Ρωσικά περιουσιακά στοιχεία: Αυτό θα γίνει από εδώ και πέρα σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι μεταδίδεται επί του θέματος

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σήμερα να παγώσουν επ’ αόριστον τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας που βρίσκονται στην Ευρώπη, απομακρύνοντας ένα μεγάλο εμπόδιο ώστε να χρησιμοποιηθούν τα κεφάλαια για την άμυνα της Ουκρανίας έναντι της Μόσχας.

Αντί δηλαδή να αποφασίζεται κάθε έξι μήνες το «πάγωμα» των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, οι διεθνιστές της Ευρώπης αποφάσισαν να το επιβάλλουν επ΄ αόριστον.

Σκοπός είναι η χρηματοδότηση στο μέλλον του Κιέβου με ρωσικά χρήματα με την μορφή δανείου.

Η ΕΕ θέλει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Ουκρανίας. Για να γίνει αυτό, οι χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν ορισμένα από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια. Ένα μεγάλο βήμα, στο οποίο συμφώνησαν σήμερα, είναι να παγώσουν περιουσιακά στοιχεία ύψους 210 δισεκ. ευρώ για όσο διάστημα χρειαστεί, αντί να ψηφίζουν κάθε έξι μήνες για να παρατείνουν το πάγωμά τους.

Απομακρύνεται, όπως αναφέρεται, έτσι ο κίνδυνος η Ουγγαρία και η Σλοβακία, που διατηρούν καλύτερες σχέσεις με τη Μόσχα, σε σύγκριση με άλλες χώρες, να αρνηθούν κάποια στιγμή να ανανεώσουν το πάγωμα, αναγκάζοντας την ΕΕ να επιστρέψει τα χρήματα στη Ρωσία.

Το επ’ αόριστον πάγωμα των κεφαλαίων αναμένεται επίσης ότι θα πείσει το Βέλγιο, που μέχρι τώρα εξέφραζε αντιρρήσεις, να στηρίξει το σχέδιο της ΕΕ ώστε να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά χρήματα για τη χορήγηση ενός δανείου ύψους έως και 165 δισεκ. ευρώ στην Ουκρανία, για να καλύψει τις ανάγκες του προϋπολογισμού και της άμυνάς της το 2026 και το 2027.

Το δάνειο θα αποπληρωθεί από την Ουκρανία μόνο όταν η Ρωσία καταβάλει πολεμικές αποζημιώσεις. όπως «ονειρεύονται» οι διεθνιστές.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναμένεται ότι θα οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες αυτού του δανείου και θα επιλύσουν άλλα σχετικά προβλήματα στη σύνοδο κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου.

Από την πλευρά του το RT, αναφέρει πως το πρόγραμμα δανεισμού φέρεται να έχει προκαλέσει την αντίθεση κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας, οι οποίες είναι κατά της παροχής περαιτέρω βοήθειας στο Κίεβο. Το Βέλγιο, τονίζεται, όπου φυλάσσεται το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων, έχει επίσης εκφράσει ανησυχίες λόγω νομικών και οικονομικών κινδύνων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχουν προειδοποιήσει ότι η αξιοποίηση ρωσικών χρημάτων θα υπονόμευε τη φήμη του ευρώ και γενικότερα του δυτικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως υπογραμμίζεται από το RT.

Η Ρωσία καταδίκασε το πάγωμα ως παράνομο και χαρακτήρισε οποιαδήποτε χρήση των κεφαλαίων ως «κλοπή», προειδοποιώντας για οικονομικά και νομικά αντίποινα, καταλήγει το ρωσικό μέσο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, RT/photo αρχείου EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί