• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ
  • Η Μόσχα απαντά στο Λονδίνο οτι η βοήθεια που είχε προσφέρει για την υπόθεση Σκριπάλ είχε απορριφθεί

Η Μόσχα απαντά στο Λονδίνο οτι η βοήθεια που είχε προσφέρει για την υπόθεση Σκριπάλ είχε απορριφθεί

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι εδώ και καιρό έχει προσφέρει στην Βρετανία τη βοήθειά του στις έρευνες για την υπόθεση της δηλητηρίασης

με τον νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια τον περασμένο Μάρτιο στο Σάλσμπερι, αλλά το Λονδίνο την απέρριψε.

Η ανακοίνωση αυτή ήρθε ως απάντηση στην έκκληση που απηύθυνε νωρίτερα ο υπουργός Ασφάλειας της Βρετανίας Μπέν Γουάλας προς τη Ρωσία να δώσει πληροφορίες για την δηλητηρίαση των Σκριπάλ. Μέχρι στιγμής οι βρετανικές αρχές δεν έχουν κατηγορήσει τη Ρωσία για ανάμιξη στο νέο περιστατικό δηλητηρίασης δύο Βρετανών, εικάζουν όμως οτι δηλητηριάσθηκαν από ίχνη του νευροτοξικού παράγοντα Νόβιτσοκ από την προηγούμενη επίθεση εναντίον των Σκριπάλ. Νωρίτερα, όπως μετέδωσε το Σπούτνικ, ο αντιπρόεδρος της άνω βουλής της Ρωσίας Αλεξέι Κοντράτιεφ δήλωσε οτι η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στο Ηνωμένο Βασίλειο όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Την ώρα αυτή στη Βρετανία συνεδριάζει εκτάκτως η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων υπό τον υπουργό Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ.

Θέση στη υπόθεση πήρε και ο ρώσος πρέσβης στην Ολλανδία αναρτώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οτι η «Βρετανία κάνει μεγάλο λάθος, εάν νομίζει οτι η Ρωσία πραγματοποίησε νέα επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα στην Αγγλία στα μέσα της διοργάνωσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου».

Η Ρωσία έχει κατ’ επανάληψη αρνηθεί τις κατηγορίες οτι αυτή βρίσκεται πίσω από την επίθεση κατά των Σκριπάλ, ενώ αυτήν την περίοδο φιλοξενεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου το οποίο ολοκληρώνεται στις 15 Ιουλίου.

«Το νέο αυτό περιστατικό μοιάζει σαν μία προσπάθεια του Λονδίνου να αμαυρώσει τη θετική εικόνα των βρετανών φιλάθλων για τη Ρωσία», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κρατικής Δούμας Σεργκέι Ζελέζνιακ.

Οι δύο Βρετανοί νοσηλεύονται από το περασμένο Σάββατο στο Έιμσπερι, μία μικρή πόλη λίγα μόλις χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι όπου είχαν δεχθεί επίθεση οι Σκριπάλ, οι οποίοι κατάφεραν να θεραπευθούν μετά από νοσηλεία πολλών εβδομάδων. Οι βρετανικές αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία των δύο ασθενών. Σύμφωνα όμως με έναν άνδρα, τον Σαμ Χόμπσον που δηλώνει φίλος τους, πρώτα ασθένησε η γυναίκα «βγάζοντας αφρούς από το στόμα της. Κατόπιν ο άντρας «έγινε κάθιδρος και δεν μπορούσες να του μιλήσεις και κουνιόταν μπρος-πίσω».

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu