• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ
  • ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εντατικοποιούν την έρευνά τους για την διαδικασία χορήγησης αδειών διαχείρισης απορρήτου από τον Λευκό Οίκο

ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων εντατικοποιούν την έρευνά τους για την διαδικασία χορήγησης αδειών διαχείρισης απορρήτου από τον Λευκό Οίκο

Η Επιτροπή Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων ψήφισε για την επικύρωση της έκδοσης τριών κλήσεων, στο πλαίσιο της επιθετικής πλέον έρευνας που διεξάγουν οι Δημοκρατικοί αναφορικά με την διαδικασία χορήγησης των αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών από τον Λευκό Οίκο.


Παράλληλα, οι κλήσεις αναφέρονται και στις προσπάθειες της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ ώστε να συμπεριληφθεί μία ερώτηση σχετική με την υπηκοότητα στην απογραφή του 2020, σύμφωνα με το “Politico.”

Στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε εντός πλαισίου κομματικής πειθαρχίας (για τους Δημοκρατικούς), η επιτροπή εξουσιοδότησε τον πρόεδρο της, Δημοκρατικό Ελάιζα Κάμινγκς για την έκδοση κλήσης προς κατάθεση για τον πρώην Διευθυντή Ασφάλειας Προσωπικού του Λευκού Οίκου, Καρλ Κλάιν, ώστε να καταθέσει για τον ρόλο που είχε στην έγκριση των αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών.

Παράλληλα, η επιτροπή ενέκρινε την έκδοση κλήσεων για την παράδοση εγγράφων από τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ, αλλά και τον υπουργό Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος, σχετικά με την απογραφή του 2020.

Η απειλή για την έκδοση κλήσεων -τις οποίες ο Κάμινγκς μπορεί πλέον να εκδώσει σε οποιαδήποτε στιγμή- διατυπώθηκε μία ημέρα μετά την αποκάλυψη της επιτροπής, ότι πήρε κατάθεση από την Τρίσια Νιούμπολντ που εργάζεται στον Λευκό Οίκο.

Πρόκειται για μία πληροφοριοδότρια η οποία είπε ότι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι αγνόησαν ανησυχίες που διατυπώθηκαν για την έγκριση αδειών διαχείρισης απόρρητων πληροφοριών.

Οι ανησυχίες αυτές, είχαν εκφραστεί για 25 πρόσωπα, οι αιτήσεις των οποίων είχαν στο σύνολό τους (αρχικά) απορριφθεί. Η Νιούμπολντ περιέγραψε ένα “συστηματικό” πλαίσιο παραβιάσεων από την μεριά του Κλάιν, ο οποίος, σύμφωνα με τον Κάμινγκς άσκησε κριτική στα πρόσφατα αιτήματα της επιτροπής για την παροχή σχετικών πληροφοριών.

“Η Τρίσια Νιούμπολντ προχώρησε μπροστά, αναλαμβάνοντας ένα μεγάλο προσωπικό ρίσκο για να προειδοποιήσει το Κογκρέσο και το έθνος για τους μεγάλους κινδύνους ασφάλειας, για τους οποίους έχει γίνει μάρτυρας η ίδια από πρώτο χέρι, στην διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων,” είπε χαρακτηριστικά ο Κάμινγκς.

Ο ίδιος δήλωσε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι η έκδοση των κλήσεων είναι πιθανό να γίνει “άμεσα.”

“Όταν εμποδιζόμαστε από το να λαμβάνουμε πληροφορίες, δεν μπορούμε παρά να αποδίδουμε ευθύνες σε όποιον ευθύνεται,” πρόσθεσε ο Κάμινγκς.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του Κλάιν, Ρόμπερτ Ντρίσκολ απέστειλε επιστολή χθες στον Κάμινγκς, στην οποία και δήλωσε ότι ο πελάτης του έχει την θέληση να καταθέσει ενώπιον της επιτροπής εθελοντικά, χαρακτηρίζοντας την έκδοση μιας κλήσης ως “ακραία και μη απαραίτητη.”

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της επιτροπής εξέφρασαν την ίδια άποψη, κατηγορώντας τους Δημοκρατικούς ότι διεξάγουν μία έρευνα με κομματικά κριτήρια.

Πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας στην ίδια επιτροπή, Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί συγκρούστηκαν για το πλαίσιο της έρευνας, με τους Ρεπουμπλικάνους να υποστηρίζουν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ένα απόλυτο δικαίωμα στην χορήγηση αδειών χειρισμού απόρρητων πληροφοριών.

Ο Ρεπουμπλικάνος Μαρκ Γκριν από το Τενεσί αναφέρθηκε στην έρευνα που έγινε για την διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον από ιδιωτικό διαμετακομιστή, την περίοδο που ασκούσε τα καθήκοντα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι οι ισχυρισμοί για παραβάσεις στην διαδικασία έκδοσης αδειών διαχείρισης απορρήτου από τον Λευκό Οίκο δεν μπορούν να συγκρίνονται “με την ύπαρξη απόρρητων ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε έναν μη ασφαλή σέρβερ.”

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί απέρριψαν τις συγκρίσεις με την έρευνα για την Κλίντον, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θέτει σε κίνδυνο στην εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ μέσω της απόρριψης αιτήσεων για την χορήγηση αδειών διαχείρισης απορρήτου σε αξιωματούχους καριέρας.

Παράλληλα, ο Γκριν εισήγαγε μία απόφαση προς το υπουργείο Δικαιοσύνης για την άσκηση ποινικής δίωξης για ψευδορκία κατά του Μάικλ Κόεν, πρώην προσωπικού δικηγόρου του προέδρου Τραμπ.

Ωστόσο, ο Κάμινγκς αρνήθηκε άμεσα την διεξαγωγή μιας ψηφοφορίας για το παραπάνω ζήτημα.

Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν ότι η έκδοση μιας κλήσης ήταν αναγκαία, προκειμένου να αναγκαστεί ο Κλάιν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με τους ειδικούς ισχυρισμούς της Νιούμπολντ. Μεταξύ αυτών, ότι συχνά δεν έλαβε υπόψη του “ζητήματα που είχαν τεθεί” για την μη χορήγηση αδειών διαχείρισης απορρήτου και σχετίζονταν με την άσκηση ξένης επιρροής ή άλλες παραβάσεις του σχετικού πλαισίου.

Ο Κάμινγκς δήλωσε ότι ο Κλάιν ήταν πρόθυμος να καταθέσει σχετικά με “τις γενικές πολιτικές” της διαδικασίας χορήγησης αδειών απορρήτου.

Η Νιούμπολντ που έχει εργασιακή εμπειρία 18 ετών στον Λευκό Οίκο, υπό την άσκηση της προεδρίας από τα δύο κόμματα, δήλωσε ότι έχει κρατήσει μία λίστα με τουλάχιστον 25 άτομα, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων που έχουν καθημερινή πρόσβαση στον πρόεδρο Τραμπ. Οι άδειες αυτές είχαν στην αρχή απορριφθεί, ενώ στην συνέχεια, εκδόθηκαν.

“Πρόκειται για μία συστημική κρίση που αφορά όλους τους Αμερικανούς,” δήλωσε ο Δημοκρατικός Τζέιμι Ράσκιν που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων και συμμετέχει στην σύνθεση της Επιτροπής Εποπτείας. “Αυτή η γυναίκα είναι μία ηρωίδα της Αμερικής γι’ αυτό που κάνει,” παρατήρησε ο ίδιος για την Νιούμπολντ.

Η έρευνα της επιτροπής απέκτησε νέα ώθηση στις αρχές του 2019, όταν δημοσιεύτηκαν πληροφορίες σχετικά με εντολή πρώην Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου για την έγκριση άδειας διαχείρισης απορρήτου, στον γαμπρό και υψηλόβαθμο σύμβουλο του προέδρου Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, σε αντίθεση με την άποψη των αρμοδίων αξιωματούχων ασφάλειας.

Ο Κάμινγκς έχει ζητήσει έγγραφα και καταθέσεις αξιωματούχων από τον Λευκό Οίκο, σχετικά με την άδεια διαχείρισης απορρήτου του Κούσνερ.

Από την μεριά του, ο Λευκός Οίκος έχει απορρίψει τα αιτήματα αυτά.

Η ίδια επιτροπή εξουσιοδότησε τον Κάμινγκς να προχωρήσει στην έκδοση κλήσεων για την παράδοση εγγράφων από τον Μπαρ και τον Ρος σχετικά με την απόφαση του υπουργείου Εμπορίου, ώστε να συμπεριληφθεί ερώτηση για την υπηκοότητα στην απογραφή του 2020.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...