Ρώσος βιολόγος απευθύνει έκκληση να απαγορευθούν οι πωλήσεις νυχτερίδων στην Ρωσία

Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης στην Ρωσία νέων ιών, παρόμοιων με τον SARS-CoV-2, πρέπει να περιορίσουμε στην χώρα μας το εμπόριο ζωντανών νυχτερίδων και τμημάτων των σωμάτων τους, όπως και βαλσαμωμένων χειροπτέρων από τροπικές χώρες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιλιά Αρτιούσιν ειδικός βιολόγος στα χειρόπτερα του πανεπιστημίου Λομονόσοφ της […]

Για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης στην Ρωσία νέων ιών, παρόμοιων με τον SARS-CoV-2, πρέπει να περιορίσουμε στην χώρα μας το εμπόριο ζωντανών νυχτερίδων και τμημάτων των σωμάτων τους,

όπως και βαλσαμωμένων χειροπτέρων από τροπικές χώρες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά στοιχεία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ιλιά Αρτιούσιν ειδικός βιολόγος στα χειρόπτερα του πανεπιστημίου Λομονόσοφ της Μόσχας.

«Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το εμπόριο χειροπτέρων στην Ρωσία υπάρχει. Αρκεί να επισκεφθεί κανείς ένα ηλεκτρονικό κατάστημα για να διαπιστώσει ότι υπάρχουν αγγελίες στην ενότητα ‘προϊόντα’ που σχετίζονται με τις νυχτερίδες. Όλα αυτά τα ζώα έχουν απαχθεί από την φύση και ως εκ τούτου συνιστούν ένα πρόσθετο κίνδυνο, παρότι δυσκολεύομαι να καταλάβω κάποιον που έχει σώας τα φρένας που θα τα ήθελε να τα χρησιμοποιήσει», λέει ο Αρτιούσιν.

Όπως επισημαίνει ο Ρώσος βιολόγος, για να ελέγχεται η μετάδοση νέων λοιμώξεων πρέπει τα χειρόπτερα να βρίσκονται υπό παρακολούθηση όπως και ο κύκλος που διανύουν οι ιοί στον πληθυσμό τους. Ο Ρώσος επιστήμονας θεωρεί μάλιστα ότι αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος, καθώς οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι επιδημιολογικές υπηρεσίες, συνήθως στρέφονται στην καταπολέμηση των τρωκτικών, αλλά στην δεδομένη περίπτωση θα καταστούν επικίνδυνες για την ευημερία των νυχτερίδων.

«Δεν πρέπει να καθόμαστε και να φοβόμαστε, πρέπει διαρκώς να κάνουμε ανίχνευση, να περιορίσουμε την συχνότητα των επαφών μεταξύ ανθρώπων και χειροπτέρων, καθώς και να ελέγχουμε τους τρόπους με τους οποίους αποκτώνται και πωλούνται διάφορα τμήματα των σωμάτων των νυχτερίδων και όχι μόνο ρωσικών, αλλά και εισαγόμενων από το εξωτερικό. Από την Κίνα και τις τροπικές χώρες φέρνουν κοσμήματα από δέρματα, οστά και άλλα τμήματα του σώματος τους. Αυτή η στιγμή πωλούνται ελευθέρα στο διαδίκτυο και αυτό συνιστά κίνδυνο γι’ αυτούς που τα αγοράζουν», δηλώνει ο Αρτιούσιν, καλώντας στην ουσία τις επιδημιολογικές αρχές να στραφούν προληπτικά και προς αυτήν την κατεύθυνση.

amna / photo unsplash

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί