Ρωσικός χάλυβας και σίδηρο: Νέο χτύπημα στις κυρώσεις των διεθνιστών

Τι δείχνουν τα νούμερα

Η Ισπανία άρχισε ξανά τις εισαγωγές ρωσικού χάλυβα και σιδήρου μετά από παύση τριών μηνών. Αυτό ανέφερε το RIA Novosti το Σάββατο, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία.

Η Μαδρίτη σταμάτησε να αγοράζει μέταλλα από την Ρωσία, λόγω των  κυρώσεων, τον περασμένο Δεκέμβριο, αλλά ξανάρχισε  τις εισαγωγές τον Απρίλιο. Στατιστικά στοιχεία που αναλύει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων δείχνουν ότι η Ισπανία αγόρασε 21.300 τόνους ρωσικού σιδήρου και χάλυβα αξίας οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ισπανικές εισαγωγές ρωσικού αλουμινίου φέρεται να έχουν αυξηθεί κατά 50 τοις εκατό στα 13 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι αγορές τιτανίου έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στο 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Το διμερές εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ισπανίας μειώθηκε κατά 14% τον Απρίλιο και ανήλθε σε 248 εκατ. ευρώ, με τις ρωσικές εξαγωγές να ανέρχονται συνολικά στα 177,2 εκατ. ευρώ.

Η ΕΕ απαγόρευσε τις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων σιδήρου και χάλυβα το 2022 λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης κατά της Ουκρανίας. Περαιτέρω περιορισμοί απαγόρευαν την εισαγωγή προϊόντων σιδήρου και χάλυβα που μεταποιούνται σε τρίτες χώρες αλλά περιέχουν πρόδρομες ουσίες σιδήρου και χάλυβα ρωσικής προέλευσης.

Στο πλαίσιο των κυρώσεων στην Ουκρανία, οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν τις εισαγωγές ρωσικής κατασκευής συρμάτων αλουμινίου, σωλήνων αλουμινίου, αλλά οι αγορές πλινθωμάτων, πλακών και ράβδων αλουμινίου από την χώρα εξακολουθούν να εξαιρούνται από τους περιορισμούς. Το αλουμίνιο είναι απαραίτητο για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ελαφρού μετάλλου στον κόσμο. Οι κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν στην Ρωσία τον Απρίλιο του 2018 προκάλεσαν αύξηση των τιμών του αλουμινίου στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου κατά 35% σε υψηλό επταετίας μέσα σε λίγες μόνο ημέρες.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί