• Αρχική
  • Άρθρα
  • Ρωσία: Ο Γκορμπατσόφ ζητά να αποσύρει η Γενική Εισαγγελία την αγωγή κατά της “οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial”

Ρωσία: Ο Γκορμπατσόφ ζητά να αποσύρει η Γενική Εισαγγελία την αγωγή κατά της “οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial”

Τα παραρτήματα της "οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων" έχουν συμπεριληφθεί από τις ρωσικές αρχές στον κατάλογο των "ξένων πρακτόρων".

Ο πρώην πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και ο διευθυντής της εφημερίδας Novaya Gazeta Ντμίτρι Μουράτοφ, απηύθυναν έκκληση στην Γενική Eισαγγελία της Ρωσίας ζητώντας της να αποσύρει την αγωγή κατά της “οργάνωσης ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial”.

Η Γενική Εισαγγελία της Ρωσίας με την αγωγή που έχει υποβάλει απαιτεί την διάλυση της συγκεκριμένης οργάνωσης.

Πιο αναλυτικά η οργάνωση “Memorial” ιδρύθηκε το 1989 από διαφωνούντες και με την συνδρομή του Αντρέι Ζαχάροφ και υπήρξε, όπως αναφέρουν, σύμβολο της περεστρόικα. Οι ρωσικές αρχές έχουν συμπεριλάβει τα παραρτήματα της στον κατάλογο των «ξένων πρακτόρων».

Στην έκκλησή τους γράφουν ότι «η πολυετής δραστηριότητα της (οργάνωσης) Memorial αποσκοπούσε πάντα στην αποκατάσταση της ιστορικής δικαιοσύνης, στην διαφύλαξη της μνήμης για εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και δεινοπαθήσαντες στα χρόνια των διώξεων, στο να μην επαναληφθούν παρόμοιες διώξεις σήμερα και στο μέλλον». Παράλληλα επισημαίνουν ότι «η συνέχιση της δραστηριότητάς της ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της κοινωνίας και του ρωσικού κράτους» και πως «η απαίτηση να κλίσει η (οργάνωση) Memorial έχει προκαλέσει στην χώρα αγωνία και ανησυχία, την οποία συμμεριζόμαστε».

«Καλούμε την Γενική Eισαγγελία να ανακαλέσει την αγωγή της από το δικαστήριο και να ρυθμίσει τις απαιτήσεις της εξωδικαστικά. Καλούμε το δικαστήριο να αναστείλει την ημέρα της συνεδρίασης κατά την οποία εκδικάζεται η αγωγή, ώστε να δοθεί η δυνατότητα μέσω κοινών προσπαθειών να αρθεί αυτό το οδυνηρό για την χώρα πρόβλημα»

Η συνεδρίαση του δικαστηρίου, στην οποία θα συζητηθεί η προσφυγή της Γενικής Εισαγγελίας έχει προγραμματισθεί για τις 25 Νοεμβρίου.

Το Συμβούλιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παρά τω προέδρω της Ρωσικής Ομοσπονδίας χαρακτήρισε την απαίτηση της Γενικής Εισαγγελίας να διαλυθεί η οργάνωση, άδικη και υπερβολικό μέτρο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει καλέσει την ρωσική κυβέρνηση να αποτρέψει την διάλυση της οργάνωσης.

Ο εκπρόσωπος τύπου του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στην έκκληση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είχε δηλώσει ότι «η Memorial έχει εδώ και καιρό προβλήματα που άπτονται της τήρησης των κανόνων της ρωσικής νομοθεσίας».

(photo: video screenshot)

Tο el.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο κάτω από  το άρθρο, μόνο από όσους και όσες έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία DISQUS. Ο καθένας και η κάθε μία έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους. Αυτό όμως  δεν σημαίνει ότι το el.gr υιοθετεί τις απόψεις αυτές. Επίσης ξεκάθαρα θα διαγράφουμε  συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια αμέσως μόλις τα εντοπίσουμε  ή αμέσως μόλις μας καταγγελθούν. Ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το el.gr δεν φέρει καμία νομική ή άλλη ευθύνη, αφού στο διαδίκτυο ανωνυμία δεν υπάρχει.