• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΘΕΜΑΤΑ
  • «Λάβρος» ο Λαβρόφ: Ποια η θέση της Μόσχας για την «Συμφωνία των Πρεσπών» – Τι ισχύει για την επίσκεψη Τσίπρα στον Πούτιν

«Λάβρος» ο Λαβρόφ: Ποια η θέση της Μόσχας για την «Συμφωνία των Πρεσπών» – Τι ισχύει για την επίσκεψη Τσίπρα στον Πούτιν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, παραχώρησε συνέντευξη στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

με αφορμή την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στηn Μόσχα.

Μεταξύ άλλων τόνισε πως «δεν υπάρχουν αντικειμενικά προσκόμματα τα οποία θα εμπόδιζαν την σταθερή ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων».

Ωστόσο, συμπληρώνουμε εμείς η κυβέρνηση είναι πλήρως «αφοσιωμένη» στην συμμαχία της με το αριστερόστροφο Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ, το οποίο βρίσκεται σε κόντρα με την Εθνική Δεξιά του Πούτιν αλλά και του Τραμπ.

Αυτό δεν αλλάζει φυσικά το γεγονός πως η Ρωσία θεωρεί την Ελλάδα ως χώρα τεράστιας γεωστρατηγικής σημασίας.

Ο κ. Λαβρόφ χαρακτηρίζει την Ελλάδα σημαντικό εταίρο στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ευρώπη, ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Αναφορικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο Ρώσος ΥΠΕΞ εκφράζει την ανησυχία του για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, ασκεί σκληρή κριτική στην αλβανόφωνη Πρίστινα αλλά και στον ύπατο αρμοστή στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ κατηγορεί το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ και την Ε.Ε. για «κατακόρυφη, συνεχή παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις των Σκοπίων.

«Σε καθημερινή βάση οι πολίτες της καλούνταν να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών στο δημοψήφισμα στις 30 Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ στην «Εφ. Συν» και συνέχισε: «Το δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, απέτυχε. Σ’ αυτή την κατάσταση στη Βουλή στις 19 Οκτωβρίου, με εκβιασμό και χρηματισμό βουλευτών, επιβλήθηκαν οι συνταγματικές αλλαγές, με άμεση εμπλοκή ξένων διπλωματών, συμπεριλαμβανομένου και του εκεί πρέσβη των ΗΠΑ. Τώρα γίνονται πυρετώδεις απόπειρες να πάρει η διαδικασία την τελική της μορφή στις αρχές του 2019».

«Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μια τέτοια σπουδή εξυπηρετεί τον μοναδικό σκοπό: Την βεβιασμένη ενσωμάτωση των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Οι σπέκουλες ότι η αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είναι δήθεν αναγκαία για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής πορείας δεν αντέχουν καμία κριτική. Οι διαβουλεύσεις με τις Βρυξέλλες για το θέμα μπορούν να διαρκέσουν, όπως λέει η εμπειρία, μερικές δεκαετίες», πρόσθεσε.

Σε σχέση με την ΝΑ Μεσόγειο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημειώνει ότι η μαζική έξοδος του χριστιανικού πληθυσμού έχει διαταράξει την εθνο-θρησκευτική ισορροπία και αυτό είναι συνέπεια της έξωθεν επιβολής στους λαούς της περιοχής ξένων μοντέλων ανάπτυξης και μεταρρυθμιστικών συνταγών.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στην καθολική, δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού.

  • 80
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...