• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσοτουρκική σύγκρουση στη Συρία; H λυκοσυμμαχία δοκιμάζεται, ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Ρωσοτουρκική σύγκρουση στη Συρία; H λυκοσυμμαχία δοκιμάζεται, ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Τις τελευταίες ημέρες ο Συριακός στρατός προελαύνει στο τελευταίο προπύργιο των ισλαμιστών στο Ιντλίμπ

και η προστάτιδα δύναμη Τουρκία στέλνει πανικόβλητη ενισχύσεις κυρίως τεθωρακισμένων και πυροβολικού στην περιοχή σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της επίθεσης. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο ήδη δεκατεσσάρων Τούρκων στρατιωτών στις συγκρούσεις με τον Συριακό στρατό.

Αυτό  προκάλεσε την οργή του Ερντογάν ο οποίος απειλεί με ολοκληρωτικό πόλεμο τον Άσαντ και προειδοποιεί τη Ρωσία ότι δε θα σεβαστεί τη συμφωνία του Σότσι. Ο Άσαντ όμως έχοντας την υποστήριξη των Ρώσων από αέρος και των Ιρανών από ξηράς φαίνεται να μη λαμβάνει στα σοβαρά τις Τουρκικές απειλές. Η δε Ρωσία θεωρεί υπεύθυνη την Τουρκία και την κατηγορεί για αθέτηση των συμφωνιών του Σότσι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Συριακός στρατός δε θα σταματήσει την προέλαση μέχρι τουλάχιστον να διασφαλίσει το άνοιγμα του κεντρικού εθνικού δρόμου M5 που συνδέει το Χαλέπι με την πρωτεύουσα Δαμασκό, στόχος στρατηγικής σημασίας για την κυβερνητική πλευρά.

Η αγορά του πολύ ισχυρού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία έβαλε στον πειρασμό τον Ερντογάν να χαρακτηρίσει πλέον στρατηγική τη συμμαχία με τον Πούτιν, δήλωση η οποία τίθεται σε έντονη αμφισβήτηση μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία. Σα να μην έφτανε αυτό, Ρωσία και Τουρκία υποστηρίζουν αντίθετες παρατάξεις στη Λιβύη και η Τουρκία υπέγραψε συμβόλαιο πώλησης drones στην Ουκρανία που πολεμάει αντάρτες υποστηριζόμενους από το Κρεμλίνο.

Την κρίση στις Ρωσοτουρκικές σχέσεις έσπευσαν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ οι οποίες με δήλωση τους στηρίζουν την Τουρκία. Μάλιστα, ο απεσταλμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέιμς Τζέφρυ έκανε τη δήλωση υποστήριξης στα… τουρκικά, κίνηση με έντονο συμβολικό χαρακτήρα.

Στην περίπτωση που ο Συριακός στρατός δεν ανακοπεί και καταλάβει το Ιντλίμπ ελλοχεύει ο κίνδυνος να μεταναστεύσουν προς την Ελλάδα χιλιάδες τζιχαντιστές, γεγονός που θα υποβάθμιζε  δραματικά το ήδη σοβαρό πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας που αντιμετωπίζουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

φωτο eurokinissi

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •