• Αρχική
  • Άρθρα
  • Κάνουν τα πάντα για να τον σταματήσουν: Διαμαρτυρίες κατά Τράμπ μέσα στο ίδιο του το κόμμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κάνουν τα πάντα για να τον σταματήσουν: Διαμαρτυρίες κατά Τράμπ μέσα στο ίδιο του το κόμμα για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης

«Λυτούς και δεμένους» έχει επιστρατεύσει το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ για να σταματήσει τον Εθνικοδεξιό πρόεδρο από το να πετύχει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται σε πολιτική πορεία δικομματικής απόρριψης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κήρυξε για τη νότια συνοριακή γραμμή των ΗΠΑ, ενώ μία τέτοια εξέλιξη, θα μπορούσε να αποτελέσει μία ουσιαστική “επίπληξη” του Αμερικανού προέδρου από το Κογκρέσο που αντιτίθεται στην ατζέντα του για τα ζητήματα της μετανάστευσης, σχολιάζει το “Politico.”

Τα νέα προβλήματα

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τομ Τίλις από την Βόρεια Καρολίνα δήλωσε χθες το βράδυ ότι θα συνταχθεί με τις γυναίκες Γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων Λίζα Μαρκόβσκι από την Αλάσκα και την Σούζαν Κόλινς από το Μέιν, στο πλευρό 47 Δημοκρατικών γερουσιαστών, ώστε να εμποδιστούν οι προσπάθειες του προέδρου Τραμπ, για την διάθεση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή του τείχους ασφάλειας.

Υπό τις εξελίξεις αυτές, αρκεί η θετική ψήφος ενός μόλις γερουσιαστή των Ρεπουμπλικάνων, προκειμένου να ψηφιστεί η απόφαση ακύρωσης της κατάστασης ανάγκης, από την Γερουσία.

Η απόφαση αυτή, στην συνέχεια, θα σταλεί στο γραφείο του Τραμπ, ωθώντας τον στην άσκηση βέτο.

“Οι συντηρητικοί είχαν επικρίνει ουσιαστικά την χρήση προεδρικών εξουσιών από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, προκειμένου να παρακαμφθεί το Κογκρέσο,” έγραψε ο Τίλις σε ένα χθεσινοβραδινό του σχόλιο στην εφημερίδα “The Washington Post.”

Αρκετοί είναι οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που είναι αντίθετοι στην απόφαση του Τραμπ για την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, για την εξασφάλιση των ομοσπονδιακών δαπανών κατασκευής του τείχους.

Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είναι έτοιμοι να δηλώσουν ότι θα ψηφίσουν θετικά προκειμένου να τον εμποδίσουν για να πραγματοποιήσει την κεντρική προεκλογική του δέσμευση κατασκευής του τείχους.

Σε χθεσινές συνεντεύξεις τους, περισσότεροι από 12 γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, που έχουν εκδηλώσει δημόσια την αντίθεσή τους για την μονομερή κίνηση πολιτικού ελιγμού που έκανε ο Τραμπ ή που τον είχαν προειδοποιήσει να μην προχωρήσει στην κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τις πραγματικές τους προθέσεις, αναφορικά με την κρίσιμη ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην ολομέλεια της Γερουσίας, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Μερικοί από αυτούς δήλωσαν πως παραμένουν αναποφάσιστοι κι ακόμη μελετούν την κίνηση του προέδρου Τραμπ να παρακάμψει το Κογκρέσο και να εξασφαλίσει (5,7) δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακά κονδύλια για την κατασκευή του τείχους.

Το γεγονός αυτό, της αμφίβολης πολιτικής στάσης των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών απέναντι στην κήρυξη της κατάστασης ανάγκης, σημαίνει ότι δεν έχει συμπληρωθεί η απαραίτητη ψηφοφορία των θετικών ψήφων που απαιτούνται για την ψήφισή του στην ολομέλεια της Γερουσίας.

“Δεν είναι κάτι το απαραίτητο, είναι ανόητο και μη συμβατό με το Σύνταγμα” των ΗΠΑ, δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί, που είναι ένας από τους πιο δημόσιους επικριτές της κήρυξης κατάστασης έκτακτης ανάγκης από τον πρόεδρο Τραμπ.

Αναφορικά με το πως θα ψηφίσει ο ίδιος δηλώνει: “Θα περιμένω να δω τι λέει η απόφαση.” “Δεν την έχω διαβάσει ακόμη, αλλά έχω δηλώσει ότι ‘Δεν μου αρέσει αυτό που συμβαίνει και είναι σίγουρο ότι δεν μου αρέσει να χρησιμοποιώ στρατιωτικά κονδύλια γι’ αυτό,’” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, από την Φλόριντα.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Μιτ Ρόμνεϊ από την Γιούτα δήλωσε ότι “πλησιάζει” στο να λάβει μία απόφαση, αλλά όπως είπε δεν μπορεί να αποκαλύψει προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Κόρι Γκάρντνερ από το Κολοράντο, που βρίσκεται σε δυσμενή θέση για την επανεκλογή του, το 2020, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία και γνωστοποίησε ότι “μελετάει” την κήρυξη της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Χθες δήλωσε ότι: “Έχω πει όλα όσα είχα να πω γι’ αυτό.”

Μερικοί Ρεπουμπλικάνοι αναμένουν όπως έχουν πει σε ιδιωτικές συζητήσεις ότι η απόφαση για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα περάσει από την Γερουσία. Οι ίδιοι γερουσιαστές εμφανίζονται απρόθυμοι να κάνουν δημόσιες δηλώσεις και να πυροδοτήσουν μία ανοιχτή πολιτική σύγκρουση με τον πρόεδρο Τραμπ.

Τι δήλωσε ο Τράμπ

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση που έκανε στο Twitter εξέφρασε την ελπίδα ότι αναμένει την υποστήριξη των αντί-συμβατικών γερουσιαστών για τους οποίους είπε ότι δεν θα πρέπει να πέσουν στην “παγίδα” των Δημοκρατικών.

Ο Τραμπ είπε επίσης, ότι θα ασκήσει βέτο κατά οποιοδήποτε νομοσχεδίου, το οποίο εμποδίζει τις προσπάθειές του, για την κατασκευή του τείχους.

Στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου, η Κόλινς δήλωσε πως αναμένει ότι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα την υποστηρίξουν.

“Θα υπάρξουν κι άλλοι. Νομίζω ότι αν δείτε τα σχόλια τα οποία έγιναν από αρκετούς από τους συναδέλφους μου, πραγματικά δε νομίζω ότι είμαι μόνη μου,” είπε. “Έχω την πρόθεση να ψηφίσω ναι για όσο θα έχουμε μία ξεκάθαρη απόφαση,” κατά της κατασκευής του τείχους.

Η Μαρκόβσκι δήλωσε από την Αλάσκα την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα ψηφίσει για την ίδια απόφαση στην Γερουσία, στην περίπτωση που αυτή δεν τροποποιηθεί με εξωγενή ζητήματα κατά την σημερινή ψήφισή της, από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ωστόσο, μερικοί από τους πιο σκληρούς επικριτές των μονομερών ενεργειών του προέδρου Τραμπ, αναμένουν υποστήριξη των πολιτικών κινήσεών του, από τους συναδέλφους τους.

Ο Γερουσιαστής Τσακ Γκράσλεϊ από την Αϊόβα είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ότι μια κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης, θα έθετε ένα “κακό προηγούμενο.”

Ο Γερουσιαστής Τζον Κόρνιν από το Τέξας, χαρακτήρισε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως ένα “επικίνδυνο βήμα.”

Οι δύο γερουσιαστές δήλωσαν χθες ότι τείνουν προς το να υποστηρίξουν τον πρόεδρο αποφεύγοντας να μπλοκάρουν τα σχέδια του για την κατασκευή του τείχους.

“Δεν ήθελα να φτάσουμε σε αυτό, αλλά νομίζω ότι θα οδηγηθεί στα δικαστήρια. Είχα πει ότι δεν ήταν μία πρακτική λύση. Προφανώς, πηγαίνω στην πλευρά της καταψήφισης της απόφασης για την ακύρωση έκτακτης ανάγκης,” συμπλήρωσε ο Κόρνιν.

“Αυτοί που χρειάζονται είναι τέσσερις, σωστά; Υπολογίστε μόνοι μας, όπως κι εγώ,” σχολίασε ο ίδιος γερουσιαστής, αναφερόμενος στον αριθμό των Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που απαιτούνται για την ψήφιση του μέτρου ακύρωσης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Μετά την υπερψήφιση της απόφασης για την ακύρωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, αυτή πηγαίνει στο προεδρικό γραφείο. Ο πρόεδρος Τραμπ θα την ανατρέψει ασκώντας βέτο, ενώ στην συνέχεια θα αρχίσει η κοινοβουλευτική μάχη για την ανατροπή που προεδρικού βέτο.

Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιος που να αναμένει ότι στην πολιτική μάχη για την ανατροπή του προεδρικού βέτο, θα εξασφαλιστούν τα 2/3 των μελών που απαιτούνται στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία.

Από την άλλη μεριά, υπάρχει προβληματισμός στους Ρεπουμπλικάνους για τον βαθμό της πολιτικής σύμπλευσης που πρέπει να έχουν με την “κατάχρηση” των προεδρικών εξουσιών και με δεδομένη την κριτική που είχαν ασκήσει στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ένα δεύτερο σημείο πολιτικού προβληματισμού στους Ρεπουμπλικάνους, είναι η δημιουργία συνθηκών ανοιχτής πολιτικής σύγκρουσης, με ένα πρόεδρο όπως ο Τραμπ, που υποστηρίζει την τήρηση της κομματικής γραμμής.

Για μερικούς γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων, όπως, ο Τίλις, η Κόλινς κι ο Γκάρντνερ, η επίδειξη ανεξαρτησίας από τον πρόεδρο Τραμπ, είναι ενδεχόμενο να αποδεχτεί θετική για τις προεκλογικές τους εκστρατείες σε αμερικανικές πολιτείες που ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς.

Από την πλευρά του, ο Αλεξάντερ συνταξιοδοτείται κι έτσι έχει μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων, χωρίς να υπολογίζει τις πολιτικές συνέπειες.

Την απόφαση στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατά της κατάστασης έκτακτης ανάγκης του προέδρου Τραμπ, προώθησε η Δημοκρατική πρόεδρος του σώματος, Νάνσι Πελόζι.

Μετά την διεξαγωγή της σημερινής ψηφοφορίας στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, η Γερουσία έχει χρονικό περιθώριο 18 ημερών, προκειμένου να προχωρήσει στην διεξαγωγή ψηφοφορίας.

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.