Ρωσία/Ιράν: Νέα σημαντική απόφαση για τις δύο χώρες

Η Δύση απλά παρακολουθεί

Τους επόμενους μήνες, το Ιράν θα μπορούσε να αρχίσει να δέχεται ρωσικές τραπεζικές κάρτες Mir, δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Rahimi Mohsen, εμπορικός ακόλουθος στην ιρανική πρεσβεία στην Μόσχα.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα Izvestia , δήλωσε ότι επί του παρόντος προετοιμάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα. Λέγεται ότι γίνονται εργασίες για τις τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε οι πληρωμές μέσω της κάρτας Mir να διεκπεραιώνονται ομαλά. Ο Μοχσέν τόνισε επίσης ότι η Τεχεράνη διατηρεί αποτελεσματικές εμπορικές συνεργασίες με την Μόσχα.

Στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, η Μόσχα και η Τεχεράνη έχουν ενισχύσει τις σχέσεις τους. Ο εμπορικός κύκλος εργασιών μεταξύ των δύο χωρών έφτασε τα 4 δισεκατομμύρια δολάρια πέρυσι, είπε ο Μιχαήλ Χατσατουριάν, υπάλληλος του Οικονομικού Πανεπιστημίου με έδρα την Μόσχα, στην Izvestia .

Υπάρχουν περαιτέρω δυνατότητες ανάπτυξης, ιδίως στους τομείς της μεταποίησης, της μηχανολογίας και των μεταφορών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την χρήση της τραπεζικής κάρτας Mir, η οποία είναι μια ρωσική εναλλακτική της Visa και της Mastercard, θα μπορούσε να ξεκινήσει στο Ιράν στα τέλη του καλοκαιριού ή στις αρχές του φθινοπώρου, είπε.

Ρώσοι ειδικοί σημείωσαν επίσης ότι η ιρανική οικονομία, η οποία δέχεται πιέσεις από την Δύση με κυρώσεις για δεκαετίες, έχει προσαρμοστεί σε όλο αυτό. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της Τεχεράνης ως προς αυτό.

Πέρυσι, η Τεχεράνη και η Μόσχα ανακοίνωσαν ότι είχαν συνάψει όλες τις προκαταρκτικές συμφωνίες για την χρήση των καρτών πληρωμής Mir. Το Ιράν και η Ρωσία λέγεται επίσης ότι συμφώνησαν να ενσωματώσουν το σύστημα πληρωμών Mir με το ιρανικό ανάλογο Shetab για να επιτρέψουν τις αμοιβαίες συναλλαγές.

Επί του παρόντος, οι κάρτες γίνονται ελεύθερα αποδεκτές στην Αμπχαζία, την Νότια Οσετία και την Λευκορωσία. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην Αρμενία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, την Κούβα, τη Βενεζουέλα και το Βιετνάμ με ορισμένους περιορισμούς.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA- SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί