• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ
  • Η επόμενη μέρα: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για Νέα Τάξη και Εθνική Δεξιά – Ποια η θέση της Ρωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Η επόμενη μέρα: Τι σημαίνει το αποτέλεσμα στις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ για Νέα Τάξη και Εθνική Δεξιά – Ποια η θέση της Ρωσίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε λόγο για μια «πολύ μεγάλη νίκη» στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης,

αφού οι Ρεπουμπλικανοί ενίσχυσαν την πλειοψηφία τους στην Γερουσία, παρά το γεγονός ότι οι διεθνιστές Δημοκρατικοί έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την Βουλή των Αντιπροσώπων, για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια.

Τι σημαίνει το εκλογικό αποτέλεσμα στην ενδιάμεση αναμέτρηση που έλαβε χώρα;

Του Κίμωνα Χαραλάμπους

«Όσοι εργάστηκαν μαζί μου σ’ αυτές τις απίστευτες Ενδιάμεσες Εκλογές, ενστερνιζόμενοι ορισμένες πολιτικές και αρχές, τα πήγαν πολύ καλά», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει. «Όσοι δεν το έκαναν, λένε αντίο! Χθες ήταν μια τόσο μεγάλη νίκη, και μάλιστα υπό την πίεση των εμπαθών και εχθρικών μέσων ενημέρωσης», συνέχισε.

Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με πρώτο το CNN, πολέμησαν φυσικά την Εθνική Δεξιά του Τραμπ.

Τι κατάφεραν τελικά;

Οι Δημοκρατικοί πήραν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διατήρησαν τον έλεγχο της Γερουσίας.

Τι σημαίνει αυτό;

Οι Δημοκρατικοί θα κινούνται εναντίον του Τραμπ και θα προσπαθούν να μπλοκάρουν κάθε νόμο που δεν τους αρέσει.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει επιπλέον την εξουσία να εκλέγει τον Πρόεδρο της Βουλής, να εισηγείται και να κινεί νομοσχέδια εσόδων και δαπανών, να παραπέμπει αξιωματούχους σε δίκη και να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Προέδρου των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τραμπ κρατά τον έλεγχο της Δικαστικής Εξουσίας (Γερουσία) και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, ενώ ταυτόχρονα, όντας Πρόεδρος των ΗΠΑ (Εκτελεστική Εξουσία) επίσης έχει την δυνατότητα να λέει όχι σε κινήσεις των Δημοκρατικών στην Βουλή (Νομοθετική Εξουσία).

Η Γερουσία θα έχει την αποκλειστική εξουσία να δικάζει τον Πρόεδρο. Οπότε σε περίπτωση που οι Δημοκρατικοί παραπέμψουν τον Τραμπ ή άλλους αξιωματούχους της Εθνικής Δεξιάς για… «σκάνδαλα», δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για να επηρεάσουν την Δικαιοσύνη, καθώς η Γερουσία βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Εθνικής Δεξιάς.

Όταν δικάζεται ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γερουσίας θα προεδρεύει ο Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Κανένας δεν θα καταδικάζεται χωρίς την συναίνεση των δύο τρίτων των παρόντων μελών.

Με μία φράση:

Η Βουλή των Αντιπροσώπων (Νέα Τάξη) μπορεί να προχωρήσει σε μια πρόταση μομφής κατά του Προέδρου, αλλά αυτό αφορά μόνον την αρχή της διαδικασίας. Η πραγματική «δίκη» γίνεται στην Γερουσία (Εθνική Δεξιά).

Η Νέα Τάξη (Ομπάμα, Χίλαρι κτλ.) θέλει να ανατρέψει την εξουσία Τραμπ, αλλά δεν αποκλείεται ο εθνικοδεξιός Πρόεδρος των ΗΠΑ να ενισχυθεί, καθώς η ανεργία στις ΗΠΑ έχει μειωθεί, κάτι το οποίο δεν έχει μείνει απαρατήρητο. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται να κερδίσει και τις επόμενες εκλογές.

Ας δούμε την μεγαλύτερη εικόνα:

Οι ΗΠΑ μπαίνουν σε καθεστώς εσωστρέφειας και έντονης εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, γεγονός που ευνοεί την Εθνική Δεξιά καθώς εκτός του Τραμπ στηρίζει και την Ρωσία του Πούτιν. Με τις ΗΠΑ απασχολημένες ο ρόλος της Ρωσίας σε παγκόσμιο γεωπολιτικό επίπεδο θα ενισχυθεί.

Το λένε άλλωστε οι ίδιοι οι Ρώσοι!

Η ανταποκρίτρια του euronews στην Μόσχα μεταδίδει: «Ο Κονσταντίν Κοσατσόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Άνω Βουλής, εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ θα είναι τώρα ιδιαιτέρως απασχολημένες με την επίλυση της εσωτερικής τους διαμάχης και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα τους αφήσει λιγότερο χρόνο ώστε να ασκήσουν την επιθετική εξωτερική τους πολιτική».

Αυτά!

 

 

 

Σχετικά άρθρα:

loading...
loading...