Όπως δήλωσε στο Sputnik ο υπηρεσιακός εμπορικός αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Τεχεράνη, Αλεξέι Γεφίμοφ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, η Ρωσία αυξάνει τις εξαγωγές μηχανημάτων και ηλεκτρικού εξοπλισμού προς το Ιράν,
Οι δηλώσει γίνονται την ώρα που οι ΗΠΑ απειλούν το Ιράν με «πολύ σκληρό» πλήγμα.
«Βλέπουμε αυξανόμενες παραδόσεις ρωσικών μηχανημάτων, εξοπλισμού αντλιών και ηλεκτρικών προϊόντων — αυτός ο τομέας αναπτύσσεται ενεργά στο πλαίσιο των προσπαθειών αντικατάστασης των [δυτικών] εισαγωγών και εμβάθυνσης της βιομηχανικής συνεργασίας», δήλωσε ο Γιεφίμοφ.
Τόνισε δε, ότι το εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Ιράν το 2025 διατήρησε τις τάσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα έγινε πιο διαφοροποιημένο.
Η Ρωσία εξήγαγε κυρίως σιτηρά (σιτάρι, καλαμπόκι και κριθάρι), φυτικά έλαια (ηλιέλαιο), μεταλλουργικά προϊόντα (χάλυβας, ημιτελή προϊόντα και προϊόντα έλασης), ξυλεία, χαρτοπολτό και χαρτί, καθώς και εξοπλισμό και εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται στην ενέργεια, τα πετροχημικά και τις μεταφορές.
«Το 2025, οι ιρανικές εξαγωγές προς την Ρωσία κυριαρχούνταν από τρόφιμα, δομικά υλικά, χημικά προϊόντα και πολυμερή, καθώς και φαρμακευτικά προϊόντα και συστατικά», δήλωσε ο Γεφίμοφ.
Ο κύριος στόχος για το 2026 δεν ήταν μόνο η δημιουργία συνθηκών για την επέκταση του εμπορίου, αλλά και η ουσιαστική εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας, υπογράμμισε.
Οι βασικές προτεραιότητες περιελάμβαναν την προώθηση της βιομηχανικής συνεργασίας, την προμήθεια εξοπλισμού και την παροχή υπηρεσιών συντήρησης για τον ενεργειακό τομέα, την ανάπτυξη του διεθνούς διαδρόμου μεταφορών Βορρά-Νότου, την επέκταση του διμερούς εμπορίου σε ρούβλια και ριάλ και την ενσωμάτωση των εθνικών συστημάτων πληρωμών, τόνισε.
Θυμηθείτε: Γεωπολιτική «απόδραση» της Ρωσίας μέσω Ιράν – Τεράστια εξέλιξη για την Μόσχα
Επομένως, η Ρωσία δύσκολα θα καθίσει άπραγη, άπαξ και οι ΗΠΑ, ή οποιαδήποτε άλλη δύναμη- επιχειρήσει να αφανίσει εντελώς το Ιράν. Το αν θα καταφέρει βέβαια να πετύχει κάτι, παραμένει άγνωστο.
Αν συμβεί κάτι στην περσική χώρα, ίσως αυτό θα λάβει χώρα μετά συνεννόησης και λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα όποια συμφέροντα της «Αρκούδας».
Όπως ίσως συνέβη στην Βενεζουέλα…
photo αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-REUTERS POOL
ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ
ΠΑΡΑΞΕΝΑ
LATEST
- Κέντρα Καινοτομίας: ένα πανελλαδικό δίκτυο μάθησης και τεχνολογίας στην ψηφιακή εποχή
- Υπουργείο Εργασίας – Job Match: Η ψηφιακή γέφυρα μεταξύ υποψηφίων και επιχειρήσεων
- Η απίστευτη φάρσα με τον “ύποπτο” πατέρα στις ειδήσεις έγινε viral – ΒΙΝΤΕΟ
- Ταϊβάν: Προκλητική και ανεύθυνη πτήση ενός κινεζικού αναγνωριστικού drone πάνω από τα νησιά Πράτας
- Λιβάνιος -Βουλή: Κατάργηση σχολικών επιτροπών και νέες δομές για διαφάνεια και αποτελεσματικότητα
- Μετά την κατακραυγή για τις ειρωνείες προς τους Έλληνες, ο Ράμα λέει τώρα πως έκανε «πλάκα»
- ΥΠΕΣ: Απλούστευση διαδικασίας καταχώρισης του θρησκευτικού τους ονόματος για χιλιάδες ιερείς και μοναχούς
- Μητσοτάκης για αγρότες: «Δεν έχω διάθεση να δώσω περισσότερα χρήματα από αυτά που επιβάλλει ο προϋπολογισμός»
- Θαυμαστές των BTS μαθαίνουν κορεάτικη ιστορία μέσα από τον τίτλο του νέου τους άλμπουμ «Arirang»
- Μητσοτάκης: Τον Φεβρουάριο η συνάντηση με Ερντογάν – Είπε μια χοντράδα ο Ράμα









