Ρωσία: Δικαστήριο επέβαλε πρόστιμο στην Google για “ψευδείς” ειδήσεις, ακροδεξιό περιεχόμενο

Ρωσικό δικαστήριο επέβαλε στη μηχανή αναζήτησης Google της εταιρίας Alphabet πρόστιμο 11 εκατομμυρίων ρουβλίων (τουλάχιστον 126.000 ευρώ με την παρούσα ισοτιμία)

για μη απάλειψη αυτού που αποκαλεί “ψευδείς” (fake) ειδήσεις σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και για βίντεο στο YouTube που παρήγαγαν ουκρανικές ακροδεξιές ομάδες.

Η ρωσική υπηρεσία επιτήρησης των επικοινωνιών (Roskomnadzor) δήλωσε νωρίτερα αυτό τον μήνα πως λαμβάνει μέτρα προκειμένου να τιμωρήσει την Google για τη “διασπορά ψευδών” ειδήσεων στο YouTube, και είχε προειδοποιήσει προηγουμένως την αμερικανική εταιρία ότι θα της επέβαλλε πρόστιμο αν δεν συμμορφωνόταν, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαμάχης με ξένες τεχνολογικές εταιρίες και ΜΜΕ για τον έλεγχο των πληροφοριακών ροών.

Η Google κρίθηκε ένοχη για διοικητικές παραβάσεις και καταδικάστηκε σε πρόστιμο 4 εκατομμυρίων και 7 εκατομμυρίων ρουβλίων σε δύο υποθέσεις, ανέφερε σήμερα το δικαστήριο Ταγκάνσκι της Μόσχας.

H Google δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλια.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS ανέφερε πως τα πρόστιμα έχουν σχέση με αυτό που η Μόσχα θεωρεί μετάδοση ανακριβών στοιχείων για τις απώλειες των ρωσικών στρατευμάτων και τους θανάτους αμάχων στην Ουκρανία, καθώς και για τη μετάδοση βιντεοκλίπ στο YouTube που παρήγαγαν ακροδεξιές οργανώσεις όπως το εθνικιστικό τάγμα Αζόφ.

Η Ρωσία έχει μπλοκάρει ορισμένες ξένες εταιρίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, περιλαμβανομένου του Facebook και του Instagram της Meta Platforms, με τις εγχώριες εταιρίες να σχεδιάζουν να πάρουν ό,τι απέμεινε. Το YouTube, αν και υπό αυξανόμενη πίεση από τη ρωσική κυβέρνηση, παραμένει διαθέσιμο.

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί