• Αρχική
  • Άρθρα
  • ΡΩΣΙΑ-ΗΠΑ
  • Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ: Το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας αποτελεί προειδοποίηση για τη Ρωσία

Ανώτατος Διοικητής του ΝΑΤΟ: Το Αμερικανικό Αεροπλανοφόρο στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας αποτελεί προειδοποίηση για τη Ρωσία

Το Αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry Truman, 104.000 τόνων, κλάσεως- Nimitz, ικανό να αναπτύξει 90 αεροσκάφη μάχης και υποστήριξης, εισήλθε στη Βόρεια Θάλασσα για τις προετοιμασίες μιας σειράς στρατιωτικών ασκήσεων, γνωστές ως Trident Juncture, που αναμένεται να γίνουν κι αποτελούν τις μεγαλύτερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ στην περιοχή από τον Ψυχρό Πόλεμο.

Ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, Curtis Scaparrotti, χαρακτήρισε την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου, USS Harry Truman, στο Βόρειο Ατλαντικό «μια επίδειξη των δυνατοτήτων μας» στη Μόσχα.

«Είμαστε έτοιμοι και είμαστε εκπαιδευμένοι και θα προστατεύσουμε τον Ατλαντικό», δήλωσε ο Scaparrotti, μιλώντας στην Sky News.

Εστιάζοντας στις προσπάθειες της Ρωσίας να εκσυγχρονίσει το στρατό της, ο στρατηγός σημείωσε ότι η συμμαχία χρειάζεται να συνεχίσει να αυξάνει τις ικανότητές της και να εκπαιδεύει, έτσι ώστε να παραμείνει κυρίαρχη στις πολεμικές της ικανότητες. Με τη δύναμη αποτρέπουμε τη σύγκρουση. και η δουλειά μας είναι να την αποτρέψουμε και θα το κάνουμε αυτό με μια ισχυρή συμμαχία », είπε.

Κατηγορώντας τη Ρωσία ότι διεξάγει «παράνομες δραστηριότητες» και ότι ασκεί «κακοήθη επιρροή κάτω από το επίπεδο του πολέμου», ο Scaparrotti δήλωσε πως είναι «χαρούμενος» που οι ΗΠΑ «του έδωσαν το κάλεσμα γιατί πρέπει να τους προειδοποιήσουμε».

Συνοδευόμενο από άλλα εννέα πολεμικά πλοία, το τεράστιο αεροπλανοφόρο θα αναπτύξει 49 αεροσκάφη στις επερχόμενες ασκήσεις Trident Juncture, οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 7 Νοεμβρίου στη Νορβηγία.

Οι ασκήσεις, που είναι οι μεγαλύτερες που διεξάγει το ΝΑΤΟ στην περιοχή μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, θα περιλαμβάνουν περίπου 50.000 στρατιώτες από τις χώρες του ΝΑΤΟ, τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Η ανάπτυξη του USS Harry Truman στις ασκήσεις αποτελεί την πρώτη φορά που ένα αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ θα εγκατασταθεί στη νορβηγική θάλασσα από το 1987.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg δήλωσε ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να θεωρήσει τις ασκήσεις προκλητικές. Νωρίτερα, οι νορβηγικοί πολιτικοί της αντιπολίτευσης εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την ανάπτυξη του αεροπλανοφόρου, καλώντας την απόφαση «ανόητη σε σχέση με τη Ρωσία» και προειδοποιώντας ότι μπορεί να επηρεάσει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις του Όσλο με τη Μόσχα.

Το 1998, το USS Harry Truman έχει αναπτυχθεί σε πολλαπλές στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Επιχείρησης Enduring Freedom στο Αφγανιστάν και της Operation Iraqi Freedom, δηλαδή της αμερικανικής εισβολής στο Ιράκ το 2003.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρωσία έχει διαθέσει σημαντικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό του ναυτικού της, την παράκτια άμυνα και την αεράμυνα, καθώς και τον εξοπλισμό των καταδρομικών σκαφών, των πυραυλικών σκαφών και άλλων πλοίων με πυραύλους κρουζ όπως τον Kalibr, ικανό να επιτύχει στόχους σε απόσταση μέχρι 2,500 χιλιόμετρα μακριά από τη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Σχετικά άρθρα:

loading...
Close Menu