ΗΠΑ: “Ζυμώσεις” για τις ενδιάμεσες εκλογές

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ,

στη διάρκεια συνάντησης που είχε με γερουσιαστές των Ρεπουμπλικάνων μίλησε χωρίς να τον διακόψουν για περίπου μία ώρα.

Ο ίδιος έδωσε στους γερουσιαστές ένα πολύ καλό μάθημα για το πώς να κωλυσιεργούν πολιτικά, ενώ παρέκαμψε το ζήτημα που προέκυψε με τις απρεπείς δηλώσεις μιας υπαλλήλου του Λευκού Οίκου για την κατάσταση της υγείας του βετεράνου ρεπουμπλικανού γερουσιαστή Τζον Μακέιν, σχολιάζει το “Politico”.

Έτσι, η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες στο Καπιτώλιο εξελίχθηκε σε μια προεκλογικού τύπου συγκέντρωση, με τον Τραμπ να απευθύνεται σ’ ένα ακροατήριο 50 γερουσιαστών του κόμματος του.

Ο γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ από την Αριζόνα δήλωσε ότι ήθελε να θέσει το ζήτημα με τα απρεπή σχόλια της υπαλλήλου του Λευκού Οίκου, αλλά δεν του δόθηκε η ευκαιρία. “Δεν υπήρξε χρόνος. Έγιναν δύο ερωτήσεις. Μίλησε για πολύ ώρα. Όλοι μας σηκώσαμε τα χέρια για να κάνουμε ερωτήσεις, αλλά η ώρα είχε περάσει”, δήλωσε ο Φλέικ.

Ο πρόεδρος Τραμπ έδωσε έμφαση στη διεξαγωγή των εκλογών του Νοεμβρίου και στον προεκλογικό αγώνα που αρχίζει κι όχι στην άσκηση πιέσεων προς τους γερουσιαστές, προκειμένου να εγκρίνουν τα πρόσωπα που προτείνει για να διοριστούν σε θέσεις ευθύνης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Επίσης, αναφέρθηκε στην απόφασή του για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αλλά και για τη διπλωματική προσπάθεια προσέγγισης της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για τη διακήρυξη της κλιματικής αλλαγής, ως της μεγαλύτερης απειλής για τις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Τραμπ χαρακτήρισε τον πυρηνικό πόλεμο ως την μεγαλύτερη απειλή κατά της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας, εξηγώντας ότι για τον λόγο αυτό έχει επικεντρώσει την προσοχή του στο Ιράν και στη Βόρεια Κορέα, όπως δήλωσαν γερουσιαστές και βοηθοί τους.

Η χθεσινή συνάντηση σηματοδότησε ένα ακόμη βήμα στην προσπάθεια του Τραμπ να κυριαρχήσει στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς οι εσωτερικοί επικριτές του αποφεύγουν όλο και περισσότερο την πολιτική σύγκρουση ή την κατά μέτωπον άσκηση κριτικής σε βάρος του. Η στάση αυτή δεν υπαγορεύεται από το γεγονός ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν έχουν ζητήματα να θέσουν, όπως, οι πολιτικές εμπορικού προστατευτισμού που προωθεί ο Τραμπ, ο ανταγωνισμός που έχει με τον Μακέιν, οι επιθέσεις του κατά του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Ωστόσο, όπως πιστεύουν οι γερουσιαστές τα παραπάνω ανοιχτά θέματα δεν τέθηκαν στη συνάντηση γιατί δεν θα έπαιρναν απαντήσεις από τον Αμερικανό πρόεδρο. “Ο πρόεδρος έβγαλε λόγο. Δεν ήταν μία συνάντηση με ερωτήσεις και απαντήσεις, όπως συνήθως συμβαίνει όταν έρχεται. Επρόκειτο στην κυριολεξία για μία παρουσίαση”, δήλωσε η γερουσιαστής Σούζαν Κόλινς από το Μέιν.

Η εξέλιξη αυτή της επίσκεψης του Τραμπ στο Καπιτώλιο προκάλεσε έκπληξη στα στελέχη του Λευκού Οίκου που του είχαν δώσει μία λίστα με σημεία ενδιαφέροντος για την ομιλία του προκειμένου να ενημερώσει τους γερουσιαστές, κάτι που τελικά ο πρόεδρος δεν έκανε. Ο Λευκός Οίκος ήθελε από τον Τραμπ να ασκήσει πιέσεις στους γερουσιαστές του κόμματος αναφορικά με την επικύρωση του διορισμού της Τζίνας Χάσπελ στη διεύθυνση της CIA, όπως επίσης και για την υιοθέτηση μιας παρόμοιας στάσης σε διορισμούς που σχετίζονται με το δικαστικό σώμα, δήλωσε πηγή που είχε λάβει γνώση για την οργάνωση της συνάντησης.

Παράλληλα, τα στελέχη του Λευκού Οίκου ανέμεναν ότι η χθεσινή συνάντηση θα είχε την μορφή ερωτήσεων και απαντήσεων σε κλίμα διαλόγου.

Το όνομα της Χάσπελ δεν αναφέρθηκε καθόλου στον μονόλογο του Αμερικανού προέδρου, ενώ ο Τραμπ προσπάθησε με χιούμορ κι αστεία να αφοπλίσει ενδεχόμενα αρνητικά σχόλια των επικριτών του. Ο ίδιος ευχαρίστησε όλους τους γερουσιαστές που ήταν στην αίθουσα, για τις ευχές ανάρρωσης που απηύθυναν στην πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ μετά την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε. Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στα ποσοστά των δημοσκοπήσεων που λαμβάνει η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι είναι τόσο καλά που τον έκαναν να της πει να μην είναι αντίπαλος του στις προεδρικές εκλογές του 2020, σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον δημοκρατικό γερουσιαστή Τζο Μάντσιν από τη Δυτική Βιρτζίνια τονίζοντας πόσο καλός είναι μαζί του, ενώ τον προειδοποίησε ότι εξαιτίας της δημοτικότητας του προέδρου στην εκλογική περιφέρεια του Μάντσιν, ο γερουσιαστής θα έχει πρόβλημα στις ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο που θα διεξαχθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

“Ήταν μία γρήγορη ομιλία. Προφανώς ο πρόεδρος ήταν σε καλή ημέρα”, σχολίασε από την πλευρά του ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Πατ Ρόμπερτς από το Κάνσας, γνωστός για τα συχνά αστεία του και για την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργεί μεταξύ των συναδέλφων του.

Μόνο δύο γερουσιαστές είχαν την ευκαιρία να απευθυνθούν στον Τραμπ, ενώ δεν του έκαναν πραγματικές ερωτήσεις, σύμφωνα με τα σχόλια συναδέλφων τους. Ο γερουσιαστής Λαμάρ Αλεξάντερ από το Τενεσί επισήμανε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να μιλούν περισσότερο για τα επιτεύγματά τους, ενώ ο γερουσιαστής Ντιν Χέλερ σχολίασε θετικά τις επιδόσεις του Τραμπ στον οικονομικό τομέα. “Δεν έκανε μία πραγματική ερώτηση, αλλά περισσότερο η τοποθέτησή του ήταν για να τον ευχαριστήσει”, δήλωσε για την παρέμβαση του Χέλερ ένας άλλος ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής περιγράφοντάς τον ως τον πιο πολιτικά αδύναμο γερουσιαστή που διεκδικεί την επανεκλογή του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Γενικότερα, οι Ρεπουμπλικάνοι ελπίζουν ότι οι ψηφοφόροι δεν θεωρούν πλέον ότι υπάρχει εχθρότητα μεταξύ του προέδρου Τραμπ και των μελών του κόμματος που συμμετέχουν στην κοινοβουλευτική σύνθεση της Γερουσίας.

Το φορολογικό νομοσχέδιο εξακολουθεί να παραμένει το ισχυρό πολιτικό όπλο που οι Ρεπουμπλικάνοι θα επιδιώξουν να αξιοποιήσουν σε μέγιστο βαθμό κατά την διάρκεια του προεκλογικού αγώνα, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν ενδεχόμενες αρνητικές επιπτώσεις από την έρευνα του Μάλερ για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Politico

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...