• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΗΠΑ: Ο Μικ Μαλβέινι καταλογίζει στον Ρόμπερτ Μάλερ πρόθεση μεταβίβασης της απόφασης στον Ουίλιαμ Μπαρ για το αν υπήρξε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ

ΗΠΑ: Ο Μικ Μαλβέινι καταλογίζει στον Ρόμπερτ Μάλερ πρόθεση μεταβίβασης της απόφασης στον Ουίλιαμ Μπαρ για το αν υπήρξε παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ

Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι ισχυρίστηκε χθες ότι ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ είχε πρόθεση μεταβίβασης της απόφασης για το αν υπήρξε προσπάθεια παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ, Ουίλιαμ Μπαρ.


Το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης είχε ως πλαίσιο αναφοράς την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας, στις προεδρικές εκλογές του 2016.

“Αυτό που βλέπω εδώ, είναι απλά τον Μάλερ να λέει, ‘Ξέρετε κάτι; Θα αφήσω τον Μπαρ να το χαρακτηρίσει αυτό,’” δήλωσε ο Μαλβέινι μιλώντας για την τελική αναφορά της διάρκειας 22 μηνών έρευνας του Μάλερ, στην εκπομπή “This Week” του ABC News και τον Τζόναθαν Καρλ.

“Είχε πληθώρα αποδείξεων για να χρησιμοποιήσει στο συμπέρασμά του. ‘Δεν χρησιμοποίησε τίποτα,’ και το άφησε για τον Μπαρ,” συμπλήρωσε ο Μαλβέινι.

“Λέω ξανά, ότι αυτός είναι ο τρόπος που μπορεί να δουλέψει το σύστημα κι έτσι δουλεύει,” είπε ο ίδιος.

Σε ένα υπόμνημα τεσσάρων σελίδων που έστειλε στο Κογκρέσο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, αναφερόμενος “στα βασικά συμπεράσματα” της έρευνας των περίπου 400 σελίδων του Μάλερ, ο Μπαρ έγραψε για τον ειδικό ανακριτή ότι: “δεν απέδειξε ότι μέλη της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, διέπραξαν συνωμοσία ή συντονίστηκαν με την ρωσική κυβέρνηση, στις δραστηριότητες της, για την άσκηση επιρροής στις εκλογές,” στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για την εκλογή στον Λευκό Οίκο το 2016.

Ο Μπαρ αποκάλυψε επίσης, ότι ο Μάλερ αρνήθηκε να αποφασίσει αν ο Αμερικανός πρόεδρος παρεμπόδισε την δικαιοσύνη με τις ενέργειές του. Μεταξύ αυτών των ενεργειών και η απόλυση του πρώην διευθυντή του FBI, Τζέιμς Κόμεϊ.

“Ο ειδικός ανακριτής αναφέρει ότι ‘ενώ η αναφορά αυτή δεν συμπεραίνει ότι ο πρόεδρος έχει διαπράξει κάποιο έγκλημα, ωστόσο δεν τον απαλλάσσει,’” έγραψε χαρακτηριστικά ο Μπαρ απευθυνόμενος στα μέλη του Κογκρέσου.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μαζί με τον αναπληρωτή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, συμπέραναν ότι τα ευρήματα της έρευνας του Μάλερ “δεν επαρκούν για την εδραίωση της κατηγορίας ότι ο πρόεδρος έχει διαπράξει το έγκλημα της παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης.”

“Αυτό δεν συνάγεται από τα έγγραφα αυτά,” δήλωσε ο Μαλβέινι, κάνοντας αναφορά στην μη ύπαρξη κάποιας ετυμηγορίας από τον Μάλερ σχετικά με την παρεμπόδιση της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ.

“Όταν διεξάγεις μία έρευνα όπως αυτή, υπάρχουν τυπικά δύο αποτελέσματα. Είτε έχεις εγκληματικές καταδίκες, είτε η έρευνα συνεχίζεται σιωπηλά. Αυτός ο τύπος των ερευνών δεν έχει σχεδιαστεί για την απαλλαγή ανθρώπων,” πρόσθεσε ο Μαλβέινι.

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την προηγούμενη εβδομάδα επανέλαβαν το αίτημά τους για την πλήρη δημοσιοποίηση της αναφοράς του Μάλερ, αφού στις αρχές του μήνα με ψήφους 420-0 έχουν εγκρίνει την πλήρη δημοσιοποίησή της.

Από την μεριά του, ο Μπαρ δήλωσε την Παρασκευή ότι προετοιμάζει την παράδοση ενός επεξεργασμένου αντιγράφου της αναφοράς για το Κογκρέσο και την αμερικανική κοινή γνώμη, μέχρι τα μέσα Απριλίου ή “ακόμη και νωρίτερα.”

Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι έτοιμος να καταθέσει στο Κογκρέσο, μέχρι τις αρχές Μαΐου.

Κατά την χθεσινή συνέντευξή του ο Μαλβέινι άφησε να εννοηθεί ότι ο Λευκός Οίκος “είναι πολύ ευχαριστημένος αφήνοντας το σύστημα να λειτουργήσει όπως λειτουργεί και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία.”

Ο ίδιος είπε για τον Μπαρ ότι “ξεκαθάρισε” πως έχει πρόθεση να δημοσιοποιήσει την αναφορά του Μάλερ στο Κογκρέσο, πριν την κοινοποιήσει στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

“Εάν ο κύριος Μπαρ θέλει να την στείλει πρώτα στο Κογκρέσο, θα το πράξει. Εάν θέλει να αφαιρέσει κάποιο τμήμα της, επίσης θα το πράξει. Εάν δεν θέλει, δεν θα το πράξει,” είπε χαρακτηριστικά ο Μαλβέινι σχολιάζοντας τις (προσωπικές) επιλογές του γενικού εισαγγελέα στην Ουάσινγκτον.

Ο ίδιος από την πλευρά του, αρνήθηκε να δηλώσει για την χρονική στιγμή της δημοσιοποίησης από τον Λευκό Οίκο των γραπτών απαντήσεων του προέδρου Τραμπ, στις ερωτήσεις που είχαν διατυπωθεί από τον Μάλερ και στο πλαίσιο διεξαγωγής της έρευνας του.

Παράλληλα, άσκησε κριτική για τον διορισμό του Μάλερ, τον οποίο και απέδωσε “σε μία μικρή ομάδα ανθρώπων εντός των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, με έμφαση στο FBI και στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Οι άνθρωποι αυτοί ήθελαν την ανατροπή” των αποτελεσμάτων της προεδρικής εκλογής του 2016, σύμφωνα με την άποψη του Μαλβέινι.

“Δεν μπορούν να δεχτούν ότι είναι ο πρόεδρος κι από την αρχή, ακόμη και πριν από τις εκλογές, αυτοί πραγματικά έστησαν το σκηνικό, ώστε να προσπαθήσουν και να τον εμποδίσουν να γίνει πρόεδρος,” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Το FBI άρχισε την την έρευνα του για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αλλά και για το ενδεχόμενο διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και του Κρεμλίνου, τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου, τέσσερις μήνες πριν από την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.

(φώτο: Pexels)

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •