• Αρχική
  • Άρθρα
  • Άρθρα
  • ΗΠΑ: Την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που συνοψίστηκε η έκθεσή του εξέφρασε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ

ΗΠΑ: Την έντονη δυσαρέσκειά του για τον τρόπο που συνοψίστηκε η έκθεσή του εξέφρασε ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ στον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ

Ο ομοσπονδιακός ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μάλερ εξέφρασε την έντονη δυσαρέσκειά του και τη διαμαρτυρία του σε επιστολή του προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ για την τετρασέλιδη σύνοψη της έκθεσής του,

που συνέταξε και παρουσίασε δημόσια ο υπουργός μετά το πέρας της έρευνας που διενεργήθηκε για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στην εκστρατεία ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016. Τόνισε ότι δεν αντανακλούσε ούτε «το πλαίσιο», ούτε «τη φύση» αλλά ούτε και «την ουσία» των συμπερασμάτων και της δουλειάς της ομάδας του, έγραψε η εφημερίδα The Washington Post χθες Τρίτη.

Η εφημερίδα εξήγησε πως συμβουλεύθηκε αντίγραφο της επιστολής του Μάλερ προς τον Μπαρ, που εστάλη την 27η Μαρτίου, αφού ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε την επίμαχη περίληψη, την 24η Μαρτίου. Συνοψίζοντας την έκθεση, ο Μπαρ τόνισε πως ο Μάλερ δεν βρήκε καμία απόδειξη πως υπήρξε αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ της ομάδας που διεξήγαγε την εκστρατεία του τότε υποψήφιου και νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας, ή ότι διαπράχθηκε οποιοδήποτε έγκλημα, το 2016.

Ο Μπαρ ανέφερε επίσης στην περίληψή του πως ο Μάλερ δεν μπόρεσε να καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα για το εάν ο Τραμπ παρακώλυσε τη δικαιοσύνη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο υφυπουργός του Ροντ Ρόζενσταϊν έκριναν κατόπιν αυτού ότι δεν υπήρχαν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να ασκηθεί δίωξη στον Τραμπ.

Η τετρασέλιδη σύνοψη του Μπαρ δημοσιοποιήθηκε τρεις εβδομάδες και πλέον πριν από τη λογοκριμένη εκδοχή της έκθεσης του Μάλερ — η οποία συνολικά εκτείνεται σε 448 σελίδες — τη 18η Απριλίου.

Ο Μάλερ, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Πόουστ, διαμαρτυρήθηκε έντονα στον Μπαρ, κρίνοντας πως η περίληψή του προκάλεσε «σύγχυση στην κοινή γνώμη» όσον αφορά «κρίσιμες διαστάσεις των αποτελεσμάτων της έρευνάς μας» και αυτό «απειλεί να υπονομεύσει έναν από τους κεντρικούς σκοπούς για τους οποίους το υπουργείο διόρισε τον ειδικό εισαγγελέα: να εξασφαλιστεί ότι η κοινή γνώμη θα εμπιστευθεί απόλυτα το αποτέλεσμα των ερευνών».

Τόσο κατά το δημοσίευμα της Πόουστ όσο και κατά πληροφορίες της εφημερίδας The New York Times, την επιστολή ακολούθησαν τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των δύο ανδρών [1].

Το γεγονός πως ο Μάλερ συζήτησε με τον Μπαρ επιβεβαιώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Στην έκθεσή του, ο ειδικός εισαγγελέας Μάλερ υπογράμμισε πως παρότι η έρευνά την οποία διενήργησε η ομάδα του δεν μπόρεσε να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος «διέπραξε έγκλημα», δεν μπορεί ταυτόχρονα «να τον απαλλάξει» από τις υποψίες.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...