Ο Ρόμνεϊ σκοπεύει να έχει μία δυναμική παρουσία στην Γερουσία

Ο Μιτ Ρόμνεϊ καταρτίζει σχέδια για να εξελιχθεί σ’ έναν ουσιαστικό πολιτικό παίκτη στην Γερουσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να είναι ο εκπρόσωπος ενός απαθούς σήμερα Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που πολιορκείται διαρκώς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σχολιάζει το “Politico.”

Ο Ρόμνεϊ που απέτυχε ως προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων το 2012, φαίνεται αποφασισμένος όχι μόνο να εκλεγεί στην Γερουσία, αλλά και να έχει μία ουσιαστική πολιτική παρουσία, όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος σε στελέχη της ηγεσίας του κόμματος, σύμφωνα με τις απόψεις γερουσιαστών, δωρητών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, αλλά και υποστηρικτών του που έχουν μιλήσει μαζί του.

Ο ίδιος, εκφράζει την επιθυμία του να είναι είναι μια ισχυρή φωνή σε ζητήματα που σχετίζονται με τα οικονομικά θέματα και με επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος την μείωση του ομοσπονδιακού ελλείμματος, αλλά και την διαδικασία με την οποία το Κογκρέσο ψηφίζει νομοσχέδια δαπανών την τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, ο Ρόμνεϊ εκφράζει το ενδιαφέρον του για να είναι μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων στην Γερουσία, τονίζοντας ότι θέλει να μιλήσει για τον σημαντικό ρόλο που μπορούν να έχουν οι ΗΠΑ στην διεθνή σκηνή, αλλά και για την απειλή που αντιπροσωπεύει η Ρωσία.

Οι σύμβουλοι του αφήνουν επίσης ανοιχτό, το ενδεχόμενο ο Ρόμνεϊ να έχει πρόσβαση στο διευρυμένο δίκτυο συλλογής χορηγιών που οργάνωσε στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012, προκειμένου να χρηματοδοτούνται οι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων.

Από την είσοδό του στον προεκλογικό αγώνα, ο Ρόμνεϊ έχει μιλήσει με την μεγιστάνα των καζίνο στο Λας Βέγκας και μεγάλο δωρητή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Σέλντομ Άντελσον, ενώ έχει μυστικά ενθαρρύνει άλλους μεγάλους δωρητές των Ρεπουμπλικάνων ν’ ανοίξουν τα μπλοκ των επιταγών τους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν ομάδες υποστήριξης των υποψηφιοτήτων.

Ο κεντρικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, είναι η διάσωση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων, τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Δεν πρόκειται να είναι ο τυπικός γερουσιαστής που εισέρχεται για πρώτη φορά στην Γερουσία. Νομίζω ότι οι άνθρωποι θα λένε, ‘Ας παρακολουθήσουμε τον Μιτ. Τι θα πράξει ο Μιτ;’” Δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης στην πολιτεία της Γιούτα, Γκάρι Χέρμπερτ.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό εντοπίζεται στην στάση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με τον Ρόμνεϊ και την εκλογή του στην Γερουσία. Μετά τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των δύο αντρών στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016, ο Ρόμνεϊ ακολουθεί μια πιο ελαστική πολιτική κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα σχολιάζοντας θετικά μερικές από τις πολιτικές του, ενώ ασκεί κριτική στον κομπασμό που χαρακτηρίζει τον Αμερικανό πρόεδρο.

Ο προκαταρκτικός πολιτικός σχεδιασμός του Ρόμνεϊ έχει καλλιεργήσει προσδοκίες μεταξύ των πολιτικών συμμάχων του ότι θα προσπαθήσει να είναι ένα πολιτικό αντίβαρο απέναντι στον πρόεδρο Τραμπ, τουλάχιστον περιστασιακά, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα το ουσιαστικό κενό που υπάρχει στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων.

Το πολιτικό αυτό κενό αναμένεται να διευρυνθεί ακόμη περισσότερο με τις συνταξιοδοτήσεις του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Κόρκερ που εκλέγεται στο Τενεσί, του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή από την Αριζόνα Τζεφ Φλέικ, αλλά και του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. Ο Ρόμνεϊ διατηρεί επικοινωνία με όλους.

Στο μεταξύ, ο βετεράνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν με πρωταγωνιστικό ρόλο σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής έχει καθηλωθεί από το σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο αντιμετωπίζει.

Από την πλευρά του, ο Τζον Μίλερ εκτελεστικός διευθυντής στον τομέα των μεσιτικών επιχειρήσεων που ήταν πρόεδρος της οικονομικής εκστρατείας του Ρόμνεϊ το 2012 και συναντήθηκε πρόσφατα μαζί του στο Σολτ Λέικ Σίτι, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως ο Ρόμνεϊ θα κάνει ότι μπορεί προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν νέο Τζον Μακέιν στην Γερουσία. “Δεν τον βλέπω ως έναν παθητικό πολιτικό,” είπε χαρακτηριστικά ο Μίλερ.

Ωστόσο, αρκετοί είναι αυτοί που δεν κατανοούν την ανάγκη επιστροφής του Ρόμνεϊ στην πολιτική, καθώς ο ίδιος είναι ένας πολυεκατομμυριούχος που μετά την πολιτική ήττα του το 2012, καλλιέργησε την εντύπωση ότι η πολιτική του καριέρα έχει τελειώσει. Οι ίδιοι περιγράφουν το διαμορφούμενο πολιτικό τοπίο ως μη φιλικό για τον Ρόμνεϊ, με δεδομένη την προσπάθεια του προέδρου Τραμπ να κυριαρχήσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, τους Ρεπουμπλικάνους να ετοιμάζονται για πολιτικές απώλειες στις ενδιάμεσες εκλογές του Κογκρέσου το φθινόπωρο, αλλά και τις συνθήκες πολιτικής δυσλειτουργίας που εμφανίζονται στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε ο Ρόμνεϊ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην ομιλία του κατά την έναρξη της ετήσιας διάσκεψης Ε2 στο Ντιρ Βάλεϊ της πολιτείας Γιούτα, ο ίδιος φαίνεται πως έχει αντιληφθεί το δύσκολο πολιτικό τοπίο. “Θα αναρωτιέστε για πιο λόγο εμπλέκομαι και πάλι στην πολιτική;” ρώτησε με νόημα ο Ρόμνεϊ το ακροατήριο της εκδήλωσης.

Οι στενοί του συνεργάτες δηλώνουν ότι η επιστροφή του στην πολιτική πηγάζει από την επιθυμία του να συμπληρώσει ένα κενό στην ηγεσία των Ρεπουμπλικάνων που αποδεκατίζεται από τον Τραμπ.

“Ο Μιτ είναι η φωνή, αλλά και το πρόσωπο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκοτ Κέλερ εκτελεστικός διευθυντής στον μεσιτικό τομέα της Γιούτα, που πρόσφατα διοργάνωσε μία εκδήλωσε συγκέντρωσης χρημάτων για την προεκλογική εκστρατεία του Ρόμνεϊ. “Ουσιαστικά αναμένω ότι θα καλύψει μέρος του πολιτικού κενού όσων αποχωρούν,” σχολίασε ο Κέλερ.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu