε ότι οι δηλώσεις του Τραμπ δεν αφορούσαν τον «λόγο ύπαρξης του NATO», αλλά μάλλον το ζήτημα «της χρηματοδότησης του NATO».

«Απάντησε σε μια ερώτηση και είπε ότι οι Μαυροβούνιοι είναι θαρραλέοι και ότι δεν θέλει οι Αμερικανοί πολίτες να πολεμήσουν και να σκοτωθούν για άλλες χώρες μέλη του NATO», συμπλήρωσε ο Μάρκοβιτς.

Συμπέρασμα

Ο Τραμπ δεν καταλαβαίνει ούτε από σύμφωνα ούτε από συμμαχίες, οπότε έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα στην Νέα Τάξη. Το μόνο πράγμα που τον ενδιαφέρει είναι να περνάει «καλά» ο λαός του, πράγμα θεμιτό.

Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί, συμφώνησαν ότι ο Τραμπ έχει ξεπεράσει τα όρια στο θέμα του ΝΑΤΟ, αλλά ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν κάνει πίσω.