Η νέα αποστολή του Τζάρεντ Κούσνερ

Ο Τζάρεντ Κούσνερ είχε μία κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με τους πιο σημαντικούς δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε κεντρικό ξενοδοχείο του Μανχάταν. Η συνάντηση αυτή έγινε στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με το “Politico.”

Ο γαμπρός του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κι υψηλόβαθμος σύμβουλος του Λευκού Οίκου, είχε μία βασική αποστολή, να πείσει τους δωρητές ότι ο Λευκός Οίκος δεν βρίσκεται αντιμέτωπος με μία κατάσταση αναρχίας.

Την περίοδο εκείνη, τα στελέχη του Λευκού Οίκου πάλευαν να διορθώσουν την (πολιτική) ζημιά που είχε γίνει, καθώς ο πρόεδρος Τραμπ είχε αμφισβητήσει τα 2.975 θύματα που είχε προκαλέσει ο τυφώνας Μαρία.

Ο Κούσνερ από την πλευρά του, υποστήριξε ότι η εικόνα επικράτησης συνθηκών τσίρκου στον Λευκό Οίκο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, τονίζοντας ότι γίνεται σοβαρή δουλειά. Υπάρχουν σοβαροί άνθρωποι στον Λευκό Οίκο, που ακολουθούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ όσα από τα στελέχη δεν αποδίδουν καλά αντικαθίστανται, συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η παρουσία του Κούσνερ στην συνάντηση αυτή των δωρητών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (American Opportunity Alliance donor conference) σηματοδότησε την τελευταία προσθήκη στην άσκηση των καθηκόντων του, στον Λευκό Οίκο, ως ανεπίσημου πρεσβευτή της κυβέρνησης Τραμπ, στην προσπάθεια του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την συγκέντρωση χρημάτων.

Ο 37χρονος Κούσνερ, έλαβε μέρος σε τουλάχιστον τέσσερις συγκεντρώσεις δωρητών μέσα στον Αύγουστο, ενώ οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του, υποστηρίζουν ότι θα έχει συμμετοχή και σε άλλες. Ο ίδιος, διατηρεί τακτική επικοινωνία με τον βασιλιά των καζίνο στο Λας Βέγκας, Σέλντον Άντελσον, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ενώ υποστηρίζει άμεσα και ουσιαστικά το Ισραήλ.

Οι δύο άντρες μίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι κινήσεις του Κούσνερ δείχνουν επίσης, τις προσεχτικές κινήσεις που κάνει σήμερα ο Λευκός Οίκος, προκειμένου να επαναπροσεγγίσει τους δωρητές του κόμματος, μετά τα όσα συνέβησαν στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

Καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τεθεί σε εκλογικό συναγερμό με δεδομένη την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών για το Κογκρέσο στις αρχές Νοεμβρίου κι έχουν ως κύριο πολιτικό στόχο στην διατήρηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαθέτουν στην Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία, ο πρόεδρος Τραμπ, δεν μπορεί να αγνοήσει τα όσα μπορούν να προσφέρουν οι δωρητές του κόμματος.

Στην συνάντηση αυτή με τον Κούσνερ, έλαβαν μέρος ο εκτελεστικός διευθυντής σε οικονομικές επιχειρήσεις Τσαρλς Σουάμπ, ο συνιδιοκτήτης των ταξί στο Σικάγο (Chicago Cubs) Τοντ Ρίκετς, αλλά κι ο επενδυτής από το Λος Άντζελες, Μάρκ Στερν. Μερικοί από τους παρευρισκόμενους στην συνάντηση, είχαν προηγούμενα με τον πρόεδρο Τραμπ, όπως, ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Πολ Σίνγκερ. Στην διάρκεια της διεκδίκησης του προεδρικού χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων το 2016, ο Σίνγκερ, υποστήριξε τον Γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο από την Φλόριντα, ενώ χρηματοδότησε και μία πολιτική οργάνωση κατά του Τραμπ.

Ωστόσο, ο ίδιος, από τότε, διατηρεί τις επαφές του με τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά κι άλλους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης και βοήθησε στην χρηματοδότηση των προσπαθειών, προκειμένου να επικυρωθεί ο διορισμός των υποψηφίων δικαστών, που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Ο Κούσνερ παρουσίασε με λεπτομέρειες την δουλειά που έχει κάνει για τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στις φυλακές, ενώ από την άλλη μεριά, δέχθηκε πιέσεις σε μια σειρά από θέματα, όπως, η ανορθόδοξη προσέγγιση που ακολουθεί η κυβέρνηση Τραμπ, στα ζητήματα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι χαρακτηριστικό, ότι σε μία στιγμή, οι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επεσήμαναν στον Κούσνερ ότι οι προηγούμενοι πρόεδροι των ΗΠΑ, επέλεγαν να κάνουν την πρώτη επίσημη επίσκεψή τους στο εξωτερικό και σε μία παραδοσιακά συμμαχική για τις ΗΠΑ, χώρα, όπως, ο Καναδάς, το Μεξικό ή η Βρετανία.

Ο Τραμπ από την πλευρά του, πήγε στην Σαουδική Αραβία.

Ο Κούσνερ υποστήριξε ότι το ταξίδι αυτό δεν ήταν μία τυχαία επιλογή, αλλά είχε ως στόχο να καλλιεργήσει μία σχέση με το πρίγκιπα του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, αλλά και τον βασιλιά Σαλμάν, ενώ έδωσε έμφαση και στις σχέσεις με τον αραβικό κόσμο.

Από την μεριά τους, οι δωρητές “αμφισβήτησαν ότι ο πρόεδρος έχει σοβαρούς και πραγματικά σκεπτόμενους ανθρώπους γύρω του,” όπως δήλωσε ο Κεν Κάρσον που είναι παλιός φίλος του Κούσνερ κι έλαβε μέρος στην ίδια συνάντηση. Ωστόσο, οι δωρητές φαίνεται ότι έφυγαν “με ένα αίσθημα διαβεβαίωσης,” είπε ο ίδιος.

Ο Κούσνερ καλύπτει ένα κενό με την ανάληψη της νέας αποστολής του. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν ανεπίσημους συνδέσμους, οι οποίοι κι έρχονταν σε επικοινωνία με τους δωρητές του κόμματος, όπως, ο Καρλ Ρουβ στον Λευκό Οίκο του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, αλλά και η Βάλερι Τζάρετ στην προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα. Ωστόσο, ο Τραμπ, ο οποίος στην μεγαλύτερη διάρκεια του προκριματικού κύκλου των Ρεπουμπλικάνων επέκρινε τους αντιπάλους του καταλογίζοντας τους μία δουλική στάση απέναντι στους δωρητές, δεν είχε κάποιον που να του είχε αναθέσει την αποστολή αυτή, της κρίσιμης επικοινωνίας με τους ανθρώπους που χορηγούν χρήματα για την χρηματοδότηση των πολιτικών εκστρατειών των Ρεπουμπλικάνων.

Πρόκειται για έναν φυσιολογικό ρόλο που ταιριάζει στον Κούσνερ, με δεδομένη την προηγούμενη εμπειρία του στις μεσιτείες περιουσιακών στοιχείων, αλλά και στην έκδοση εφημερίδας, αλλά και με έμφαση στην κοινωνική του θέση, στην υψηλή κοινωνία του Μανχάταν.

Ο πατέρας του, Τσαρλς, ήταν για χρόνια ένας από τους πιο σημαντικούς δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος στο Νιου Τζέρσεϊ.

Από την πλευρά του, ο Κούσνερ, ένας ορθόδοξος Εβραίος, έδωσε έμφαση στην ειρηνευτική διαδικασία στην Μέση Ανατολή, που απασχολεί άμεσα αρκετούς από τους πιο σημαντικούς δωρητές των Ρεπουμπλικάνων.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu