Η Σάντερς ως εκπρόσωπος της….ευγένειας στον Λευκό Οίκο

Η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς, που συχνά έχει το δύσκολο καθήκον να μιλάει εκ μέρους ενός προέδρου που αυτοσχεδιάζει συνέχεια, είχε χθες μια πιο εύκολη αποστολή, καθώς παρουσίασε τον εαυτό της ως την εκπρόσωπο της ευγένειας, σχολιάζει το “Politico.”

Κατά την διάρκεια της πρώτης ενημέρωσης Τύπου για την εβδομάδα αυτή, η Σάντερς ακολούθησε μια διαφορετική προσέγγιση.

Είχε προηγηθεί η υπαναχώρηση του προέδρου Τραμπ στην πολιτική “μηδενικής ανοχής” απέναντι τους μετανάστες που είχε αρχικά εξαγγείλει μέσω της υπογραφής ενός βιαστικού προεδρικού διατάγματος, το οποίο και τερμάτισε τον χωρισμό παιδιών από τους μετανάστες γονείς τους, στα σύνορα των ΗΠΑ.

Η Σάντερς επέλεξε να αναφερθεί σε μια προσωπική εμπειρία που είχε στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου, όταν της ζητήθηκε να φύγει από εστιατόριο (The Red Hen) στο Λέξινγκτον της πολιτείας Βιρτζίνια, επειδή το προσωπικό του εστιατορίου διαφωνεί με τις πολιτικές τις οποίες προωθεί η ίδια στον Λευκό Οίκο.

“Μου ζητήθηκε να φύγω επειδή δουλεύω για τον πρόεδρο Τραμπ. Μας επιτρέπεται να διαφωνούμε, αλλά πρέπει να το κάνουμε ελεύθερα και χωρίς να προκαλούμε κακό ή φόβο”, δήλωσε χαρακτηριστικά η Σάντερς αποφεύγοντας να επιτεθεί προσωπικά στον ιδιοκτήτη του εστιατορίου, καθώς διάβαζε την δήλωσή της.

“Ένας ηθοποιός του Χόλιγουντ δημόσια ενθάρρυνε τους ανθρώπους ν’ απαγάγουν τα παιδιά μου”, συνέχισε η Σάντερς. Μέσα στο Σαββατοκύριακο ένα μέλος του Κογκρέσου κάλεσε επίσης τους πολίτες να απωθήσουν και να ξεκαθαρίσουν σε αυτούς που υπηρετούν την χώρα τους, αλλά κι αυτή την κυβέρνηση, ότι «δεν είναι ευπρόσδεκτοι πουθενά, οποιαδήποτε ώρα και για τίποτα”.

Όλο αυτό, όπως είπε η ίδια, “είναι απαράδεκτο.”

Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η αντιμετώπιση που είχε η Σάντερς στην διάρκεια του Σαββατοκύριακου –σε συνδυασμό με παρόμοιες συμπεριφορές με τις οποίες βρέθηκαν επίσης, αντιμέτωπα υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ, όπως, ο Στέφεν Μίλερ (υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου) και η Κίρστεν Νίλσεν (υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας) –αντανακλά την αρνητική απήχηση που είχε στον κόσμο το φιάσκο της μεταναστευτικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ ή αντιπροσωπεύει μία νέα ουσιαστική πολιτική διαίρεση της αμερικανικής κοινωνίας.

Τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης παρενοχλήθηκαν σε εστιατόρια της Ουάσινγκτον.

Σε κάθε περίπτωση, κατά την δεδομένη χρονική στιγμή δόθηκε μία πολιτική ευκαιρία στη Σάντερς και στον Λευκό Οίκο να στρέψουν το ενδιαφέρον της πολιτικής συζήτησης προς μια άλλη κατεύθυνση, αποφεύγοντας την δυσάρεστη κατάσταση που προκάλεσε η προχειρότητα του σχεδίου αντιμετώπισης του μεταναστευτικού ζητήματος, από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος από την πλευρά του, προσπαθεί να πιστωθεί θετικά την επίλυση ενός προβλήματος, που προκάλεσε ο ίδιος.

Περιστατικά σαν αυτό που βίωσε η Σάντερς στο εστιατόριο και η επακόλουθη οργή κατά αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ “επιβεβαιώνουν τις σκέψεις ότι οι Δημοκρατικοί κάνουν λάθος” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Έϊρι Φλέισερ πρώην υπεύθυνος Τύπου για τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, για να συμπληρώσει: “Αυτό είναι που με ωθεί να υποστηρίζω τον Τραμπ.”

“Από την πλευρά των ανθρώπων που το έκαναν αυτό, οι ίδιοι αισθάνονται καλά, επειδή ‘αντιμετώπισαν με αλήθεια την εξουσία.’ Από την πλευρά της Σάντερς, είναι καλό για την ίδια γιατί την καθιστά συμπαθή, αλλά και θύμα. Για όλους τους άλλους, η όλη υπόθεση είναι άθλια, καθώς γινόμαστε όλο και λιγότερο ευγενικοί ως χώρα,” πρόσθεσε με έμφαση ο ίδιος.

Οι διαμαρτυρίες κατά υψηλόβαθμων στελεχών μιας αμερικανικής κυβέρνησης, δεν είναι κάτι το καινούργιο. Ο Φλέισερ θυμάται την εμπειρία που είχε σε κολέγιο (Middlebury College) από μία ομάδα 1.500 διαδηλωτών, όταν πήγε να παραλάβει ένα βραβείο. Οι διαδηλωτές του φώναζαν ότι ήταν “φονιάς βρεφών,” αλλά κι εγκληματίας πολέμου, καθώς συμμετείχε σε μία κυβέρνηση που οδήγησε τις ΗΠΑ, στον πόλεμο του Ιράκ. “Ήμουν με την αρραβωνιαστικιά μου την Μπέκι. Έπρεπε να μας χωρίσουν. Είναι αναξιοπρεπές και δυσάρεστο. Δεν έχει να κάνει με τον τρόπο που πολιτεύομαι,” πρόσθεσε με νόημα ο ίδιος.

Μερικοί συνέκριναν την αντιμετώπιση που είχε η Σάντερς στο εστιατόριο, με αυτό που συνέβη στο φετινό δείπνο για τους ανταποκριτές του Λευκού Οίκου, όπου η κωμικός Μισέλ Γουλφ έκανε μια σειρά από αστεία για τον χαρακτήρα της Σάντερς. Τα αστεία αυτά, φαίνεται πως ξεπέρασαν το επιτρεπτό όριο για την άσκηση κριτικής σχετικά με την εμφάνιση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου.

Την ίδια νύχτα, μία άλλη αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, η Μερσέντες Σχλαπ μαζί με τον σύζυγό της, Μάτ, αποχώρησαν ηχηρά από την εκδήλωση, δηλώνοντας την οργή τους για την θυματοποίηση της Σάντερς.

Από την άλλη μεριά, ο Μπράιαν Φάλον πρώην εκπρόσωπος της προεδρικής εκστρατείας της Χίλαρι Κλίντον δηλώνει: “Στους Ρεπουμπλικάνους αρέσει να παριστάνουν τα θύματα. Τους αρέσει να επιτίθενται στους Δημοκρατικούς, καθώς είναι το κόμμα των ελίτ και δρουν σαν να το πατρονάρουν αυτό.”

Κατά την άποψη του Φάλον δεν έγινε κάτι κακό ούτε στο εστιατόριο, ούτε με τα αστεία που έκανε η κωμικός για την Σάντερς.

Ωστόσο, η Σάντερς δεν ενδιαφέρεται ιδιαίτερα να βρίσκεται η ίδια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ειδήσεων, σύμφωνα με πολιτικούς συμμάχους της, στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Συνήθως, τα ζητήματα που προκύπτουν με συμπεριφορές ή πολιτιστικές διαφορές, φαίνεται ότι στο τέλος ευνοούν υπό την μορφή της πολιτικής νίκης, το μεγάλο αφεντικό, δηλ. τον πρόεδρο Τραμπ.

Παράλληλα, αποτελούν τη βάση για μία καλή (δημοσιογραφική) ιστορία στην αίθουσα ενημερώσεων του Λευκού Οίκου.

Κατά την χθεσινή ενημέρωση, η Σάντερς αποφάσισε να ξεκινήσει με την ανακοίνωση της για τα όσα είχε βιώσει το Σαββατοκύριακο προκειμένου το θέμα να “ξεθυμάνει,” σύμφωνα με πηγή του Λευκού Οίκου. Για την ενημέρωση αυτή, συμφώνησε κι ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά ήταν η Σάντερς που πήρε την τελική απόφαση για να θίξει το θέμα.

Από την άλλη μεριά, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τον Λευκό Οίκο επέμεναν περισσότερο για την δημοσιοποίηση λεπτομερειών σχετικά με το αμφιλεγόμενο σχέδιο που έχει η αμερικανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος στις ΗΠΑ.

Η ίδια, αποφάσισε να τηρήσει μία διαφορετική στάση από αυτήν που είχε μετά το δείπνο των ανταποκριτών και τα όσα ειπώθηκαν εκεί, καθώς δεν είχε σχολιάσει τίποτα σχετικό.

Σε αντίθεση με τον προκάτοχο της, Σον Σπάισερ, η Σάντερς ακολούθησε μια πιο επιφυλακτική γραμμή, αποφεύγοντας να βρεθεί στο επίκεντρο δημοσιογραφικών ειδήσεων.

Ωστόσο, η κατάσταση είναι σήμερα πιο ρευστή στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου με κύριο χαρακτηριστικό τις διαρκείς αποχωρήσεις στελεχών, ενώ από την άλλη μεριά, οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για έναν σκληρό προεκλογικό αγώνα ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...