Η Σουηδία «ξύνεται» στην «γκλίτσα» του Πούτιν

Τελική έκθεση που υποβλήθηκε από το Σουηδικό Φόρουμ Άμυνας στον υπουργό Άμυνας, Πέτερ Χούλτκβιστ, προτείνει μια σημαντική γενική αναθεώρηση, που χαρακτηρίζεται ως «η μεγαλύτερη ενίσχυση από τη δεκαετία του 1940».

Στόχος της αμυντικής επέκτασης είναι να επιτρέψει στη Σουηδία να επιβιώσει τρεις μήνες χωρίς διεθνή βοήθεια σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης.

Μεταξύ άλλων, η έκθεση προτείνει την αποκατάσταση του συντάγματος Norrland που σταθμεύει στο Αρβιντζάουρ και του αμφίβιου τάγματος του Γκέτεμποργκ στη δυτική ακτή της Σουηδίας, παράλληλα με δύο νέα συντάγματα, των οποίων η θέση δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Επιπλέον, θα πρέπει να λειτουργήσει ξανά μια πτέρυγα αεροπορίας στην Ουψάλα. Ο αριθμός των υποβρυχίων θα αυξηθεί από τέσσερα σε πέντε, ενώ θα διατηρηθούν περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη Jas Gripen της τρέχουσας γενιάς, όπως ανέφερε η σουηδική Dagens Nyheter.

Η σουηδική πολεμική οργάνωση θα πρέπει επίσης να αυξηθεί από 60.000 σε 90.000, συμπεριλαμβανομένης της εγχώριας φρουράς και των πολιτών. Ο ετήσιος αριθμός των στρατευμένων θα αυξηθεί, επίσης, από 3.000 σε 8.000 άτομα.

Θα πρέπει να διευρυνθεί το σύνολο των υπηρεσιών εφοδιασμού, διαχείρισης και άλλων υποστηρικτικών μέσων, σημειώνει η έκθεση, καλώντας για σημαντικές επενδύσεις σε εξοπλισμό όπως είναι τα φορτηγά, τα ειδικά οχήματα και τα πυρομαχικά. Η απόκτηση νέων υλικών πρέπει να καθοδηγείται από την Αρχή «σχεδιασμός προς κόστος».

Συνολικά, οι στρατιωτικές δαπάνες θα αυξηθούν κατά 5 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (500 εκατομμύρια δολάρια) ετησίως έως το 2025, φθάνοντας τελικά του 1,5% του ΑΕΠ.

Ο γραμματέας Άμυνας, Björn von Sydow, προειδοποίησε για επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας, κατά την οποία «μια ένοπλη επίθεση εναντίον της Σουηδίας δεν μπορεί να αποκλειστεί», επαναλαμβάνοντας το μάντρα περί «ρωσικής απειλής» που συχνά αξιοποιείται από τα ανώτερα στελέχη στον στρατό για να δικαιολογήσουν τις αμυντικές επιχορηγήσεις ή τις στρατιωτικές αναβαθμίσεις, όπως την επανα-στρατικοποίηση του νησιού Γκότλαντ της Βαλτικής μετά από μόλις μια δεκαετία αποστρατιωτικοποίησης.

«Η κατάσταση της πολιτικής ασφάλειας έχει επιδεινωθεί στη γειτονιά της Σουηδίας και στην Ευρώπη. Η ρωσική δράση στη Γεωργία το 2008, στην Ουκρανία από το 2014, καθώς και στη Συρία από το 2015, δείχνει ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα για την επίτευξη πολιτικών στόχων», δήλωσε ο Sydow, επικαλούμενος «σημαντικούς περιορισμούς στην επιχειρησιακή ικανότητα» που αντιμετωπίζουν σήμερα οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις λόγω έλλειψης προσωπικού και υλικών.

Η έκθεση χαρακτηρίζει τη Φινλανδία ως τη χώρα με την οποία η Σουηδία έχει τη μεγαλύτερη στρατιωτική συνεργασία. Ωστόσο, η συνεργασία πρέπει να ενισχυθεί προκειμένου να ληφθούν έγκαιρες αποφάσεις, επισημαίνει η έκθεση.

Μια ξεχωριστή ταξιαρχία 5.000 στρατιωτών προτάθηκε να στηρίξει τη Φινλανδία σε περίπτωση κρίσης και πολέμου.

Ο Sydow κάλεσε σε «προετοιμασίες» μιας ταξιαρχίας «ώστε να λειτουργήσει στη Φινλανδία, σε κρίση, κίνδυνο πολέμου ή πόλεμο».

Επί του παρόντος, η αμυντική δαπάνη της Σουηδίας αγγίζει περίπου το 1% του ΑΕΠ της, αριθμός που απέχει πολύ από το 3% που διατηρούσε επί Ψυχρού Πολέμου.

Οι σουηδικές ένοπλες δυνάμεις αριθμούν περίπου 20.000 ενεργό προσωπικό. Μετά από περίπου μια δεκαετία στρατού βασισμένου σε εθελοντές, η Σουηδία επανάφερε τη στρατολόγηση και πάλι εν μέσω φημολογιών για «διεκδικητική συμπεριφοράς» της Ρωσίας.

Με τον Σουηδό-Νορβηγικό πόλεμο του 1814 να είναι επισήμως ο τελευταίος που συμμετείχε η Σουηδία, σουηδικά αεροσκάφη συμμετείχαν ενεργά στη νατοϊκή στρατιωτική επέμβαση του 2011 στη Λιβύη, παρά την επίσημη μη ευθυγράμμιση.

Από Sputnik, ΦΩΤΟ: eurokinissi

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.